EUTANÁZIA? Liberálka Nicholsonová nechce, aby jej deti utierali zadok
24 | 10 | 2023 I Mária Škultétyová

„Nezomieram! Iba som poskytla rozhovor o eutanázii,“ hovorí europoslankyňa, ktorá zmýšľa inak, ako väčšina bežných, „zaostalých“ Slovákov.

Lucia myslí ako moderná Európanka, zodpovedná za vlastné starnutie. Nechce, aby jej deti utierali zadok či sliny. Nechce, aby sa vzdávali svojej práce a rodiny. Chce, aby si ju pamätali takú, aká bola.

Milá Lucia, čo som ja všeličo chcela...

Ibaže choroba si nevyberá. Neprajem ti nič zlé. Len zdravie a lásku. Pokoj v duši i vo svete. A radosť z detí. To iste chceš aj ty. No môže sa ti prihodiť aj to, čo nechceš.

Ani muž, s ktorým som žila viac než päťdesiat rokov, nečakal, že to príde.

Celý svoj život nepoznal choroby a lekára. A prišlo to. Odrazu. Ostal mi nehybný, odkázaný na pomoc. Potreboval ma vo dne, v noci. A môžem ti povedať, že som sa oňho starala  s láskou.  Čítala som mu zaľúbené listy, ktoré mi voľakedy posielal. Aj sliny, aj zadok som mu utierala. Aj plienky vymieňala. Nikdy nezabudnem na jeho prosebný pohľad. Ani na oči plné vďaky. Nikdy nezabudnem na jeho odpoveď. Keď som sa v jednej ťažkej chvíli pýtala, či by si chcel ešte požiť, povedal áno. To len aby si vedela, že eutanázia nie je riešením. Riešením je pomôcť človeku. Uľahčiť mu chorobu, spríjemniť jeseň života.

A ešte niečo ti chcem povedať, Lucia! 

Keď už sme cítili, že nám odchádza, tri noci sme so synom prebdeli pri jeho posteli. Držala  som ho za ruku až do posledného vydýchnutia. Ďakovala som mu za všetky roky s ním. Prosila som ho o odpustenie. Modlila som sa za jeho pokoj. Ale to ty nepochopíš.

A vieš čo, Lucia? Nechaj si tie si tie  svoje úvahy o utieraní zadku či slín pre seba. Ľudia, čo majú srdce, poslúchajú jeho hlas.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Hlas ľudu: Otvorený list moderátorovi TA3 Rasťovi Ilievovi
POČÚVAJ, ILIEV! Nebudem vyberať slová, budem hovoriť tak, ako cítim. Na hrubé vrece, hrubá záplata. Teda tak, Ilievko! Niekto je teplý, niekto rozvedený a niekto žije už s tretím chlapom. Niekto robí politiku, niekto moderuje. Niekto odsudzuje... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Mária Škultétyová

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Keď príde môj čas a eutanázia u nás nebude legálna, chcem ísť do Švajčiarska a zatlačiť ten gombík

"Svojim deťom hovorím o zodpovednosti za vlastné starnutie. Nechcem, aby ma moje deti kúpali, aby mi utierali zadok či sliny, aby sa vzdávali svojej práce a rodiny. Chcem, aby si ma pamätali takú, aká som bola, hovorí europoslankyňa.

Sme dosť scvrknutá rodina, takmer všetci mi už zomreli. Mám však aj 72-ročného strýka, ktorý bol celý život „tvrďas“, mal o sebe dosť vysokú mienku. Často hovoril, že nikdy nebude zomierať v nemocnici, nebodaj s plienkami a podobne. Na tieto veci bol dosť háklivý, prekážal mu aj pohľad na pokakané a prebaľované dieťa.

Dnes má tento strýko brutálnu a progresívnu demenciu. Dožíva v zariadení na to určenom. Keď som tam za ním bola, videla som vysušené hrozienko s plienkou navlečené do smiešneho overalu, ktorý je zapnutý zozadu. Pobehuje tam, nevie, kto je, nevie, kde je.

Pýtala som sa personálu, či ho nemôžu obliecť do niečoho normálneho. Odpoveď znela, že musí mať zozadu zapnutý overal, lebo keď vykoná veľkú potrebu, zvykne svoje výkaly natierať na steny. Človek, ktorý bol vždy presvedčený, že odíde z tohto sveta dôstojne, je teda dnes tak mimo, až si kladiem otázku, načo je toto dobré. Každým dňom tam degeneruje a zomiera absolútne nedôstojne. Som si istá, že takto by to nechcel. Až ma chytá hrôza z toho, že sa o týchto veciach v spoločnosti nerozprávame," uviedla Nicholsonová v rozhovore pre denník N.

Hlas ľudu: Škriekajte, paviáni, len nech sa ten „míľnik“ na odstavenie Fica už nezopakuje
Mienkotvorní totálne pohoreli. Pokašlali to novinári „objektívnych“ médií. Tentoraz sa im podarilo vyrobiť aleže naozaj falošnú mienku. Teraz, keď už je po voľbách, keď už Fico poskladal vládu, plačú nad rozliatym mliekom. OĽANO hovorí, že oni od... Čítať ďalej
20 | 10 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik