Izrael má veľký problém! Vydrží takú vojnu? Márne hrozí?
25 | 10 | 2023 I Milan Laca

„Izraelčania sú vydesení“: prečo je vstup Hizballáhu do vojny na Blízkom východe nebezpečný?

Izraelská armáda je na hranici svojich možností, Hizballáh by mohol vstúpiť do konfliktu.

Veľký problém

Potenciálny vstup libanonského Hizballáhu do bojov na Blízkom východe by prinútil Izrael bojovať na troch frontoch a odčerpať jeho zdroje, informoval magazín Vice. Toto zoskupenie môže niekoľko mesiacov odpaľovať tisíce rakiet denne na izraelské územie, čo je hrozba, ktorá drží niekoľko elitných jednotiek armády na hraniciach s Libanonom. Tie by mohli byť užitočné pre operáciu v Gaze. 

Vojna v Izraeli. Každý hrozí každému, čo z toho vzíde?
Izraelské letectvo chce poraziť Hamas pred začatím pozemnej operácie v pásme Gazy. Izraelská armáda plánuje opotrebovať armádu Hamasu svojimi vzdušnými silami pred začatím pozemnej operácie v Gaze. Píše Jerusalem Post. Zničiť Hamas Ako... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Milan Laca

Libanonská šiitska organizácia Hizballáh zintenzívňuje útoky na izraelské pozície pozdĺž hranice, čím prvýkrát od roku 2006 naznačila svoju pripravenosť na vážnu konfrontáciu s Izraelom, informoval americký magazín Vice s odvolaním sa na svoje zdroje. Hizballáh „využíva strategickú nejednoznačnosť“, aby udržal Izrael a jeho spojencov na hrane, pokiaľ ide o ich možný vstup do boja po začatí pozemnej operácie izraelskej armády v pásme Gazy, vyhlásil nemenovaný americký predstaviteľ. "Počiatočné útoky neboli ničím v porovnaní s tým, čo je Hizballáh schopný urobiť, ak sa rozhodne naplno vstúpiť do vojny," uviedol zdroj.

Vážna sila

Ako poznamenáva Vice, Hizballáh je plnohodnotná vojenská sila, vyzbrojená 150 000 raketami, čo je oveľa významnejšie ako zbrane, ktorými disponuje palestínska radikálna organizácia Hamas a Islamský džihád. Ak sa libanonské zoskupenie plne zúčastní na bojových akciách, je schopné odpaľovať tisíce rakiet denne na Izrael niekoľko mesiacov.

Izrael na hranici svojich možností

Podľa zdroja, boj proti Hizballáhu by si vyžadoval rozsiahlu pozemnú inváziu a „okupáciu veľkej časti Libanonu“. Zároveň je Izrael v súčasnosti „už na hranici svojich možností“. "Čelíme jeden a pol frontu a to je jeden z dôvodov, prečo bola teroristická operácia Hamasu taká úspešná," uviedol zdroj. Zdôraznil, že operácia v Gaze bude dlhodobá a vyžiada si viac vojakov, než kedy Izrael použil. Ak sa však začne, hrozia veľké povstania na Západnom brehu a ak sa Hizballáh potenciálne pripojí do vojny, počet frontov sa zvýši. "Tri fronty v otvorenom boji vyčerpajú naše zdroje," uviedol hovorca izraelskej armády.

Izrael sa vyhýba konfrontácii s Hizballáhom

Izraelský prezident Isaac Herzog na stretnutí s francúzskym partnerom Emmanuelom Macronom povedal, že izraelská strana sa neusiluje o konfrontáciu s Hizballáhom.  Armáda sa zameriava na zničenie infraštruktúry Hamasu v Gaze a oslobodenie rukojemníkov. Prezident zároveň zdôraznil, že ak šiitská organizácia vstúpi do konfliktu, Libanon „zaplatí cenu“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že účasť Hizballáhu na nepriateľských akciách by bola pre organizáciu „životnou chybou“ a viedla by k druhej libanonskej vojne. "Udrieme silou, ktorú si ani nevedia predstaviť a následky pre nich a pre krajinu Libanon budú zničujúce," zdôraznil premiér.

Humanitárna katastrofa v Gaze
Hamas tvrdí, že všetkým nemocniciam v Gaze sa minulo palivo. Všetkým nemocniciam v pásme Gazy došlo palivo, informovalo palestínske hnutie Hamas. Pomoc nestačí . Včera (22.10.2023) vstúpilo do enklávy cez kontrolný bod Rafah 14 nákladných áut,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik