TOTALITNÉ PRAKTIKY liberálneho progresivizmu: Strach o kariéru, rodinu, slobodu, život...
24 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Český exprezident Václav Klaus tvrdí, že súčasnosť v západných krajinách sa podobá dobe končiaceho komunizmu. Aj dnes je podľa neho obmedzená sloboda slova a názorová pluralita a je vynucovaná vláda jednej ideológie, ktorou je progresivistická liberálna doktrína. „Sme svedkami brutálneho útoku nielen na minulosť, ale aj na prítomnosť a budúcnosť západnej spoločnosti. Sme svedkami arogancie a elitárstva politikov, byrokratov, intelektuálov a technokratov, ktorí sa snažia ovládnuť našu spoločnosť, a tým aj nás všetkých,“ tvrdí Klaus s tým, že treba masové vzbury proti týmto poriadkom. Informujú české Parlamentní Listy.

Klaus na konferencii v rakúskom Anife hovoril na tému „Slobodná Európa“ a zopakoval niektoré svoje zásadné tézy o aktuálnom neutešenom stave západnej spoločnosti. A sú to podľa neho práve ľudia ako on a ďalší z postkomunistických krajín, ktorí si aktuálnu neslobodu vďaka svojim skúsenostiam z minula uvedomujú skôr ako ľudia na Západe.

„Dlhú dobu po páde komunizmu sme my, myslím tým nás v strednej a východnej Európe, mali pocit, že – vďaka našim skúsenostiam a dobrodružstvám z čias komunizmu – rozumieme svetu, a najmä úzkym miestam modernej spoločnosti, lepšie ako Západoeurópania, ktorí také tragické skúsenosti nemali. Vieme a vedeli sme, že sme počas komunistického obdobia mnoho stratili a premeškali. Zároveň sme presvedčení, že sme sa vtedy naučili aj niečo dôležité a neopakovateľné, čo sa ľudia v západnej Európe priamo naučiť nemohli. Podstatu debaty o slobode a neslobode sme prežívali, nie len teoreticky študovali, a preto sme neboli pripravení uspokojiť sa s jednoduchými heslami z učebníc. Náš postoj k dnešnému západnému svetu je preto kritickejší a odmietavejší a dnešnú situáciu vnímame ako civilizačnú krízu celého Západu,“ uviedol v úvode svojho prejavu Klaus.

Klaus naložil Čaputovej: Toto sa v histórii nikde na svete nestalo!
VIDEO: Bývalý prezident Klaus si servítku pred ústa nedal a prezidentku Zuzanu Čaputovú doslova strápnil. Klaus už má zrejme dosť citlivého vnímania Čaputovej, ktoré sa ukázalo po prezidentských voľbách. Čaputová prekvapujúco prišla k víťazovi... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Zhoda s totalitnými praktikami

Práve vďaka skúsenostiam s totalitou vraj môže zodpovedne povedať, že existujú paralely medzi dnešným svetom a svetom neskorého komunizmu. „Tieto podobnosti sú už viditeľné všetkým, ktorí ich chcú vidieť. Dnešné zásahy do slobody prejavu sú porovnateľné s tými, ktoré sme zažívali vtedy. Dnes nemôžete hovoriť slobodne, musíte sa báť o svoju kariéru, rodinu, slobodu, dokonca aj o život. Rovnako ako vtedy,“  vyhlásil Klaus na prednáške, ktorej prepis je k dispozícii na stránkach IVK.

Zhoda s totalitnými praktikami sa podľa neho netýka len evidentného obmedzovania slobody slova, ale aj prijatia vlády jednej ideológie. „Teraz sme sa vrátili do éry intelektuálneho konformizmu. Nejde len o evidentné obmedzovanie slobody prejavu, ale aj o prijatie vlády jednej ideológie, čo mi pripomína totalitnú povahu komunizmu. Ukazuje sa, že globalistická, progresivistická doktrína nie je pokrokom, ale evidentným regresom,“ má jasno Klaus.

Progresívne Slovensko, screenshot RTVS

„Po páde komunizmu sme nielenže nečakali také masívne, tak nepriateľské a také arogantné presadzovanie takýchto tendencií a vývoja, ale ani sme si niečo podobné nedokázali predstaviť. Mali sme úplne iné plány a sny ako vytvoriť takú postdemokratickú spoločnosť, akú máme dnes. Chceli sme voľné trhové hospodárstvo a chceli sme klasickú parlamentnú demokraciu s ideologicky jasne vymedzenými politickými stranami. Prinajmenšom nie dnešné postdemokratické usporiadanie EÚ. Už dlho je zrejmé, že náš sen z roku 1989 má k dnešnej realite veľmi ďaleko. Žijeme v politicky korektnom, stále viac monoideologickom svete liberálnej demokracie, kde sloboda nie je na prvom mieste,“ mrzí Klausa.

Václav Klaus: Fico bojuje proti odslovenčeniu Slovenska! (VIDEO)
Bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus v programe „Pane prezidente“ na XTV odpovedá okrem iného na otázku, ako možno vnímať situáciu na Slovensku, aký vplyv bude mať výsledok parlamentných volieb na dianie v Česku, či vysvetľuje tému... Čítať ďalej
17 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Dedemokratizácia Európy a celého Západu

Ten hovorí o akejsi dedemokratizácii Európy a celého Západu, ktorý sa vydal smerom k progresivizmu, environmentalizmu, genderizmu, multikulturalizmu a ďalších súčasných ideologických ambícií. Zabrzdiť tento vývoj je podľa neho najdôležitejšou výzvou súčasnosti. „Sme svedkami brutálneho útoku nielen na minulosť, ale aj na prítomnosť a budúcnosť západnej spoločnosti. Sme svedkami arogancie a elitárstva politikov, byrokratov, intelektuálov a technokratov, ktorí sa snažia ovládnuť našu spoločnosť, a tým aj nás všetkých. Potrebujeme to, čo veľký španielsky filozof Ortega y Gasset takmer pred sto rokmi nazval vzburou mäsa,“ burcoval český exprezident.

Problém je podľa Klausa v tom, že neexistuje konkrétny a ucelený nepriateľ. „Existujúca nejednoznačnosť a nejasnosť nám komplikuje analýzu a kritiku. Pokrokári a globalisti nemajú v hlave žiadnu ucelenú doktrínu. Nepriateľ zostáva rozptýlený. Bojujeme ako v hmle. Komunizmus bol v tomto ohľade jednoduchým nepriateľom. Teraz mu chýba jasné meno, heslo, ktoré by všetko prezradilo. Neexistuje autor tejto ideológie, ktorý by to všetko stelesňoval v celej šírke. George Soros, Bill Gates, Klaus Schwab, Greta Thunbergová atď. sa s Karlom Marxom alebo Leninom nedajú porovnávať,“ vysvetľoval Klaus a menoval ďalšie chybné ideológie ako environmentalizmus, genderizmus, multikulturalizmus a ďalšie.

„Tieto doktríny idú ruka v ruke, niekedy spolu, niekedy navzájom, ale paralelne a súčasne, čo má dôležitý synergický efekt zahŕňajúci dekonštrukciu dnešného sveta. Idú spoločne proti dnešnému svetu,“ varoval Klaus a hľadal dôvody, prečo sa tieto doktríny zrodili a prečo majú dnes taký vplyv.

Princ Charles, Klaus Schwab, Bill Gates / Reuters

Ľudia na Západe nepripúšťajú koniec éry blahobytu

Jedným z faktorov je podľa Klausa to, že ľudia v západných spoločnostiach si nechcú pripustiť koniec doby blahobytu, ktorý pre nich nastal po druhej svetovej vojne. „Ľudia na Západe sú po dlhej ére pokoja a blahobytu v podstate spokojní a nechcú si predstaviť alebo pripustiť jej koniec. Verí, že táto éra – len s malými, krátkodobými a dočasnými výkyvmi – potrvá trvalo. Krehkosť výnimočnej éry posledných sedemdesiatich rokov nevnímajú. Jej skutočné príčiny nie sú pochopené a viera v trvalý pokrok je takmer nezničiteľná,“ uviedol exprezident.

"Ak uspejete, Slovensko má šancu." Fico dostal nečakanú podporu z Českej republiky
Bývalý prezident Václav Klaus vyjadril podporu na konci volebného boja v liste slovenskému expremiérovi Robertovi Ficovi. Urobil tak po tom, ako slovenský expremiér Igor Matovič (OĽaNO) sa pobil na tlačovej konferencii strany Smer-Sociálna... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďalší problém je vraj ten, že ľudia veria v automatické fungovanie demokracie a nijako o ňu nestarajú. „Ľudia veria v trvalosť demokracie a v jej výhradne pozitívne dôsledky. Veria, že demokracia je automat, ktorý funguje sám od seba. Bohužiaľ, ako teraz vidíme, nie je to tak. O slobodu musí každá generácia znova a znova bojovať a brániť ju. Dnešné generácie túto pravdu a múdrosť nechcú počuť,“ pokračoval Klaus s tým, že demokraciu dnes nechráni a nestráži takmer nikto.

Liberalizmus bez demokracie

Demokracia sa navyše podľa neho vyprázdnila oslabením politických strán. "Mimovládne organizácie, mocné záujmové skupiny sú dnes silnejšie ako politické strany a požadujú výsledky priamo, teda bez pomalosti a opatrnosti demokracie," povedal Klaus na konferencii a dodal, že súčasná liberálna demokracia v skutočnosti demokraciou nie je.

George Soros, Zdroj: TASR

„Presadzovanie tzv. liberálnej demokracie v posledných desaťročiach v Amerike a Európe znamená likvidáciu pôvodného obsahu slova demokracia. Vychvaľovaná liberálna demokracia je iba variantom postdemokracie. Je to pokus definovať pravdu a spravodlivosť pod práporom myšlienky univerzálnych ľudských práv. To vedie k liberalizmu bez demokracie,“ vyhlásil bývalý český prezident.

Ľudia vraj tiež stále viac zabúdajú na význam slobody a zvodného myslenia. „Existujú štatistiky, ktoré ukazujú, že dnešní politici slovo sloboda používajú len zriedka. Najmä politici EÚ. Viete prečo. V slovníku dnešných generácií sa slovo sloboda takmer nevyskytuje,“ uviedol Klaus, aké príčiny podľa neho viedli k vzniku súčasnej situácie. „Je to naša spokojnosť so súčasným svetom a jeho prosperitou. Miera skutočnej nespokojnosti či autentického odporu je pomerne malá. Môžeme toho veľa stratiť a len malá menšina je ochotná riskovať,“ dodal Klaus, že jediným riešením je teraz návrat k ideologickej politike, k fungujúcemu straníckemu systému, k mechanizmom parlamentného systému, ktorý existoval v minulosti.

Klausovo KO Čaputovej: "Naivná nepolitička, ktorá si myslela, že bude diktovať svetu"
České parlamentnilisty.cz v rámci svojej rubriky Monitoring sietí zaznamenali aj výroky bývalého českého prezidenta Václava Klausa na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Stojí za to vybrať niektoré citácie z článku. Klaus ostro okomentoval... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik