USA - TVORCA SVETOVÉHO PORIADKU!
24 | 10 | 2023 I Milan Laca

USA nedokázali vyriešiť jedinú konfliktnú situáciu vo svete okrem zničenia krajín, do ktorých prišli.

Ľudstvo potrebuje nový svetový poriadok a Spojené štáty ho „môžu vybudovať“. Toto vyhlásenie urobil prezident Spojených štátov amerických Joe Biden na predvolebnej akcii, píše server svpressa.ru.

My to môžeme!

„Myslím si, že máme príležitosť, ak budeme dostatočne odvážni a sebavedomí, zjednotiť svet spôsobom, ktorý sa nikdy predtým nepodarilo. Strávili sme 50 rokov v povojnovom období, keď to fungovalo sakramentsky dobre, ale teraz sa para vytratila. Zdá sa, že para vyšla. Potrebujeme nový, nový svetový poriadok,“ povedal americký líder.

Pápež František telefonuje Joeovi Bidenovi
Pápež František zatelefonoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, aby prediskutoval potrebu identifikovať „cesty k mieru“ na Blízkom východe a inde, uviedol v pondelok vatikánsky tlačový úrad. Informuje o tom portál Breitbart. Diskutovali aj... Čítať ďalej
24 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

O čo ide?

Ruský politológ, zástupca riaditeľa Inštitútu krajín SNŠ Vladimir Žarichin v rozhovore pre Free Press priznal, že toto vyhlásenie prezidenta USA mu „niečo pripomína“. „Nový svetový poriadok“ sa chystali nastoliť už v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Ale pamätáme si, čo z toho vzišlo. Nový svetový poriadok je určite potrebný, pretože ten starý, v ktorom boli Spojené štáty jediným hegemónom, sa ukázal byť jednoducho neúčinný: Američanom nevyšla chamtivosť", hovorí Žarichin.

Omyl

"Ak by sa Spojené štáty snažili skutočne správať ako svetový líder, ktorý by sa pokúsil spravodlivo vyriešiť určité problémy sveta, bola by to jedna vec. Ale videli sme, že keď po páde Sovietskeho zväzu zaujali vedúcu pozíciu, Spojené štáty okamžite začali budovať model skôr imperiálneho svetového poriadku, kde je prezident Spojených štátov cisárom. Dosť bolo tyranie a túžby hrať sa vo svoj prospech, aj keď to z dlhodobého hľadiska viedlo k zničeniu svetového poriadku. Preto musí byť svetový poriadok nastolený, ale nemôžu byť na čele Spojené štáty", hovorí expert.

Dokážu USA, čo Biden tvrdí?

"Mali svoju šancu, ale nedokázali ju využiť. Všetko zlyhalo. Viac šancí už nedostanú. Spojené štáty sa snažia, v rozpore s objektívnou realitou, vybudovať niečo nové. Počuli sme toľko reči o poriadku, založenom na pravidlách.  Teraz sa Biden pokúša zmeniť obal, ale nechať podstatu. To znamená, že chce zachovať hegemóniu Spojených štátov. To však nepôjde – po svetovom poriadku na čele so Spojenými štátmi sa svet ponoril do ekonomických kríz a politických konfrontácií medzi mnohými štátmi".

Prijmú americké satelity príkaz podľa Bidena?

"Zďaleka nie je pravda, že to prijmú, pretože hegemonický tlak zohral do určitej miery negatívnu úlohu. Nie každý na Západe chce, aby Spojené štáty naďalej šikanovali svojich partnerov a nedávali im žiadnu príležitosť na nezávislú politiku. To spôsobuje rastúci odpor a konfrontáciu nielen medzi občanmi týchto krajín, ale aj medzi významnou časťou politickej a hlavne ekonomickej elity. Nie je teda skutočnosťou, že nová objednávka bude prijatá. Sú tam náznaky – postoje Maďarska a napríklad aj Slovenska... Navyše si myslím, že časom budú tieto volania čoraz hlasnejšie. Spojené štáty majú túžbu, ale zatiaľ vidíme, že nedokázali vyriešiť ani jednu konfliktnú situáciu vo svete, okrem zničenia krajín, do ktorých prichádzajú, aby tam nastolili poriadok", hovorí Vladimir Žarichin.

Autor: Pavel Eskov

Útoky na Krymský most a Kremeľ. JE ZA TÝM KYJEV A CIA!
Príslušníci SBU, vycvičení americkou CIA, boli obvinení z útokov na Krymský most a Kremeľ. WP: Útoky na Kremeľ a Krymský most vykonali agenti SBU vyškolení CIA. Vyšlo to na verejnosť Pracovníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorých... Čítať ďalej
24 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!