Peter Weiss vysvetlil, prečo je politika konfliktná (VIDEO)
22 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Peter Weiss je politik, ktorého si pamätáme z čias Nežnej revolúcie ešte v KSS, ktorú neskôr zreformoval na Stranu demokratickej ľavice. Po odchode z aktívnej politiky vyučoval na Fakulte medzinárodných vzťahov a istý čas pôsobil v diplomatických službách. Dnes sa o ňom hovorí, ako o možnom kandidátovi na prezidenta, on však na verejnosti vystupuje skôr ako niekto, kto zo svojej pozície bývalého politika z čias veľkých zmien môže radiť o generáciu mladším nástupcom.

Bývalý diplomat si myslí, že ak chce koaličný politik, aby boli jeho opoziční kolegovia veľkorysý, musí byť takým v prvom rade on. Pripomenul, že keď nám šlo o vstup do EÚ, vedeli sa zhodnúť aj strany s úplne odlišnými ideami. Tesne po voľbách Weiss vyškolil aj svoju niekdajšiu kolegyňu z diplomacie, ktorá sa veľmi nelichotivo vyjadrila o voličoch Smeru.

Víťaz musí byť veľkorysý

Politik a diplomat radí víťazovi volieb a teda aj nastupujúcej vládnej garnitúre, že by mala byť veľkorysá. Lebo tak môže očakávať veľkorysosť aj od opozície, ktorá vidí, že koalícia toho má z minulosti na rováši tiež dosť.

„Politika je konfliktná, pretože záujmy, o ktoré sa bojuje, sú konfliktné,“ upozorňuje Weiss s tým, že on nie je idealista.

„Keď si spomeniem na ten koniec 90-tych rokov, ako sme v záujme republiky, v záujme integrácie SR do EÚ vedeli prekonať prirodzené ideologické programové bariéry, napríklad medzi SDĽ a KDH a udržať tú koalíciu štyri roky, zmeniť Ústavu a priviesť Slovensko do EÚ, tak musím povedať, že je možná aj takáto cesta,“ radí súčasným politikom Weiss. Celé to však majú v rukách aktuálne politické elity.

PIATOK S PELLEM: Aj o rodiacej sa vláde... (VIDEO)
Slovensko sa tento týždeň výrazne priblížilo k tomu, aby malo stabilnú a odborne pripravenú vládu. Skonštatoval to Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD vo svojom vlogu, nazvanom Piatok s Pellem. Tu okrem rekapitulácie mien osôb, ktoré by mali... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Voliča si treba vážiť

Nedávne voľby vyniesli na svetlo sveta aj Magdu Vášáryovú – neúspešnú političku a bývalú diplomatku. Tá voličov Smeru označila za neonacistov. Peter Weiss vtedy pripustil, že nie pre každého je výsledok volieb prijateľný, no keďže to boli voľby demokratické, je potrebné rešpektovať ho.

„Môžu sa kritizovať politici a štýl ich kampane, často plný vulgarizmov, urážok a neférových praktík,“ upozornil Weiss s tým, že volič si zasluhuje rešpekt a poďakovanie za záujem o chod štátu.

Vyškolil aj kolegyňu diplomatku

„Preto nerozumiem, čo skúsená diplomatka pani Magda Vášáryová chcela dosiahnuť krajne nediplomatickým vyjadrením na adresu časti voličov, že sú spodina. Neuvedomila si pani Magda, že práve vyjadrenia členov bývalej vládnej koalície na adresu nespokojných občanov, že sú opice, dezoláti či lúza, vyvolalo hnev, zradikalizovalo voličov a vytvorilo pôdu pre výsledok volieb, ktorý sa jej dnes nepáči?" vytkol Weiss Vášáryovej.

Peter Weiss OSTRO VYSVETLIL Magde Vášáryovej, čo ONA nedokáže pochopiť!
Bývalá slovenská herečka, diplomatka a neúspešná politička Magda Vášáryová raz za čas, zväčša po konaní významnej celospoločenskej udalosti na Slovensku, prehovorí na verejnosti. Niektoré jej výroky ju určite prežijú a Slováci na ne nebudú v dobrom... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik