Kto vlastne úraduje v prezidentskom paláci?!
19 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Staré čínske príslovie hovorí: "Keď príde sviňa do paláca, nestane sa z nej princezná, ale z paláca sa stane chliev!" Ako to v tom paláci vlastne chodí, kto tam úraduje?

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej vadí jedno meno na zozname budúcich potenciálnych ministrov a  informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Čaputová tiež požiadala Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády. 

Prvé "volavky" však ukazujú prstom, že je možné, že toto rozhodnutie nebolo tak celkom z jej hlavy. Sme svedkami ovplyvňovania prezidentkinych rozhodnutí z pozadia? Prečo jej tak vadí nominant na post ministra životného prostredia Ing. Rudolf Huliak?

Poďme však postupne

Čaputovej partner je istý pán Juraj Rizman. Verejnosť ho dlho poznala iba ako predstaviteľa organizácie Greenpeace a dlhoročného enviroaktivistu. V roku 2019 sa však začal pohybovať v okolí prezidentského paláca do ktorého zasadla Zuzana Čaputová. Tá ho oslovila s ponukou, aby sa stal súčasťou tímu poradcov a Juraj uvaril rozprávku ako chce pomôcť Zuzane Čaputovej, aby slovenské aktivity v ochrane životného prostredia neboli len symbolické, ale priniesli aj výsledky. Stal sa členom poradného orgánu.

Hoci sa s prezidentkou poznajú od roku 2008  a neskôr spolu pracovali aj vo mimovládnej organizácii VIA IURIS, ponuka ho podľa jeho tvrdení prekvapila. Presvedčilo ho, že  je to prvá prezidentka, ktorá sa aktívne a so záujmom venuje téme ochrany životného prostredia.

Prezidentka má problém s JEDINÝM menom: KOHO NEVYMENUJE ZA MINISTRA?
Prezidentke SR Zuzane Čaputovej vadí jedno meno na zozname budúcich potenciálnych ministrov. Prezidentka Zuzana Čaputová informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde, že nevymenuje zvoleného poslanca... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Zhrnutie

Juraj Rizman je slovenský environmentalista a dlhoročný predstaviteľ organizácie Greenpeace v SR. Podieľal sa na viacerých ochranárskych kampaniach, napr. proti plánovanej ťažbe zlata a uránu, či za prijatie zákona o starých environmentálnych záťažiach. Od roku 2012 je členom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, poradného orgánu Vlády SR pre oblasť rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku.  28. mája  Zuzana Čaputová oznámila, že Rizman bude členom jej tími poradcov. Na starosti  mal oblasť životného prostredia a občianskej spoločnosti. V tejto funkcii skončil v roku 2020.

Za všetko môže Rizman!

Rudolf Huliak skritizoval Zuzanu Čaputovú za to, že odmietla jeho nomináciu na ministra životného prostredia. Podľa neho za všetkým stojí prezidentkin priateľ.

"Gestom, ktoré urobila pani prezidentka s tým, že neschválila jedine moju nomináciu - človekasúdne netrestaného, ktorému sa nedá vytknúť žiadna ekonomická ani iná trestná činnosť - si dovolí na základe môjho mandátu, ktorý mi udelili občania SR v demokratických voľbách a s ktorým som skončil na 20. mieste vrámci 150 kandidátov na poslancov NR SR, neudeliť mandát ministra životného prostredia len dokázala, že nie je prezidentkou všetkých občanov Slovenska, reprezentuje záujmy mimovládneho sektora, ktorý je dlhodobo nacicaný na financie rezortu ministerstva ŽP, eurofondy a podieľa sa výrazným spôsobom na podporovaní trestnej činnosti týchto mimovládnych organizácií, čoho svedkom by bol interný audit na ministerstve,“ hovorí Huliak.

Ostro obvinil  Čaputovú, že Prezidentský palác ovláda prezidentkin partner Juraj Rizman a pani prezidentka sa stala len jeho bezduchou hovorkyňou. 

Rizman je aktivista za životné prostredie. Bol dlhoročným členom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie.

SNS podľa Huliaka na jeho nominácii na ministra trvá a v poslaneckom klube sú konzistentní. „Budeme si stáť za svojim,“ dodal Huliak.

Prečo to píšeme?

Na Slovensku máme ochrárske združenie BROZ ( Bratislavské regionálne ochranárske združenie – BROZ) na ktorého podivné obchodné aktivity, ako napríklad získanie z eurofondov neuveriteľných 55 miliónov eur, poukazoval už exminister Zsolt Simon. Záhadné Cyperské schránkové firmy prenajímajú BROZu pozemky. BROZ je združenie blízke Jánovi Budajovi a jeho najvyšším podriadeným. Nebude tu niekde pes zakopaný?

 
Rizman reaguje

"Dezinformačná povaha kandidátov SNS sa nezaprela ani v ich posledných vyhláseniach, ktoré ma spájajú s rozhodnutím pani prezidentky nevymenovať ich nominanta za ministra novej vlády. Pán Huliak, ako aj ďalší ľudia z SNS môžu na MŽP SR preverovať čokolvek. Takmer 30 rokov som pôsobil v environmentálnych a advokačných organizáciách, ktoré nebrali žiadne peniaze od MŽP SR a ani ja, ani organizácie, pre ktoré som pracoval sa teda nemaju čoho báť! " Ineď komentoval na sociálnej sieti Rizman vyjadrenia odmietnutého Huliaka.

SNS vyzýva Čaputovú, aby rešpektovala výsledky volieb
Strana SNS nomináciu Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia nezmení. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová v súvislosti s rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka za šéfa envirorezortu. Hlavu štátu... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!