Biden v Izraeli. Kto zničil nemocnicu?
18 | 10 | 2023 I Milan Laca

Biden pricestoval do Izraela.

Americký prezident Joe Biden pricestoval do Tel Avivu a začal svoju návštevu Izraela v čase raketového útoku na nemocnicu v Gaze.

Podpora

Ako píše "Európska pravda" s odvolaním sa na CNN, izraelská a palestínska strana sa navzájom obviňujú z útoku. Biden sa svojou návštevou snaží demonštrovať silnú podporu Izraelu v jeho snahe eliminovať Hamas, ako aj vyzvať na spôsoby, ako zmierniť humanitárnu krízu v Gaze.

Čas vypršal, blížime sa k 3. svetovej vojne! Ak sa Izrael nezastaví, otvoria sa ďalšie fronty
Iránsky minister zahraničných vecí na sociálnej sieti varuje pred hrozivým scenárom. Po údajnom útoku Izraelskej armády na nemocnicu v pásme Gazy, pri ktorom zahynuli stovky ľudí sme sa podľa jeho slov dostali do takmer nezvratného bodu.... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Americká aktivita

Pred Bidenm pricestoval do Izraela minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Jeho návšteva bude pokračovaním viacdňového turné po siedmich krajinách Blízkeho východu. Biden mal navštíviť Jordánsko na summite s kráľom Abdalláhom II., egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom al-Sísím a predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom, aby diskutovali o humanitárnej pomoci. Tento summit bol zrušený kvôli útoku na nemocnicu v Gaze.

Priatelia 

Biely dom oznámil, že počas návštevy  bude Biden klásť „ťažké otázky“ na stretnutiach s izraelskými lídrami , ale „ako priateľ“.

O útoku

Izraelské sily vykonali vyšetrovanie bombového útoku na nemocnicu v Gaze. Poskytli dôkazy, že sa nezúčastnili na tomto incidente. Boli zverejnené na sociálnej sieti X (Twitter), prezentované boli aj na brífingu pre zahraničné médiá.

Biden tomu verí

Joe Biden sa už k správam IDF vyjadril a povedal, že izraelské dôkazy o jeho nezúčastnenosti na výbuchu nemocnice vyzerajú presvedčivo. Doteraz sa stal jediným svetovým lídrom, ktorý sa vyslovil v prospech Izraela.

Kto bombardoval?

Ruský vojenský expert Alexej Leonkov, ktorý skúmal materiály izraelskej armády, pochyboval o ich spoľahlivosti. Označil ich za nespoľahlivé, pretože neobsahujú satelitné snímky. Podľa jeho názoru bola nemocnica omylom zasiahnutá izraelskou raketou, namierenou na palebnú pozíciu neďaleko, z ktorej boli odpaľované palestínske rakety Kasám. Ani Hamas, ani Islamský džihád nemajú muníciu takej sily, ktorá by zničila nemocnicu, upozorňuje Leonkov. „Úder mohol byť vykonaný pomocou bomby GBU-31 s kalibrom 910 kilogramov. Patria do triedy JDAM, sú to presné zbrane. Všetky izraelské bombové útoky boli vykonané s pomocou JDAM,“ povedal Leonkov. Palestínski radikáli majú zároveň problémy s výbušninami, raketami a kalibrami. „Nedokázali vytvoriť zariadenie na odpálenie silných rakiet,“ vysvetľuje expert.

Pochybuje aj Američan

Rovnaký názor vyjadril aj americký expert, novinár Jackson Hinkle. Preštudoval si video, na ktorom raketa zasiahla nemocnicu v Gaze a uviedol, že zvuk príletu projektilu bol veľmi podobný zvukom, vydávaným americkými bombami JDAM a vôbec sa nepodobal na zvuk, ktorý vydáva palestínska raketa.

MASAKER v Gaze: Nálet na nemocnicu si mal vyžiadať najmenej 500 obetí
Videá nevhodné pre maloletých divákov a slabšie povahy. Najmenej 500 obetí si vyžiadal údajný nálet na nemocnicu v Gaze, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian. Explózia,... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!