PIATOK S PELLEM: Aj o rodiacej sa vláde... (VIDEO)
21 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Slovensko sa tento týždeň výrazne priblížilo k tomu, aby malo stabilnú a odborne pripravenú vládu. Skonštatoval to Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD vo svojom vlogu, nazvanom Piatok s Pellem.

Tu okrem rekapitulácie mien osôb, ktoré by mali zaujať ministerské posty za stranu Hlas hovoril aj o tom, čo je cieľom strany v novej vláde s tým, že začínajú plniť predvolebné sľuby, medzi ktoré patrí aj silný štát. Len ten vie pomôcť tam, kde zlyháva trh. Pellegrini pripomenul aj fakt, že kvalitná vláda je viac, ako aj jeho osobné ambície. On pritom ašpiruje na post predsedu NR SR. Do tejto funkcie by mohol byť zvolený už v stredu, 25. 10.

Pondelková koaličná zmluva

Podľa Pellegriniho Hlas rokovaní o ministerské posty vyšiel najlepšie, ako mohol.

„Sú to presne tie ministerstvá, ktoré majú najväčší vplyv na život ľudí na Slovensku,“ konštatoval Pellegrini na margo toho, ktoré ministerské posty obsadí Hlas a dodal, že ešte v pondelok rozhodol Hlas o nomináciách na jednotlivých ministrov.

Sú nimi: Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra). Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu Národnej rady (NR) SR.

MENÁ MINISTROV ZA STRANU HLAS SD SÚ ZNÁME
Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde. Sú nimi: Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Zhrnul to jednoducho

„Plníme presne tie sľuby, ktoré sme vám pred voľbami dali, pretože sme vám sľúbili, že budeme presadzovať politiku silného štátu,“ konštatuje Peter Pellegrini s tým, že len silný štát dokáže ponúknuť slabším skupinám v štáte, poradí si s nelegálnou migráciou, či témami, pri ktorých zlyháva trh. Tiež chcú spustiť vyrovnávanie regionálnych rozdielov a práve v týchto cieľoch pomôžu ministerstvá, ktoré boli Hlasu pridelené. Všetko toto však potrebuje Hlas dostať do Programového vyhlásenia vlády.

Sľuby plní aj on osobne

Pellegrini vo videu pripomína, že prioritou budú záujmy Slovenska, až potom tie stranícke, či ambície jednotlivcov, a teda aj tých jeho.

„Preto žiadna ponuka akokoľvek lukratívneho postu nemohla byť silnejšia, ako záujem Slovenska mať stabilnú vládu, ktorá nestráca čas a energiu vzájomnými spormi a ideologickými a kultúrnymi vojnami,“ vracia sa v náznakoch Pellegrini k rokovaniam s inými stranami. Pre úspech takejto vlády by nebolo dobré, ak by sa vo vláde stretli dvaja bývalí premiéri. Preto ako predseda parlamentu chce prispieť k vyššej politickej kultúre.

Bude zvolený?

Peter Pellegrini je nominantom strany Hlas na pozíciu predsedu NR SR. Prvé, slávnostné zasadnutie Národnej rady prezidentka stanovila na 25. októbra, kde by sa malo voliť vedenie zákonodarného zboru, teda poslanci by mali potvrdiť aj nomináciu Petra Pellegriniho. NR SR bude mať tradične štyroch podpredsedov, z ktorých jedného bude nominovať opozícia.

PREZIDENTKA VYMENUJE VLÁDU, keď bude splnená TÁTO podmienka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová stanoví termín vymenovania novej vlády až po doručení nového návrhu kandidáta na šéfa ministerstva životného prostredia (MŽP), aby mohla vymenovať novú vládu v kompletnom zložení. TASR o tom informoval prezidentkin... Čítať ďalej
20 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!