Farár rozkopal tekvice detí a nazval ich symbolmi zla
20 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Radosť z vydlabaných a zdobených tekvíc vystriedal pre deti v Kurdějove v Břeclave smútok a slzy. Produkty, ktoré vznikli pri zbere tekvíc, pošliapal miestny farár Jaromír Smejkal. Dokonca ich dvakrát zničil, keď po pôvodných rozkopal aj náhradné. Na svojej webovej stránke o afére píše aj britská televízia BBC.

Počas nedeľňajších tekvicových hodov a následného lampiónového sprievodu si miestne rodiny s deťmi užili príjemné chvíle. Nasledujúce ráno zostala horká pachuť, ktorá sa o deň neskôr ešte viac znásobila. Bolo to spôsobené vandalizmom a páchateľ bol v tom čase ešte neznámy.

Niektorých miestnych obyvateľov nenechalo opakované ničenie tekvíc na pokoji a rozhodli sa zistiť, kto by mohol byť vinníkom.

Zrejme kvôli tomu, že výzdoba sa nachádzala v parku pri kostole, padlo podozrenie na farára Jaromíra Smejkala, ktorý sa aj priznal počas konfrontácie s jedným z obyvateľov.

Farár o niekoľko dní neskôr poslal list starostovi obce Jaroslavovi Matýškovi, v ktorom sa snažil vysvetliť svoje správanie a ospravedlnil sa zaň. Tekvice so sviečkami vo vnútri opísal ako symboly zla a satanského sviatku Halloween, ktorý sa podľa neho zrodil v pohanskom súčasnom svete ako protiváha blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Sviatku všetkých duší.

"Keďže som netušil, že sa s deťmi koná akcia s názvom lov tekvíc, konal som podľa svojej viery a povinnosti byť otcom, ochrancom detí a duší, ktoré mi boli zverené, a odstránil som symboly. Až na druhý deň som zistil, že ide o obecnú akciu a detské výtvory. Keby som to bol vedel, napriek svojej povinnosti konať rozhodne a radikálne proti zlu, zvážil by som skutočnosť, že urážam aj city svojich blížnych, najmä detí, a podľa toho by som upravil vonkajšie prejavy svojich činov," napísal Smejkal.

Okrem neho sa obyvateľom Kurdějova ospravedlnil aj generálny vikár Brnianskej diecézy Pavel Kafka a v liste sa obrátil aj na starostu. "Hovoril som s farárom a upozornil som ho na nevhodnosť jeho správania. Vedenie diecézy sa s týmto správaním nestotožňuje a bude sa zaoberať vzniknutou záležitosťou," uviedol vikár.

Primátor Matýšek sa už k udalosti nechce vyjadrovať pre mediálny humbuk. Po zverejnení správy sa na sociálnych sieťach obce začali objavovať vulgárne, výhražné a iné nevhodné reakcie a zástupcovia Kurdějova vypli možnosť komentovať pod príspevkami. "V našej komunite nie je priestor pre nenávisť," zdôraznili.

Po opakovanom ničení tekvíc sa obec rozhodla, že nabudúce nebudú umiestňovať zdobené tekvice so sviečkami do parku pri kostole. V budúcnosti nájdu iné vhodné miesto, píše aj britská televízia BBC.

O afére informuje aj britská televízna a rozhlasová stanica BBC na svojej webovej stránke v článku s názvom Český dedinský kňaz sa ospravedlňuje, že rozbil tekvice. 

Na záver BBC píše, že "Česká republika je považovaná za jednu z najmenej náboženských krajín na svete. Niektoré tradičné náboženské sviatky - vrátane Sviatku všetkých svätých - však zostávajú populárne a pripomínajú si ich veriaci aj ateisti. Niektorí Česi sa sťažujú, že ich tradície vysychajú vysoko komercializovaným dovozom zo Západu, ako je napríklad Halloween."

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik