Francúzsko V PANIKE! Hrozby bombových útokov pokračujú
21 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Už niekoľko dní hlásia na mnohých miestach vo Francúzsku bombovú hrozbu. Hrozby útokov pokračujú na regionálnych letiskách, ale bombové poplachy boli aj na železničných staniciach, školách a v múzeách.

Vo Francúzsku pokračujú bombové hrozby už tretí deň po sebe na regionálnych letiskách, ale bombové poplachy boli aj na železničných staniciach, školách a múzeách.

Bombové poplachy sa stávajú samozrejmosťou

Francúzske ministerstvo dopravy informovalo, že osem letísk (Lille-Lesquin, Rennes, Beauvais, Tarbes, Nantes, Béziers, Pau a Brest) bolo opäť ohrozených, z ktorých tri boli evakuované (Rennes, Tarbes a Béziers). V stredu a vo štvrtok boli desiatky regionálnych letísk na dlhší alebo kratší čas pod bombovým poplachom, pričom všetky sa ukázali ako falošné.

Versailleský palác bol v piatok opäť evakuovaný kvôli bombovej hrozbe.

Išlo o piaty bombový útok za týždeň v jednej z najnavštevovanejších turistických destinácií Francúzska, ktorá dostala vyhrážky aj v sobotu, utorok, stredu a štvrtok.

Bombové poplachy – na železničných staniciach, školách, verejných úradoch, múzeách – sa vo Francúzsku stali bežnými od minulého piatku, keď radikálny islamista dobodal na smrť francúzskeho učiteľa na gymnáziu v severnom meste Arras. Po útoku vláda zvýšila teroristickú pohotovosť v krajine na najvyšší stupeň.

Minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok večer pre televíziu BFM povedal, že polícia doteraz zatkla 18 ľudí za falošné poplachy, väčšinou maloletých. Všetci budú postavení pred súd a ich rodičia budú musieť nahradiť škody spôsobené falošným poplachom.

"Varujeme všetkých, ktorí nás počúvajú, nájdeme každého, či už ide o telefonáty, neznáme čísla alebo e-maily."  zdôraznil minister.

Minister školstva Gabriel Attal uviedol, že desiatky inscenácií boli vyrobené kvôli falošným poplachom len na školách. "Ide o deti vo veku 11, 12, 13 alebo 14 rokov," povedal minister.

Minister spravodlivosti Eric Dupont-Moretti v piatok pre komerčnú rozhlasovú stanicu RTL povedal, že bolo otvorených 22 prípadov falošných hrozieb prostredníctvom e-mailu alebo sociálnych médií a polícia nájde páchateľov na základe IP adries.

Spravodajská televízia BFM zistila, že volajúci, ktorý sa vo štvrtok vyhrážal palácu vo Versailles, bol zatknutý: podozrivý je 37-ročný nezamestnaný muž bez záznamu v registri trestov, žije so svojimi rodičmi a trpí schizofréniou. Nevedel vysvetliť svoje činy, ale ospravedlnil sa, polícia sa domnieva, že nemá žiadne teroristické motívy.

Úrady varovali, že obnovenie poriadku bude trvať niekoľko hodín po každom poplachu, čo si bude vyžadovať veľký počet príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní. V sobotu muselo byť múzeum v Louvri evakuované kvôli poplachu a hasiči prehľadali 60 10 metrov štvorcových, zatiaľ čo v paláci vo Versailles muselo byť počas poplachov evakuovaných asi 10 tisíc ľudí a polícia hľadala s piatimi psami údajné výbušné zariadenia.

V streda popoludní jeden falošný poplach bol o študentovi, ktorý sa vyhrážal krovinatým nožom v telocvični v Paríži a na miesto boli nasadené komandá.

Páchatelia falošných bombových poplachov boli doteraz potrestaní dvojročným väzením a pokutou 3045 eur. 

"Novinkou je, že falošné bombové poplachy teraz považujeme za vopred premyslené psychologické násilie," povedala parížska prokurátorka Laure Beccuauová v rozhovore zverejnenom v piatok v denníku Le Parisien.

"Za tento trestný čin hrozí trest odňatia slobody na tri roky a pokuta 45 tisíc eur," dodal s tým, že ak hrozba ohrozí bezpečnosť lietadla, hrozí mu trest odňatia slobody až na päť rokov a pokuta 75 tisíc eur."

V stredu bola žena odsúdená za falošný poplach a odsúdená na osem mesiacov väzenia, štyri mesiace si má odsedieť. Žena sa priznala, že v utorok anonymne zavolala na strednú školu a povedala, že v zariadení nastražila bombu. V Lille bol muž, ktorý sa vyhrážal vyvraždením vlaku, v septembri odsúdený na osem mesiacov väzenia.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik