Europoslanec Radačovský nerozumie prezidentke Zuzane Čaputovej
21 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Nie som odborníkom na ústavné právo a už vonkoncom nie na životné prostredie, ktoré si vyžaduje vysokú profesionalitu a odbornosť. Ale aj napriek tomu nerozumiem rozhodnutiu prezidentky republiky nevymenovať p. Huliaka na post ministra životného prostredia," píše na sociálnej sieti europoslanec Miroslav Radačovský.

Názor Miroslava Radačovského preberáme v plnom znení

Ing. Rudolf Huliak

Poznám p. Huliaka osobne. Bol krátky čas aj členom strany Slovenský PATRIOT, ktorej som predsedom. Poznám jeho charakterové vlastnosti a určite o funkciu ministra životného prostredia nepožiadal sám. Rozhodlo o tom predsedníctvo SNS a preto nechápem ten mediálny útok na jeho osobu. P. Huliak v predvolebnej kampani použil výroky a navrhoval riešenia, ktoré určite nemyslel vážne a išlo skôr o akési nadnesené prirovnávania v snahe osloviť aj tých jednoduchších voličov skôr akousi žartovnou formou a na základe takýchto nie vážnych výrokov nie je možné konštatovať, že SNS na post ministra vybrala odborne nespôsobilého nominanta.

P. Huliak je rozumný chlap. On dobre vie, že otepľovanie, klimatické zmeny, nevznikajú zo sexuálneho styku osôb toho istého pohlavia. Dobre vie, že vystúpenie z EÚ, NATO, neutralita, sú v blízkej budúcnosti nezrealizovateľné. Nakoniec, to žiadna zo súčasných vládnych strán ani v programe nemá. P. Huliak je vysokoškolsky vzdelaný a vie, že teplota ovzdušia sa nemeria od horúceho asfaltu a že medveď nie je biologická zbraň Bruselu proti SR a s určitosťou by ho ako človeka nenapadlo na futbalovom ihrisku niekoho zlikvidovať a zahrabať hrabličkami.

Jednoducho, p. Huliak tak, ako množstvo politikov pred ním, zameral volebnú kampaň na určitú, nie malú skupinu občanov, ktorým takýto spôsob komunikácie imponuje a nikto by mu to nemal vyčítať.

Sľuby predvolebných kampaní

P. Dzurinda v predvolebnej kampani tvrdil, že zvýši trojnásobne platy. Bola to hlúposť, avšak bez problémov ho vtedajší prezident vymenoval do funkcie predsedu vlády.

P. Kollár v predvolebnej kampani tvrdil, že postaví 25 tis. bytov, čo nemohol tiež myslieť vážne a bez problémov sa stal predsedom Národnej rady SR.

P. Matovič nemal problém vylepiť plagát na cudzom majetku vo Francúzsku s lživým tvrdením, že je to majetok SR, získal 25% a p. prezidentka ho vymenovala za predsedu vlády.

Ako svojho času p. Kollár povedal: Voľby sú o emóciách, nie o odbornosti a vzdelaní. Preto absolútne nechápem, prečo prezidentka nechce vymenovať p. Huliaka za ministra, len preto, že sa zviditeľňoval tak, ako uznal za vhodné.

ORGANIZUJE ZUZANA ČAPUTOVÁ ŠTÁTNY PREVRAT?
Čaputová sa úplne utrhla z reťaze. Kvôli Huliakovi nechce vymenovať celú vládu - to, pochopiteľne, nemôže. Nemá na to mandát. Jej správanie začína naberať rozmery vlastizrady! Skonštatoval to na sociálnej sieti podpredseda Smeru a možný budúci... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Ministerstvo životného prostredia

Nakoniec, ministerstvo životného prostredia je rezort skôr apolitický. Nerozumiem preto, prečo by p. Huliak nemohol byť ministrom životného prostredia za niektoré jeho výroky a tvrdenia, ktoré, ak by bol ministrom, by s jeho funkciou nemali nič spoločné.

Byť ministrom životného prostredia je vysoko odborný post, kde bude musieť minister riešiť ochranu životného prostredia v súvislosti s klimatickou zmenou, v súvislosti s prechodom na zelenú energiu, obnoviteľné zdroje, elektromobilitu, vrátane kanalizácie, čističiek odpadových vôd a to aj v rómskych osadách, obehové hospodárstvo, recykláciu plastov, atď.

Keďže ochrana životného prostredia je globálny problém, nielen problém Slovenska, bude ho musieť riešiť nielen v spolupráci s odborníkmi na Slovensku, ale aj v EÚ, spolupracovať s Európskou komisiou, pretože je tu nevyhnutné nie malé financovanie z Plánu obnovy, z eurofondov, aj nutná spolupráca z rozumnými ekológmi a enviromentalistami.

Určite ochrana životného prostredia nespočíva len v nedomyslenej zonácii, hospodárení či ťažbe dreva v lesoch, či výkone poľovného práva tak, ako si to niektorí kritici p. Huliaka myslia. Mala by preto prezidentka republiky podľa zvyklostí parlamentnej republiky dať p. Huliakovi šancu na poste životného prostredia. Nakoniec, aj keby p. Huliak ministrom životného prostredia nebol, z pozície poslanca NR SR prípadnými legislatívnymi návrhmi pre budúce ekologicky čisté a zelené Slovensko možno môže urobiť viac ako z pozície ministra životného prostredia.

Niečo iné je predvolebná kampaň, niečo iné je skutočná práca

Je tu, žiaľbohu, na Slovensku taký volebný systém, aký je. Občania, zdá sa, zmenu volebného systému nechcú. Noví koaliční politici rozhodli, občan na ich rozhodnutie nemá dosah, je to v súlade s čudným volebným systémom na Slovensku a preto je to potrebné rešpektovať.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik