Brutálne plány Izraela. Mimoriadne kruté!
19 | 10 | 2023 I Milan Laca

Izrael pripravuje v Gaze bezprecedentne krutú operáciu.

Reuters:  Prečo plány izraelskej armády kritizovali v Spojených štátoch?

Plány 

Izraelské obranné sily (IDF) pripravujú bezprecedentnú pozemnú operáciu v pásme Gazy v reakcii na útok palestínskej skupiny Hamas zo 7. októbra. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na osem zdrojov v Izraeli, západných krajinách a na Blízkom východe. Doposiaľ sa reakcia IDF s kódovým označením „železné meče“ obmedzovala na bombardovanie a raketové útoky na enklávu, kontrolovanú Hamasom.  Po povolaní rekordných  360 tisíc záložníkov, sa izraelská armáda pripravuje na svoju druhú fázu, ktorá nebude mať obdobu v brutalite a nebude sa podobať ničomu, čo Izrael v minulosti vykonal v Gaze,“ uvádzajú noviny.

Biden v Izraeli. Kto zničil nemocnicu?
Biden pricestoval do Izraela. Americký prezident Joe Biden pricestoval do Tel Avivu a začal svoju návštevu Izraela v čase raketového útoku na nemocnicu v Gaze. Podpora Ako píše "Európska pravda" s odvolaním sa na CNN, izraelská a palestínska... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Milan Laca

Ofenzíva

Nadchádzajúca izraelská ofenzíva bude oveľa väčšia ako predchádzajúce operácie v Gaze, ktoré izraelskí predstavitelia predtým označili za „kosenie trávnika“, ktoré oslabilo vojenské kapacity Hamasu bez toho, aby ich zničilo. Izraelskí lídri nikdy predtým neprisahali, že zničia Hamas raz a navždy

Ťažké civilné obete

Ako poznamenávajú zdroje agentúry Reuters, cieľom nadchádzajúcej operácie je úplné zničenie infraštruktúry v pásme Gazy a to aj za cenu ťažkých obetí medzi civilným obyvateľstvom. Podľa ministerstva zdravotníctva, v Gaze už izraelské útoky zabili približne 3 500 ľudí a ďalších približne 12 000 zranili.

Príde ďalšia fáza

Počas druhej fázy operácie plánuje izraelská armáda vytlačiť civilistov späť k hraniciam enklávy s Egyptom a potom vyčistiť Hamas a zničiť sieť podzemných tunelov, ktoré použili na útok na Izrael. IDF priznala, že už podnikla niekoľko výpadov do pásma Gazy, aby zhromaždila spravodajské informácie a pripravila sa na ofenzívu.

Zničia Hamas?

Izrael sa zaviazal  úplne zničiť Hamas a jeho infraštruktúru, ale v skutočnosti môže byť táto úloha dosť ťažko dosiahnuteľná, poznamenáva Reuters. Ide o celé podzemné mesto s tunelmi, v porovnaní s ktorými budú tunely Viet Congu pôsobiť ako detská hra. Nebudú schopní zničiť  Hamas iba pomocou tankov a palebnej sily. Okrem toho vojenské krídlo, brigády Al-Qassam, tiež zmobilizovalo všetky svoje zdroje a aktívne sa pripravuje na izraelskú ofenzívu, pričom v enkláve kladie protitankové míny a výbušné pasce na izraelských vojakov.

USA pochybujú  

Washington je dosť skeptický, pokiaľ ide o ambicióznu úlohu, ktorú si stanovil Izrae. Ako povedal agentúre Reuters americký zdroj, Spojené štáty považujú za  nepravdepodobné, že by sa Izraelu podarilo úplne zbaviť Hamasu, keďže nemá záujem držať alebo okupovať pásmo Gazy. Spojené štáty považujú za najpravdepodobnejší scenár, v ktorom sa IDF pokúsi neutralizovať alebo zajať čo najviac palestínskych militantov a vyhodiť do vzduchu sieť podzemných tunelov a dielní na výrobu domácich rakiet. Keď počet obetí medzi izraelskou armádou začne rásť, úrady oznámia víťazstvo a stiahnutie jednotiek z pásma Gazy.

Vyľudnenie Gazy

Izraelská vláda nepripravila žiadne plány na povojnové osídľovanie enklávy, v ktorej žije 2,3 milióna ľudí, z čoho majú Spojené štáty veľké obavy. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin, ktorí minulý týždeň navštívili židovský štát, vyzvali izraelskú vládu, aby zvážila stratégiu ukončenia konfliktu. Izrael nemá pre Gazu žiadnu koncovku. Ich stratégiou je zhodiť tisíce bômb, všetko zničiť a dostať sa dnu, ale čo potom? Na nasledujúce obdobie nemajú stratégiu odchodu, vyhlásil blízkovýchodný zdroj agentúry Reuters.

Je Biden zombie? V Izraeli vydesil ľudí, keďže tak pôsobil
Joe Biden, je čas... Najmocnejší muž sveta, ako ho páčivo označujú svetové plátky, sa opätovne dostal do pozornosti verejnosti svojím vystúpením. Najnovšie dostal nálepku zombie. Návštevníci sociálnej siete X (Twitter) boli totiž zhrození jeho... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!