Maďari sa znova zaťali. Kyjevu ani cent!
25 | 10 | 2023 I Milan Laca

Maďarsko opäť zablokovalo vojenskú pomoc Ukrajine.

Budapešť znova vetovala rozhodnutie EÚ, vyčleniť 500 miliónov eur na vojenskú pomoc Ukrajine z Európskeho mierového fondu. 

Kyjev cúvol, ale nestačí to! 

Ukrajina už predtým súhlasila so stretnutím s Budapešťou a stiahla maďarskú OTP Banku zo zoznamu medzinárodných sponzorov vojny pre aktivity jej dcérskych spoločností v Ruskej federácii. Maďarsko však teraz chce právne záruky, že riešenie je trvalé.

Kremeľ súhlasil s Bidenovými slovami o novom svetovom poriadku
Peskov však poznamenal, že Spojené štáty sú neschopné vytvoriť nový svetový poriadok Americký prezident Joe Biden povedal, že ľudstvo potrebuje nový svetový poriadok. Slová Bidena o potrebe nového svetového poriadku sú zriedkavým prípadom, keď s... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Dohody niet

"Ako sa očakávalo, na dnešnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ nedošlo k dohode o ôsmej tranži (500 miliónov) vojenskej pomoci EÚ pre Ukrajinu. Banka OTP bola vyškrtnutá z čiernej listiny podnikania v Rusku, ale Budapešť potrebuje právne záruky, že je navždy,“ píše sa v článku.

Borrell je optimista

Podpredseda Európskej komisie, Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell potvrdil informáciu, že ministri zahraničných vecí sa opäť nedokázali dohodnúť na pridelení peňazí Ukrajine. „Zatiaľ sa nám nepodarilo dosiahnuť dohodu o pridelení novej tranže vojenskej pomoci vo výške 500 miliónov eur, ale v budúcnosti to určite urobíme,“ ubezpečil Borrell.  

Tvrdohlaví Maďari

Ukrajina nedostane peniaze EÚ, kým ich nedostane Maďarsko. Riaditeľ kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás vyhlásil:„Kým členská krajina EÚ nedostane peniaze, na ktoré má nárok, žiadna krajina mimo EÚ nedostane ani cent“. Gulyás dodal, že Ukrajina bude môcť získať finančnú pomoc od EÚ len vtedy, ak sa urobia zmeny v rozpočte, čo si vyžaduje hlasovanie Maďarska. Konkrétne spomenul ukrajinské obilie s tým, že vláda prehodnotila aj zákaz dovozu ukrajinského obilia a vidí, že to bolo správne rozhodnutie a že toto opatrenie funguje. Podľa neho, „úrady nechcú, aby bol maďarský trh zaplavený „zlým ukrajinským obilím“ Gulyás zdôraznil, že maďarská vláda nebude podporovať Ukrajinu na žiadnych medzinárodných fórach, kým sa neobnoví používanie jazyka maďarskej menšiny na Ukrajine, najmä v oblasti vzdelávania.

Zima na Ukrajine bude zlá!
Ukrajina sa musí pripraviť na silné útoky na kritickú infraštruktúru. Britský Royal United Services Institute (RUSI) varoval ukrajinské úrady, že sa musia pripraviť na možnosť, že Rusko spustí silné útoky na kritickú infraštruktúru... Čítať ďalej
22 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!