Kríza katastrofických rozmerov na Ukrajine!
21 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina ruší naplánované sčítanie ľudu, ktoré malo tento rok prebehnúť. Zákon pritom nariaďuje konanie celoštátneho populačného cenzu minimálne raz za desať rokov, pričom posledné sčítanie v postsovietskej republike prebehlo v roku 2001. Výskumy naznačujú, že krajina je zmietaná demografickou krízou katastrofických rozmerov. Medzi príčinami sú prepad pôrodnosti a odchod miliónov Ukrajincov do zahraničia. Podľa poľského demografa Ariela Drabinského počet ľudí žijúcich na Ukrajine už klesol na 25 miliónov, píšu české Parlamentní Listy.

Posledné sčítanie v roku 2001!

 

Ukrajinská vláda zrušila sčítanie obyvateľov, ktoré sa malo tento rok v krajine uskutočniť. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil zástupca exekutívy v ukrajinskom parlamente Taras Melnyčuk. 

Sčítanie ľudu, ktoré bolo nariadené vládnym dekrétom 9. septembra 2020, malo ukrajinskú štátnu kasu vyjsť na 80 miliónov hrivien (2,2 miliónov dolárov). Štátna štatistická služba dostala pokyn začať sčítanie ľudu, akonáhle na Ukrajine vyprší alebo bude zrušené vojnové právo, píše denník The New Voice of Ukraine. 

Vlani v júli pritom ukrajinský zákonodarný zbor Verchovna Rada prijal zákon nariaďujúci, že celoštátne sčítanie ľudu musí byť konané minimálne raz každých desať rokov. Posledný populačný cenzus na Ukrajine prebehol v roku 2001.

Z takmer 55 miliónov na 25

Hoci ukrajinské úrady oficiálne sčítanie ľudu odsunuli na dobu neurčitú (rovnako tak ako prezidentské voľby), nie je žiadnym tajomstvom, že postsovietska republika zápasí s demografickou krízou. Denník The Wall Street Journal píše, že za prvých šesť mesiacov roku 2023 sa na Ukrajine narodilo o 28 % menej detí ako v prvej polovici roku 2021, čo je zatiaľ najviditeľnejší prepad od roku 1991.

Už pred začiatkom vojny však bola pôrodnosť na Ukrajine najnižšia v Európe. Teraz sa situácia stáva kritickou. Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov od vypuknutia konfliktu z Ukrajiny odišlo 8,2 milióna ľudí. Dokumenty amerického ministerstva obrany odhaľujú, že desiatky tisíc Ukrajincov zahynuli v dôsledku vojny. Miera pôrodnosti sa navyše prepadla na 1,2, pričom minimálna hodnota potrebná na udržanie populácie je 2,1. 

EURÓPU DESÍ HROZBA ISLAMSKÉHO TERORIZMU! Štáty hromadne zatvárajú hranice (FOTO)
Útok zápalnou bombou na berlínsku synagógu a vraždy v Belgicku a Francúzsku! Slovinsko vo štvrtok oznámilo, že zavedie hraničné kontroly so susedným Maďarskom a Chorvátskom. Urobilo tak po rozhodnutí Talianska urobiť to isté so Slovinskom z... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Odborník na demografiu Oleksandr Gladun z kyjevského Inštitútu demografie a sociálnych štúdií predvída, že by ukrajinská populácia mohla klesnúť na 30 miliónov. Pred vojnou na Ukrajine oficiálne žilo 43 miliónov obyvateľov, v roku 2007 46,5 milióna obyvateľov.

Bude ešte horšie

Niektoré odhady súčasného vývoja sú pre Ukrajinu ešte pesimistickejšie. Podľa údajov získaných poľským demografom Arielom Drabinským počet ľudí žijúcich v postsovietskej republike sa už teraz blíži k 25 miliónom. 

Hovoríme o krajine, ktorá mala v roku 1990 55 miliónov obyvateľov, pred ruskou inváziou len 37 miliónov a teraz 25 – 29 miliónov,“ uvádza expert. 

„Jedná sa o štúdie, ktoré neboli nikde publikované, a ja som sa k nim dostal neoficiálne. Boli vykonané na základe údajov od mobilných operátorov, ktorí zisťovali počet aktívnych užívateľov na Ukrajine. Tieto štúdie tiež ukázali, že prevažná väčšina detí opustila ukrajinské mestá,“ vysvetľuje Drabinski pre server Wiadomosci. 

Je skeptický ohľadom predstavy, že by sa Ukrajinci chceli po skončení bojov do krajiny vrátiť. „Ľudia sa jednoducho hanbia priznať, že sa nechcú vrátiť, keď ich vojaci umierajú pri obrane krajiny pred útokom. Tento faktor neberie na Západe nikto do úvahy. Nekriticky hltáme prieskumy, ktoré nám Ukrajinci posielajú, a keď sa pozrieme pozorne, objavujú sa tam úplne iné údaje pre vnútornú potrebu,“ upozorňuje demograf.

Sankcie-nesankcie, obchod s Ruskom frčí
Spoločnosti z EÚ pomáhajú Kremľu realizovať strategický projekt v Arktíde – vyšetrovanie. Obchádzaním sankcií EÚ zohralo množstvo európskych spoločností rozhodujúcu úlohu pri vývoji „Arctic LNG 2“ v Rusku. Je to nový, rozsiahly projekt na ťažbu a... Čítať ďalej
20 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik