JE IM SVETA ŽIŤ! Poslanci dostanú od štátu tisíce eur odstupného
22 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorým po voľbách zanikne mandát, majú nárok na odstupné. Výška závisí od dĺžky trvania mandátu. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Kancelária priblížila, že ak poslanec vykonával mandát najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov, patrí mu plat ešte počas dvoch mesiacov. Ak jeho mandát trval aspoň päť rokov, prináleží poslancovi po jeho zániku plat ešte počas troch mesiacov.

Kancelária NR SR doplnila, že toto ustanovenie sa nevzťahuje na poslancov, ktorí boli opätovne zvolení, ani na tých, ktorí bezprostredne po zániku mandátu začali vykonávať inú funkciu ústavného činiteľa, boli zvolení do Európskeho parlamentu alebo začali vykonávať funkciu podľa osobitného predpisu.

"Ak poslanec vykonával mandát ako náhradník, patrí mu nárok len raz počas toho istého volebného obdobia," dodala kancelária.

Je to veľmi nadštandardná suma, hovorí politológ

Výška dvojmesačného odstupného aktuálne predstavuje takmer 8 000 eur, informuje portál Startitup.

Pri odstupnom pritom nehrá rolu, či poslanci boli v parlamente aktívni, chodili na schôdze, predkladali legislatívne návrhy alebo vystupovali v rozpravách. 

„Odstupné sa týka aj tých poslancov, ktorí nastupujú aj ako náhradníci trebárs na jeden mesiac a dostanú odstupné. To je problém,“ uviedol pre Startitup politológ Tomáš Koziak.

Expert uvádza príklad, kedy politik získa poslanecký mandát napríklad tým, že na miesto nastúpi po ministrovi (poslanec, ktorý sa stal ministrom) a minister sa po mesiaci vráti na svoje poslanecké miesto. Aj v tom prípade získa poslanec odstupné. „To je niečo, čo nie je celkom v poriadku,“ myslí si Koziak.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik