Prídu ďalší utečenci?
19 | 10 | 2023 I Milan Laca

EP vyhlásil, že Európska únia nie je pripravená prijať palestínskych utečencov.

Krajiny EÚ nemajú koordinovaný akčný plán pre prípad utečeneckej vlny z pásma Gazy, povedal  chorvátsky poslanec Európskeho parlamentu Ivan Vilibor Sincič.

Migranti

„Nelegálna migrácia bude pokračovať ako obvykle, najmä cez moju krajinu, Chorvátsko. Predpovedám novú migračnú vlnu, ktorej konečnými destináciami budú Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo,“ povedal Sincič. Domnieva sa, že v Chorvátsku nie je dostatok policajtov a treba zapojiť armádu, aby obmedzila prúd utečencov.

Biden v Izraeli. Kto zničil nemocnicu?
Biden pricestoval do Izraela. Americký prezident Joe Biden pricestoval do Tel Avivu a začal svoju návštevu Izraela v čase raketového útoku na nemocnicu v Gaze. Podpora Ako píše "Európska pravda" s odvolaním sa na CNN, izraelská a palestínska... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Milan Laca

Nech idú do Egypta!
Poslanec Európskeho parlamentu z Francúzska Thierry Mariani je presvedčený, že migranti môžu zostať mimo Európskej únie, ak sa Bruselu podarí dohodnúť s Egyptom. „Musíme úzko spolupracovať s Káhirou, aby sme podporili egyptskú politiku a zohľadnili jej uhol pohľadu v tejto kríze,“ zdôraznil Mariani.
Egypt hrozí
Egypt pohrozil, že pošle 1 milión utečencov z Gazy do krajín EÚ.  Egyptská vláda je„veľmi, veľmi nahnevaná“ na tlak Západu na prijatie utečencov z pásma Gazy. Varovala, že pošlú ľudí do krajín EÚ. Píše o tom britský denník The Financial Times.
Chcete? Môžete mať!

„Chcete, aby sme prijali milión ľudí? No, pošleme ich do Európy. Keďže vám tak veľmi záleží na ľudských právach, mali by ste ich akceptovať,“ citujú noviny z rozhovoru medzi nemenovaným vysokým egyptským predstaviteľom a jeho partnerom z EÚ. Káhira sa, podľa novín obáva, že západné krajiny budú vytrvalo ponúkať umiestnenie ľudí na Sinajský polostrov. Egypt má v úmysle poslať pomoc postihnutým v zóne eskalácie, ale „bude odolávať akýmkoľvek pokusom o prijatie ďalších utečencov“. Egyptský minister zahraničných vecí Sameh Shoukry varoval, že nútené vysídlenie palestínsku krízu nevyrieši.

Egypt sa "zaťal"

14. októbra, egyptské úrady odmietli povoliť Američanom, ktorí chceli opustiť pásmo Gazy, aby prešli cez pozemný priechod Rafah. Občanom USA zabránili  prekročiť hranicu po tom, čo niekoľko hodín čakali pred kontrolným stanovišťom  na odpoveď egyptských úradov. Zdroje vysvetlili, že Egypt odmietol použiť hraničný priechod len na to, aby umožnil cudzincom opustiť pásmo Gazy. Vysvetľujú to požiadavkou uľahčiť príchod a prepravu humanitárnej pomoci do Gazy.

Palestínci nechcú odísť

Palestínsky veľvyslanec v Rusku Abdel Hafiz Nofal povedal, že obyvateľstvo pásma Gazy nemieni opustiť územie enklávy. Objasnil tiež, že Izrael nepovoľuje vstup humanitárnej pomoci z Jordánska, Egypta, Spojených arabských emirátov, Turecka a Kataru do Gazy.

Izrael ich tlačí preč

Izrael 13. októbra informoval OSN o potrebe evakuácie 1,1 milióna Palestínčanov na juh od pásma Gazy1 do 24 hodín. Palestínske hnutie Hamas zase vyzvalo obyvateľstvo, aby to nerobili. V nadväznosti na to Izrael  predĺžil dobu evakuácie v pásme Gazy o šesť hodín.

Čas vypršal, blížime sa k 3. svetovej vojne! Ak sa Izrael nezastaví, otvoria sa ďalšie fronty
Iránsky minister zahraničných vecí na sociálnej sieti varuje pred hrozivým scenárom. Po údajnom útoku Izraelskej armády na nemocnicu v pásme Gazy, pri ktorom zahynuli stovky ľudí sme sa podľa jeho slov dostali do takmer nezvratného bodu.... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!