Teplá vlna: V ideálnom svete by sme coming-out nepotrebovali, vraví moderátor Iliev
19 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Rastislav Iliev to možno nemal v živote jednoduché. No kto má? Skoro každý z nás sa musí popasovať so životnými problémami. Narodiť sa ako gay nie je určite to  najhoršie, čo sa môže človeku stať. Moderátor, ktorého sledujú ľudia z celého Slovenska, by si však mal uvedomiť, kde sú hranice, keď končí objektivita a začína zaujatosť, ktorá by v žiadnom prípade nemala prerásť do útokov.   

Moderátor Rastislav Iliev pochádza z Námestova, do Bratislavy sa presťahoval v čase, keď si začal uvedomovať svoju identitu. Od detstva sa zaujímal o svet módy. Do médií sa dostal náhodou, na odporúčanie kamarátky sa prihlásil v roku 2008 do konkurzu Slovenského rozhlasu. Keď sa zaujímal o prácu moderátora v TA3, povedali mu tam, že to je pre neho cesta zarúbaná. Tak to pár rokov skúšal v teréne a neľutuje. Bola to dobrá škola života a dnes moderuje na TA3 populárnu reláciu V politike.

V Bratislave sa cíti bezpečne a zo Slovenska zatiaľ neplánuje odísť

Napriek vražde na Zámockej ulici sa Iliev v Bratislave cíti bezpečne a zatiaľ neplánuje odísť zo Slovenska. Tak sa vyjadril v Teplej vlne, ktorá je podcastom  Divadla NOMANTINELS.

Prečo coming-out?

Coming out je pojem, ktorým sa označuje vyznanie neheterosexuálnej orientácie v širšom kruhu iných ľudí alebo na verejnosti. Iliev sa ku svojej   orientácii priznal v relácii, ktorú moderuje, lebo tak chcel reagovať na hnev, ktorý cítil po vražde v Teplárni a chcel vyslať signál, že queer ľudí je v spoločnosti veľa. Napriek tomu, že čelil aj hejtom, nič neľutuje, lebo chcel povzbudiť hlavne mladých ľudí, aby sa nebáli hovoriť o svojej orientácii. Veď po priznaní z nich spadne ťarcha, nebudú sa musieť skrývať a žiť v pretvárke. „Keby sme žili v ideálnom prostredí, v živote by mi nenapadlo sa tu outovať, lebo by to každý bral normálne, že ten je teplý, tá je lesba, ten je bi, nebinárny, binárny“, vyjadril sa.

Na objektivitu a slušné správanie ale občas zabúda aj on

Rastislav Iliev napriek tomu, že je moderátor občas zabudne, že cieľom diskusií by mala byť výmena názorov medzi diskutujúcimi  a úlohou moderátora je klásť otázky a čakať na odpovede. Skákanie do rečí diskutujúcim, atakovanie politikov, ak s ich názormi nesúhlasíme  a naopak servilné pritakávanie tým „svojim“ do objektívnej žurnalistiky nepatria.

Je Biden zombie? V Izraeli vydesil ľudí, keďže tak pôsobil
Joe Biden, je čas... Najmocnejší muž sveta, ako ho páčivo označujú svetové plátky, sa opätovne dostal do pozornosti verejnosti svojím vystúpením. Najnovšie dostal nálepku zombie. Návštevníci sociálnej siete X (Twitter) boli totiž zhrození jeho... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!