Právnik vysvetľuje, ako v praxi vyzerá zákon o zahraničných agentoch
23 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

O takzvaných zahraničných agentoch sa toho v poslednej dobe nahovorilo dosť. Smer, či SNS sa pokúšajú tento status dostať do legislatívy, nová opozícia z neho robí pomaly likvidátora demokracie s tým, že predsa nechceme byť ako v Rusku Právnik Dalimír Solčanský vysvetľuje, že ide o štandardnú súčasť právneho poriadku v mnohých krajinách.

Solčanský prijateľnou formou vysvetľuje, v čom je podstata zákona o zahraničných agentoch, ale aj históriu tohto inštitútu vo svete- Veľmoci, ako USA, či Rusko prirodzene veľmi dobre vedia, prečo ho potrebujú. A čím ďalej tým viac je jasné, že ho potrebuje aj Slovensko. Solčanský je preto za jeho prijatie. 

Kde je podstata

„Ak v krajine pôsobí osoba, ktorá pôsobí pre zahraničné záujmy a je financovaná zo zahraničných zdrojov, musí sa v danej krajine registrovať (aby o nej orgány a verejnosť vedeli) a prípadne používať označenie zahraničný agent,“ vysvetľuje Solčanský.

Jozef Ráž ml.: Vyjde mu ministerský post na druhý pokus?
Čím viac strana Smer drží svojich ministerských nominantov v tajnosti, tým viac špekulácií sa v rôznych novinách vynára. Cez mediálny šum, ktorý aktivisti spustili okolo nominantov SNS akosi zanikla informácia, že novým ministrom dopravy by mohol... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Takmer pred sto rokmi v USA

Solčanský pripomína, že pionierom sú USA. Tu zákon 𝗙𝗔𝗥𝗔 (𝘍𝘰𝘳𝘦𝘪𝘨𝘯 𝘈𝘨𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘙𝘦𝘨𝘪𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘈𝘤𝘵) prijali ešte v r. 1938, neskôr ho nasledovali ďalšie krajiny, ako Austrália, Čína a  podobná legislatíva by mala byť prijatá tento rok aj v Kanade.

Tejto téme sa nedávno venoval aj Miroslav Heredoš. Ten vysvetlil aj to, kto je v americkej legislatíve vnímaný ako zahraničný agent.

„Podľa zákona v USA je zástupcom (agentom) zahraničného subjektu akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá koná na základe rozkazu, požiadavky, pod vplyvom či kontrolou zahraničného subjektu, alebo ktorej aktivity sú riadené takýmto subjektom, ktorý  sa zúčastňuje politických aktivít; koná v oblasti styku s verejnosťou pre zahraničný subjekt; získava alebo rozdeľuje v Spojených štátoch akúkoľvek vec pre zahraničný subjekt; prípadne zastupuje pred ktoroukoľvek agentúrou alebo predstaviteľom americkej vlády zahraničný subjekt,“ cituje Heredoš.

Chceme zákon, ako v Rusku?!

Argumentom mnohých je, že veď nechceme mať v legislatíve niečo, čo má aj Rusko. Tam zákon o zahraničných agentoch prijali v roku 2012 a jeho významná novelizácia prebehla v minulom roku.

„Registrovať sa musia ruské alebo zahraničné právnické osoby vrátane združení a mimovládiek a takisto jednotlivci, ak sú pod zahraničným vplyvom, ktorý je definovaný ako:  „poskytnutie podpory alebo vplyvu cudziemu zdroju osobe, a to aj prostredníctvom nátlaku, presviedčania alebo iných prostriedkov“, pod čím sa rozumejú samozrejme v prvom rade peniaze,“objasňuje Solčanský. Takíto ľudia, alebo združenia misia svoje postavenie nahlásiť nie len orgánom verejnej moci, ale aj zamestnancom. Tzv. „Inoagentom“ (skratka od „inostrannyj agent, pozn. red.) má zakázanú výchovno-vzdelávaciu činnosť maloletých a z niektorých strategických podnikov sú vylúčení z dôvodu bezpečnosti.

Kto je zahraničný agent podľa zákonu FARA?
Miroslav Heredoš upozorňuje na to, že prezidentka Čaputová využila možnosť zalíškať sa mimovládnym organizáciám. Vysvetlil tiež, čo ten „záhadný“ zákon FARA vlastne obnáša. Heredoš cituje Zuzanu Čaputovú, podľa ktorej je absurdné označovať... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Ako je to v USA

Solčanský píše aj o USA. Tam má dodržiavanie zákona FARA na starosti námestník generálneho prokurátora a povinnosť registrácie sa naozaj prísne kontroluje.

„Za porušovanie tohto zákona boli odsúdení väčšinou lobbisti, ktorí pracovali pre zahraničné záujmy (a za zahraničné peniaze), pričom sa nezaregistrovali. Z minulosti sú známe prípady odsúdených, ktorí pracovali napr. pre Srí Lanku, Ukrajinu (viackrát), Čínu, Zimbabwe, Turecko a ďalšie,“dopĺňa právnik.

Načo im tieto zákony sú?

"Každá krajina sa musí brániť, ak myslí na svoju budúcnosť. Každý, kto spieva za cudzie peniaze, to musí pochopiť," cituje Solčanský predsedu ruskej Štátnej Dumy Viačeslava Volodina.

"FARA pomáha chrániť integritu americkej demokracie bojom proti skrytému vplyvu zahraničných vlád na naše politické dianie,"hovorí informačná brožúra FARA.

My taký zákon potrebujeme tiež

„Naše  politické dianie a našu krehkú demokraciu nepotrebujeme chrániť pred zahraničnými agentmi a agentúrami? A nechceme tiež vedieť, kto spieva za cudzie peniaze u nás? Som za prijatie obdobnej legislatívy aj na Slovensku,“hlási sa k myšlienke zaviesť inštitút zahraničného agenta aj na Slovensku právnik Dalimír Solčanský.

Šokujúce uvažovanie: Riaditeľka DPOH o nominácii Šimkovičovej
V utorok líder strany SNS Andrej Danko oznámil nomináciu Martiny Šimkovičovej na post ministerky kultúry. Kultúrna obec ihneď začala šalieť. K nominácii sa vyjadrila aj riaditeľka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) Valeria Schulczová,... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!