VÁŽNE HROZÍ TRETIA SVETOVÁ VOJNA?
19 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Boje na Blízkom východe môžu prerásť do TOTÁLNEJ GLOBÁLNEJ VOJNY! Konflikt v Izraeli a Palestíne môže prerásť do rozsiahlej regionálnej alebo dokonca totálnej globálnej vojny! Uviedol to podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a exprezident Dmitrij Medvedev v článku pre denník Izvestija. Informuje agentúra TASS.

Prerastie konflikt do totálnej vojny?

"Blízky východ je svedkom ďalšej vojny. Krutej vojny bez pravidiel. Vojny založenej na terore a doktríne neprimeraného použitia sily proti civilnému obyvateľstvu. Ako sa dnes hovorí, obe strany sa "zbláznili"," napísal Medvedev.

"Samozrejme, že je pre nás dôležitejšie dosiahnuť úspech v špeciálnej vojenskej operácii v našom boji proti neonacistom na Ukrajine, ale to, čo sa deje v Palestíne a Izraeli, nemôže len vyvolávať obavy," zdôraznil a dodal, že " vojny majú často blízke príčiny a odvíjajú sa na princípe prepojených nádob.“

"Súčasný konflikt medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi nie je výnimkou. Tento konflikt má všetky šance prerásť do rozsiahlej regionálnej vojny. Alebo dokonca do globálnej vojny, ak sa situácia vyvinie zle," zdôraznil bývalý ruský prezident.

Čas vypršal, blížime sa k 3. svetovej vojne! Ak sa Izrael nezastaví, otvoria sa ďalšie fronty
Iránsky minister zahraničných vecí na sociálnej sieti varuje pred hrozivým scenárom. Po údajnom útoku Izraelskej armády na nemocnicu v pásme Gazy, pri ktorom zahynuli stovky ľudí sme sa podľa jeho slov dostali do takmer nezvratného bodu.... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Medvedev poznamenal, že strašné následky tejto konfrontácie a početné obete a škody sú hlásené každý deň. "Raketový útok na baptistickú nemocnicu v pásme Gazy, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych, bol strašnou tragédiou. Veľa ľudí bolo ťažko zranených a môžu zostať invalidmi po zvyšok svojho života. Stalo sa to napriek tomu, že nemocnice a zdravotnícky personál sú chránené medzinárodným humanitárnym právom. Toto je barbarský čin, ktorý treba ostro odsúdiť. Ale zjavne to nie je posledný v reťazci hrozného vývoja v regióne," dodal.
 
Tragédia po výbuchu nemocnice v pásme Gazey. Foto – TASR/AP
 
Izrael sa proti obvineniam z útoku na nemocnicu bráni

Pobúrenie a násilie vypukli v reakcii na správy médií, že Izrael zasiahol nemocnicu v Gaze leteckým útokom, ale Izrael predložil dôkazy, že výbuch v skutočnosti spôsobila raketa Islamského džihádu, ktorá zlyhala. Izrael má vraj dôkazy.

V stredajšom vydaní „CNN This Morning“ hovorca IDF (Izraelských obranných síl) Doron Spielman uviedol: „Môžeme to tiež potvrdiť zvukovým rozhovorom medzi dvoma agentmi Hamasu, že jeden hovorí druhému, že to odpálil Islamský džihád na cintoríne za nemocnicou a druhý sa pýtal: Si si istý? Hovorí, áno, a pristálo to na vrchu nemocnice. To znamená, neobviňujte Izrael, máte zábery z Al-Džazíry, máte tu o tom diskutujúcich agentov Hamasu. Z vlastného radaru vieme trajektóriu rakety. Bola to raketa Hamasu a Islamského džihádu!" Informuje o tom americký portál Breitbart.
 
Biden v Izraeli. Kto zničil nemocnicu?
Biden pricestoval do Izraela. Americký prezident Joe Biden pricestoval do Tel Avivu a začal svoju návštevu Izraela v čase raketového útoku na nemocnicu v Gaze. Podpora Ako píše "Európska pravda" s odvolaním sa na CNN, izraelská a palestínska... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Milan Laca
Protiizraelské protesty po celom svete
Stovky protiizraelských demonštrantov sa v stredu večer zišli na Downing Street v Londýne pred oficiálnou rezidenciou premiéra, aby držali „vigíliu“ za tých, ktorí zahynuli pri výbuchu v nemocnici v Gaze, z čoho médiá pôvodne obviňovali Izrael.
Stovky protiizraelských demonštrantov sa v stredu večer zišli na Downing Street v Londýne pred oficiálnou rezidenciou premiéra, aby držali „vigíliu“ za tých, ktorí zahynuli pri výbuchu v nemocnici v Gaze, z čoho médiá pôvodne obviňovali Izrael.
 
Stovky protiizraelských demonštrantov sa v stredu večer zišli na Downing Street v Londýne, foto: Getty Images
 

Asi stovka propalestínskych povstalcov obsadila v stredu aj kancelársku budovu federálneho domu vo Washingtone, DC a skandovali „Prímerie teraz“ a „Nechajme Gazu žiť“.

Rusko žiada dôkazy

Ruskí predstavitelia sa už vyslovili proti útoku na nemocnicu, pričom hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová povedala, že Izrael musí poskytnúť satelitné snímky, aby dokázal, že sa na tom nepodieľal.

„Doteraz zostali Rusko a Čína vo svojich verejných vyhláseniach pomerne zdržanlivé, ale ak sa Irán priamo zapojí, Rusko sa pravdepodobne bude cítiť nútené ho podporiť, pretože Irán poskytuje dôležité dodávky rakiet a UAV a výcvikovú podporu ruskej armáde vo svojej vojny proti Ukrajine,“ myslí si Justin Bronk, vedúci výskumný pracovník londýnskeho Royal United Services Institute (RUSI).

MASAKER v Gaze: Nálet na nemocnicu si mal vyžiadať najmenej 500 obetí
Videá nevhodné pre maloletých divákov a slabšie povahy. Najmenej 500 obetí si vyžiadal údajný nálet na nemocnicu v Gaze, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian. Explózia,... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!