Vojna v polícii! Čurillovci získali status chránencov. Čo to znamená?
18 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Nominant na ministra vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) chce ukončiť vojnu v polícii. Ako sa zdá, nebude to však mať vôbec jednoduché. Špeciálna prokuratúra, pod taktovkou Lipšica urobila rýchly krok, ktorým podľa všetkého "Čurillovcov" na polícii zabetónovala. Získali tzv. status chráneného oznamovateľa.

Šutaj Eštok spolu s predsedami strán Hlas a Smer ostro kritizovali konanie vyšetrovacej skupiny čurillovcov. Robert Fico, zhodne s predsedom dnes už koaličného Hlasu Petrom Pellegrinim, tiež krátko po voľbách avizovali svoju snahu o vyrovnanie pomerov v polícii. Tí sa však proti prípadnému stiahnutiu poistili, od stiahnutia z prípadov ich delí status chránených oznamovateľov.

Pellegrini, Fico, Danko, zdroj foto: FB/Andrej Stančík

Ako prednedávnom informoval denník SME, skupina vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu získala status takzvaného chráneného oznamovateľa. Správy o získaní statusu potvrdil ako ich právny zástupca Peter Kubina, tak aj šéf policajnej inšpekcie Peter Juhás. Status chráneného oznamovateľa obdržal napokon aj samotný Juhás. Udeliť im ho mala špeciálna prokuratúra na základe ich žiadosti o ochranu oznamovateľov protikorupčnej činnosti.

Skupina tzv. čurillovcov s Petrom Juhásom tak spadli pod patronát šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej. Portál pripomína, že status chráneného oznamovateľa v praxi predstavuje nemožnosť urobiť akýkoľvek pracovný úkon voči oznamovateľovi zo strany zamestnávateľa, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí. Každý takýto krok by tak musel odklepnúť samotný úrad.

Peter Juhás, foto: TASR

Ak by tak chcelo nové vedenie polície siahnuť na vyšetrovateľov, prípadne by sa nová vláda chcela zbaviť vedenia inšpekcie (Petra Juhása), tieto kroky by museli byť odobrené Úradom na ochranu oznamovateľov.

Rovnakým statusom dnes disponuje aj Diana Santusová, ktorá viedla inšpekčný tím Oblúk, ktorý stíhal čurillových vyšetrovateľov. Keď sa podľa denníka dostala Santusová do problémov v súvislosti s vyšetrovaním, o status chráneného oznamovateľa požiadala tiež.

Šutaj Eštok chce ukončiť vojnu v polícii! ALE čurillovcov zabetónovali!
Budúci minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS SD) chce ukončiť vojnu v polícii. Špeciálna prokuratúra ale rýchlo urobila krok, ktorým podľa všetkého "Čurillovcov" na polícii zabetónovala. Získali tzv. status chráneného oznamovateľa. "V polícii... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!