SNS: Sme PARLAMENTNÁ DEMOKRACIA, prezidentka PORUŠUJE svoje povinnosti dané ústavou!
21 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Slovenská národná strana má zato, že prezidentka koná opätovne svojvoľne a nerešpektuje naše ústavné princípy a príkazy. Naposledy takéto ústavné maniere prezidentky priniesli občanom len stratu dožadovať sa referendom konania predčasných parlamentných volieb. Prezidentka tak svojim aktuálnym postojom zdržiavania vymenovania celej novej vlády zakladá ďalší nebezpečný ústavný precedens. Uviedla to strana SNS vo svojom vyhlásení.

Pani prezidentke pripomíname, že Slovenská republika je na rozdiel od USA ešte stále parlamentnou demokraciou, v ktorej sa vláda zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky a o zložení novej vlády rozhodli predovšetkým občania vo voľbách do NR SR konaných v septembri tohto roku 2023, nie v prezidentských voľbách konaných v roku 2019.

Podľa aktuálneho imperatívneho znenia článku 111 Ústavy Slovenskej republiky je prezident jednoducho viazaný ústavným príkazom vymenovať na návrh predsedu vlády jednotlivých ministrov bez možnosti ich individuálneho posudzovania.

Nakoniec, za účelom zabránenia takémuto kompetenčnému ústavnému sporu medzi vôľou predsedu vlády a prezidenta bola v roku 1999 vykonaná novela dotknutého článku ústavy, kedy sa pôvodné nejasné slovo „vymenúva“ nahradilo jednoznačným ústavným príkazom „vymenuje“.

Slovenská národná strana preto apeluje aj na designovaného predsedu vlády Roberta Fica, aby pri kreovaní novej vlády Slovenskej republiky uplatňoval ústavné práva v zaujme všetkých koaličných partnerov a v záujme vôle občanov Slovenskej republiky vyjadrenej vo voľbách konaných dňa 30. 09. 2023.

Opozícii došli argumenty, a tak REVÚ DO EURÓPSKYCH DIAĽAV
Doma na pravdu nezabúdame! Karol Farkašovský (SNS) volá po tom, aby sme mnohým krikľúňom postavili klietky hanby. Tie by im, ale aj nám, mali zabrániť zabudnúť. Na sociálnej sieti totiž konštatuje, že im došli argumenty a keďže nič iné nevedia,... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik