Medvede opäť postavili Ružomberok DO POZORU!
24 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

V Ružomberku opäť zaznamenali výskyt medveďa v blízkosti ľudských obydlí. V posledných dňoch to bolo na Malinom Brde, vo Vlkolínci, na kalvárii či na Satelitoch. TASR to v pondelok povedal hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Ubezpečil, že o situácii v meste informovali Štátnu ochranu prírody (ŠOP). Tá ju rieši prostredníctvom Zásahového tímu pre medveďa hnedého - Západ. "V Ružomberku boli členovia tímu situáciu osobne monitorovať posledné tri dni. Nápomocné im boli hliadky mestskej polície," priblížil Miškovčík.

V súvislosti s aktuálnou situáciou radnica upozorňuje obyvateľov, aby zvýšili opatrnosť a správali sa zodpovedne. Stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijalo mesto na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov pri pohybe na cintoríne. "Opätovne upozorňujeme ľudí, aby obmedzili pohyb v oblastiach, kde bol zaevidovaný výskyt medveďa hnedého, a to najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách," dodal hovorca mesta.

Podotkol, že aktuálnu situáciu monitorujú. Na cintoríne, kde sa medvede vyskytovali v uplynulých mesiacoch, inštalovali elektrický ohradník. Upravili tiež otváracie hodiny, vyzvali na nevyužívanie sviečok a posilnili hliadky mestskej polície. Zásahový tím v júni odchytil a priamo na ružomberskom cintoríne usmrtil dvoch synantropných jedincov medveďa.

Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň v pondelok popoludní na sociálnej sieti vyzval obyvateľov, aby kuchynský odpad z rodinných domov a popadané ovocie zo záhrad neumiestňovali voľne do prírody. "Na niektorých miestach, kde bol zaznamenaný medveď, sme zdokumentovali hromadiaci sa odpad," vysvetlil šéf radnice s tým, že pokiaľ je nevhodne uložený, môže predstavovať lákadlo pre medveďa.

Prvé slovenské mesto ZAKÁŽE predaj živých rýb
Žilinská samospráva nepovolí predaj živých rýb na mestských pozemkoch. Predaj sladkovodných rýb a kaprov, s obmedzením len na súkromné pozemky, upravuje všeobecne záväzne nariadenie (VZN), ktoré začne platiť od 15. novembra 2023. TASR o tom... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tast

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!