Totálne prepadáky volieb: Nicholsonová, Pročko a Budaj (FOTO)
23 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Analytici organizácie KAPA 12 ani nie mesiac po voľbách vystavili odchádzajúcej vládnej koalícii vysvedčenie. OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí z ich analýzy nevychádzajú s veľmi dobrým kreditom napriek tomu, že za zdroj informácii si analytici vzali bývalý mienkotvorný denník SME.  Vytvorili niekoľko tabuliek, v ktorých zostavili zo zmien preferenčných hlasov vo voľbách 2020 a 2023.

Prvá tabuľka – „Skokani“ volieb

Výrazne si polepšili rôzni „prebehlíci“ z pôvodnej strany Andreja Kisku (Za ľudí). Takou je aj Andrea Letanovská, ktorá sa na jar 2021 pridala k strane Spolu. Tá sa neskôr zmenila na stranu Demokrati a tá pohltila aj mnoho členov z hnutia OĽaNO. Práve Letanovská bola „skokanom volieb 2023“.

V roku 2021 neváhal ani Tomáš Valášek, ktorý prešiel k PS. Pomohli mu jeho témy, ktorými sú zahraničie a obrana, keďže je bývalým veľvyslancom SR pri NATO.

V roku 2021 Za ľudí opustili aj poslanci okolo Márie Kolíkovej. Šiestich prijala SaS a práve Mária Kolíková, ktorá sa venovala spravodlivosti a Vladimíra Marcinková (sociálne veci, menšiny) z toho vyťažili najviac preferenčných krúžkov.

Prvú desiatku „uzatvárajú“ poslanci za OĽaNO, Peter Pollák (mobilizoval aj v rómskych osadách aj päťstoeurovkami, pravda len sľúbenými), bývalý minister vnútra Mikulec a Michal Šipoš, ktorého ľudia poznali hlavne z predvolebnej šnúry „Bez ochranky“, v rámci ktorej s Matovičom prešiel mnoho miest.

Facebook / KAPA 12 | Tabuľka č. 1

AKTUÁLNE! R. Sulík končí vo funkcii predsedu SaS
Richard Sulík končí ako predseda strany SaS. Na najbližšom kongrese strany 23. marca 2024 sa postu vzdá. Uchádzať sa chce o novú funkciu čestného predsedu strany. Kandidovať bude do eurovolieb. Oznámil to na pondelkovej tlačovej... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Druhá tabuľka – „Prepadák“ volieb

Aj tu „kraľujú“ na prvých troch priečkach „odídenci“ zo svojich pôvodných strán. Bezkonkurenčne najväčší prepad zaznamenal Ján Budaj (OĽaNO/Demokrati) – až 95 percent preferenčných hlasov. V tesnom závese, o jedno percento nižší prepad voliči prisúdili Martinovi Klusovi (SaS/Sme rodina) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (ex-SaS / Demokrati) „obsadila“ tiež nie veľmi lichotivé tretie miesto.

Pohorelo aj 5 kandidátov OĽaNO - Jozef Pročko, Gábor Grendel, Anna Záborská, Igor Matovič a Richard Vašečka - klesli v priemere o 72 percent. Podobný osud zaznamenala aj štvorica z hnutia Sme rodina - Kollár, Krištúfková, Pčolinská a Šebová pád o 71 percent im zabezpečili škandály predsedu hnutia.

„Len“ zhruba tridsaťpercentný prepad zaznamenali Richard Sulík (SaS), Marek Krajčí (OĽaNO) a Eduard Heger (OĽaNO/Demokrati).

Z najslabšej dvadsaťtrojky prešlo ešte 10 poslancov – Matovič, Remišová, Grendel, Krajčí, Záborská, Pročko a Vašečka (OĽaNO a priatelia a traja zo SaS – Sulík, Vladimír Ledecký a Ondrej Dostál z OKS.

Facebook / KAPA 12 | Tabuľka č. 2

Počet pacientov v psychiatrických ambulanciách vlani stúpol
Psychiatrické ambulancie vlani vyšetrili 417.530 osôb. Oproti predchádzajúcemu roku ide o nárast o 10,7 percenta. Pacientom minulý rok najčastejšie diagnostikovali afektívne poruchy (31,4 percenta zo všetkých vyšetrených osôb). Vyplýva to z dát,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik