Sankcie-nesankcie, obchod s Ruskom frčí
20 | 10 | 2023 I Milan Laca

Spoločnosti z EÚ pomáhajú Kremľu realizovať strategický projekt v Arktíde – vyšetrovanie.

Obchádzaním sankcií EÚ zohralo množstvo európskych spoločností rozhodujúcu úlohu pri vývoji „Arctic LNG 2“ v Rusku. Je to nový, rozsiahly projekt na ťažbu a skvapalňovanie zemného plynu na ďalekom severe Sibíri.

Vyšetrovanie

Ukázali to vyšetrovania, ktoré zverejnil nemecký Der Spiegel/ ZDF a francúzsky Le Monde. Vychádzajú z analýzy, vykonanej Protikorupčným dátovým kolektívom, ako aj z materiálov kampane na zastavenie rozširovania exportu ruských fosílnych palív, ktoré inicioval Razom We Stand.

Číňania vraj poškodili plynovod
Možný vinník poškodenia plynovodu Balticconnector? Podľa nepotvrdených informácií môže za poškodenie estónsko-fínskeho plynovodu čínska loď Newnew Polar Bear. Píše o tom web Postimees. Zaznamenali čínsku loď „Údaje z námornej analytickej webovej... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Milan Laca

Podozriví

Do zorného poľa vyšetrovateľov sa dostala strojárska spoločnosť Linde, založená v Nemecku.  Hoci Linde verejne oznámila ukončenie akýchkoľvek nových projektov v Rusku po invázii na Ukrajinu vo februári 2022, spoločnosť verne plnila svoje arktické zmluvy na LNG 2. Spoločnosť Linde poslala do Ruska najmä najmenej tri série zariadení, vrátane jednej, ktorú ruskí colníci zaregistrovali 1. júna 2022. Vyšetrovatelia upozorňujú na skutočnosť, že ešte v roku 2018, teda štyri roky po nezákonnej anexii Krymu Ruskom, keď už USA uvalili sankcie na spoločnosť Novatek, ktorá je lídrom projektu Arctic LNG 2,  sa Linde ochotne zaviazala inštalovať výmenníky tepla pre tento projekt.

... a ďalší

Ďalšou spoločnosťou, ktorá zaujala vyšetrovateľov, je Technip. Hoci Technip podpísal zmluvu o riadení medzinárodných aspektov projektu pred ruskou inváziou na Ukrajinu v roku 2019, spoločnosť sa ponáhľala, aby dokončila čo najviac práce, kým sankcie EÚ vstúpia do platnosti. Vyšetrovanie ukázalo, že od februára 2022 zariadenie pre „Arctic LNG 2“ odosielali aj spoločnosti z Veľkej Británie, Talianska a USA.  Ruské colné údaje ukazujú, že od invázie na Ukrajinu dodali hlavnej obchodnej spoločnosti projektu vybavenie z Európy v hodnote 400 miliónov amerických dolárov.

Moskva je vďačná

Vďaka pomoci západných strojárskych spoločností, dokázalo Rusko napriek sankciám dokončiť prvú výrobnú linku projektu presne podľa plánu - v júli 2023. „Štúdiom ruských colných údajov a satelitných snímok sme zistili, že spoločnosti ako Linde a Technip vynaložili veľké úsilie, aby uspokojili svojich ruských zákazníkov,“ povedal partner Data Desk Sam Leon.

Plynu bude dosť

Ak dokončia aj ďalšie dve časti projektu, Arctic LNG 2 vyrobí 19 miliónov ton skvapalneného plynu  a prispeje k cieľu Kremľa využiť Severnú námornú cestu na export 100 miliónov ton ročne.

Pripomienka 

V septembri 2023 americké ministerstvo zahraničia uvalilo sankcie na spoločnosti, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri výstavbe a prevádzke ruského arktického LNG 2 a ich dcérskych spoločností.

USA v POZORE! Čínsky líder oznámil silné priateľstvo s Putinom
Pekingu prebiehajú bilaterálne rozhovory medzi lídrami Ruska a Číny. Počas rozhovoru Si Ťin-pching poznamenal, že on a Vladimir Putin majú silné priateľstvo. "Od roku 2013 sme uskutočnili 42 stretnutí, nadviazali dobré pracovné vzťahy a silné... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik