V Británii dostali rozum: MUŽ JE MUŽ, ŽENA JE ŽENA! To je snáď jasné (VIDEO)
22 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Existujú od prírody len dve pohlavia, alebo ich je oveľa viac? V Česku na túto tému zaznelo „hovädzie je hovädzie a kuracie je kuracie“. A teraz sa do veci vložil aj britský premiér Rishi Sunak. Ako je to podľa neho s pohlaviami? O téme informujú české Parlamentní Listy.

Jednoducho zdravý rozum

Ľudia si nemôžu vybrať akékoľvek pohlavie, vyhlásil britský premiér Rishi Sunak počas tohtotýždňovej konferencie Konzervatívnej strany. Pridal sa tak k sérii skeptických vyjadrení vysokých predstaviteľov britských konzervatívcov na adresu transrodovosti počas celého štvordňového podujatia.

„Nemali by sme sa nechať šikanovať tým, že ľudia môžu byť akéhokoľvek pohlavia. Nemôžu. Muž je muž a žena je žena. A to je jednoducho zdravý rozum,“ povedal v stredajšom záverečnom prejave, keď publikum vybuchlo potleskom.

Konzervatívcov, ktorí sú v Británii pri moci už 13 rokov, čaká na budúci rok ťažký boj pri volebných urnách. Kontrast ich postoja k právam transrodových osôb s postojom Labouristickej strany bol zvolený ako stratégia pre volebnú kampaň, naznačil v utorok denník Financial Times s odvolaním sa na dôverné zdroje a prejavy počas konferencie v Manchestri.

Ministerka vnútra Suella Bravermanová vyhlásila, že opozícia sa snaží o to, aby sa Británia „prebudila“, a varovala, že krajine sa vnucujú „veľmi kontroverzné myšlienky“ vrátane „rodovej ideológie, bielych privilégií [a], protibritskej histórie“.

„Britský ľud sa bude môcť rozhodnúť, či chce obmedziť woke s Rishi Sunakom, alebo ho nechá rozbehnúť sa s Keirom Take-the-Knee Starmerom,“ povedala s odkazom na lídra labouristov.

Ako konzervatívci vieme, čo je to žena

Minister zdravotníctva Steve Barclay vyzdvihol plány „uznať význam rôznych biologických potrieb a chrániť práva žien“ v ústave Národnej zdravotnej služby. Výsledkom revízie môže byť, že oddelenia určené len pre ženy sa stanú neprístupnými pre transrodové ženy.

„Ako konzervatívci vieme, čo je to žena,“ povedal minister v zjavnej narážke na Starmera, ktorý naznačil, že niektoré ženy majú mužské pohlavné orgány.

Michelle Donelanová, ministerka pre vedu, sa počas straníckeho zhromaždenia ohradila proti „pomalému plazivému wokeizmu“. Kemi Badenochová, tajomníčka pre obchod, a Alister Jack, škótsky tajomník, si pripísali zásluhy za to, že konzervatívci v januári zablokovali v Škótsku návrh zákona o rodovej identifikácii.

Treba byť opatrní

Jeden z ministrov za konzervatívcov, ktorý s FT diskutoval o volebnej stratégii strany, však vyzval k opatrnosti v súvislosti s týmto prístupom. „V tejto otázke sme na správnej strane verejnej mienky, ale hrozí nebezpečenstvo preháňania,“ povedal minister.

Sunakove predchádzajúce vyjadrenia o povahe ženskosti boli menej kategorické. V rozhovore s Juliou Hartley-Brewerovou v roku 2022 sa opakovane vyhol definovaniu toho, čo je žena, a keď sa na túto záležitosť začiatkom tohto roka pýtal moderátor Piers Morgan, vyhol sa otázke a namiesto toho ponúkol odkaz na podporu transrodových osôb.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik