Tento rok bola na Ukrajine vojakom ukradnutá tretina humanitárnej pomoci
22 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Na Ukrajine bola ukradnutá tretina tohtoročných zásielok humanitárnej pomoci určenej pre vojakov, uviedla v piatok colná správa. Spolu s ministerstvom obrany preskúmala osud viac ako 9000 tisíc zásielok a zistila, že tretina zásielok s darovanou pomocou sa nedostala do vojenských jednotiek.

V tejto súvislosti colníci varovali pred sankciami za dovoz komerčného tovaru pod rúškom humanitárnej pomoci.

"V prvých deviatich mesiacoch tohto roka bolo podľa výsledkov spoločných inšpekcií odboru boja proti pašovaniu a porušovaniu colných predpisov (colná správa) a oddelenia vnútorného auditu ministerstva obrany preskúmaných viac ako 9000 prípadov presunu tovaru humanitárnej pomoci na adresu 200 vojenských jednotiek," uviedla colná správa v komunikácii, ktorú citovala tlačová agentúra Unian.

"Vyskytlo sa viac ako 3000 prípadov, keď nebolo potvrdené, že zásielky sa dostali k vojenským jednotkám," dodal.

Colníci spolu s ministerstvom obrany vytvorili mechanizmus, ktorý umožňuje operatívnu výmenu informácií a kontrolu, či vojenské jednotky prijali humanitárne zásielky.

Na základe výsledkov tohtoročnej kontroly colníci podali 387 trestných oznámení a vypracovali 320 hlásení o porušení colných predpisov.

Colníci uviedli, že sú vďační sociálnym organizáciám, dobrovoľníkom a medzinárodným darcom, ktorí pomáhajú Ukrajine.

Zároveň pripomenuli, že dovoz tovaru na obchodné účely pod rúškom humanitárnej pomoci predstavuje porušenie platných zákonov, za ktoré hrozia sankcie, dodal na svojej webovej stránke denník Ukrajinska pravda.

Od 1. decembra sa organizácie, ktoré sa chystajú priniesť humanitárnu pomoc na Ukrajinu, musia zaregistrovať na webovej stránke automatizovaného systému humanitárnej pomoci a predložiť vyhlásenie, ktoré bude odovzdané colnej správe, informuje Ukrajinská Pravda.

Zároveň bola vytvorená petícia, ktorá požaduje, aby vláda odložila opatrenia týkajúce sa dovozu humanitárnej pomoci počas vojnového stavu o šesť mesiacov. Petícia už má 25 000 podpisov potrebných na to, aby sa ňou úrady mohli zaoberať, uviedli noviny.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik