Meteorický roj Orioníd: Pripravte sa na úžasné hviezdne divadlo!
21 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Meteorický roj Orioníd dosiahne svoj vrchol v noci z 21. na 22. októbra, uviedla tlačová služba moskovského planetária pre agentúru TASS.

Orionidy sa pozorujú každý rok v októbri. "Astronómovia očakávajú až dvadsať meteorov za hodinu," uviedla tlačová služba. "Radiant (oblasť, z ktorej začínajú odlietať meteory - TASS) sa nachádza nad a naľavo od Betelgeuze, najjasnejšej hviezdy v súhvezdí Orion.

Najlepší čas na sledovanie roja je od polnoci do západu slnka, keď je súhvezdie dostatočne vysoko nad obzorom,“ dodalo Planetárium.

Zdrojom Orionidov je Halleyova kométa (1P/Halley). Októbrové rojové meteory vstupujú do zemskej atmosféry rýchlosťou 66 km za sekundu a často zanechávajú na oblohe jasné stopy.

"Obyčajne sú biele, ale niekedy sa vyskytujú červené, modrozelené, žlté a oranžové meteory s jasnosťou okolo +2,5 m (hviezdna magnitúda)," dodali astronómovia.

Čo predpovedali jasnozrivci Izraelu?
Žirinovskij a Vanga predpovedali osud Izraela, napĺňajú sa ich vízie? Bývalý vodca ruskej LDPR Vladimir Žirinovskij predvídal zhoršenie konfliktu na Blízkom východe do roku 2024 . O tragických udalostiach v Izraeli hovorila aj bulharská... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik