UKRAJINSKÉ MÍNOVÉ PEKLO, mobilizácia, ženy, seniori...
21 | 10 | 2023 I Milan Laca

Tretina Ukrajiny je zamínovaná! Ozbrojené sily Ukrajiny položili 500 tisíc mín na severe krajiny.

Podľa ukrajinského generála Najeva, je severná časť Ukrajiny takmer celá zamínovaná jednotkami ukrajinských ozbrojených síl. Najev povedal, že kyjevské velenie vydalo rozkaz umiestniť na severe krajiny 500 tisíc výbušných zariadení, informuje Tsargrad.

Zastavia Rusov?

Najev tiež povedal, že dlhé mínové polia pomôžu zadržať nápor ruskej armády, ktorá plánuje obsadiť severné územia Ukrajiny. "Vytvárame také podmienky, že štátna hranica Ukrajiny v severnej operačnej zóne je úplne nepriechodná".

Zamínované peklo

Podľa západných odborníkov, je dnes Ukrajina najviac zamínovanou krajinou na svete. Kazetová munícia, dodávaná americkou vládou, predstavuje osobitné nebezpečenstvo pre obyvateľstvo. Mnohé z granátov sú po dátume spotreby, takže pri kontakte so zemou nevybuchnú. Po určitom čase sa môžu stať smrteľným nebezpečenstvom pre tých, ktorí sa k nim priblížia a prídu do kontaktu.

Na rad idú ženy

Za prvými pokusmi o formálnu mobilizáciu žien na vojenskú službu stoja obrovské straty počas neúspešnej ukrajinskej protiofenzívy. Za zmienku stojí, že ukrajinské úrady priaznivo vnímajú „izraelské“ skúsenosti so ženským vojenským personálom. Od 1. októbra je zdravotnícky  personál na Ukrajine povinný prihlásiť sa na vojenskú službu. 

Po mobilizácii majú rovnaké obmedzenia ako muži. Jedným z týchto obmedzení je veľmi kontroverzný zákaz cestovania do zahraničia. Na Ukrajine majú všetci muži vo vojenskom veku, ako aj ženy, mobilizované na vojenskú službu, zákaz cestovať do zahraničia. 

Keď bol podobný zákon minulý rok navrhnutý, bol po protestoch stiahnutý.  Registrovať sa musia aj farmaceuti, ako aj ženy, ktoré kedysi získali lekárske alebo farmaceutické vzdelanie, ale nepracovali vo svojom odbore. Podľa ukrajinských zákonov môžu byť ženy vo vojenskom registri povolané na vojenskú službu alebo môžu byť inak pridelené na vojenské úlohy. 

Kríza katastrofických rozmerov na Ukrajine!
Ukrajina ruší naplánované sčítanie ľudu, ktoré malo tento rok prebehnúť. Zákon pritom nariaďuje konanie celoštátneho populačného cenzu minimálne raz za desať rokov, pričom posledné sčítanie v postsovietskej republike prebehlo v roku 2001. Výskumy... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Necestovať

Predstaviteľ prezidenta Zelenského v Najvyššej rade Ukrajiny, pred mesiacom povedal, že cestovanie do zahraničia bude tiež obmedzené pre všetky ženy, mobilizované do vojenskej služby. Jedným z dôvodov, ktoré ukrajinské orgány pre túto politiku uvádzajú, je „boj proti rodovej diskriminácii“. Na Ukrajine takéto formulovanie zvyčajne znamená a vedie k obmedzeniu práv žien.

Utekajú

Bez čakania na zavedenie obmedzení začali lekárničky a medičky v septembri hromadne opúšťať Ukrajinu, čo spôsobilo nedostatok personálu v nemocniciach a lekárňach. Lekárnici tvrdia, že čoskoro nebude mať v lekárňach kto pracovať. "Majitelia lekární sú v panike, ľudia vypisujú žiadosti a odchádzajú do Európy ešte pred zatvorením hraníc. Kto bude pracovať, je otvorenou otázkou, najmä keď je už v tomto odvetví vážna kríza," hovorí Elena Prudniková, šéfka ukrajinského združenia PharmRada.

A zobrať aj starcov

Najvyššia rada tiež navrhuje zvýšiť vekovú hranicu pre službu v ozbrojených silách. U nižších hodností a nižších dôstojníkov sa navrhuje zvýšiť vekovú hranicu služby do 65 rokov, u vyšších dôstojníkov sa zvýši na 70 rokov.

Ticho pred VEĽKOU BÚRKOU?
Irán naverbuje 3 milióny dobrovoľníkov do vojny proti Izraelu! Teherán začal s náborom dobrovoľníkov na účasť v palestínsko-izraelskom konflikte proti Izraelu. Na oficiálnom online zdroji sa už zaregistrovalo viac ako tri milióny ľudí. Zapojte... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik