USA dali rakety, Kyjev udrel na Rusov! (VIDEO)
18 | 10 | 2023 I Milan Laca

USA tajne odovzdali Ukrajine rakety ATACMS, ktorým zasiahli ruské letiská.

Ako píše Ukrajinská Pravda, "obranné sily použili rakety ATACMS s dlhým doletom na útok na dve letiská v Ruskom okupovanom Luhansku a Berďansku".

Američania informujú

Podľa The Wall Street Journal a denníka Politico, USA v posledných dňoch tajne poslali na Ukrajinu „malý počet rakiet“. Ďalšie podrobnosti noviny nezverejňujú, spresňujú však, že modifikácia rakiet ATACMS, ktoré Ukrajina dostala, má dosah asi 160 kilometrov. Mediálna platforma Noelreports na sociálnej sieti X zverejnila fotografiu trosiek rakety, čo naznačuje, že pravdepodobne pôjde o typ „MGM-140A ATACMS Block I, M39.  

Biden je pri sile!
Joe Biden považuje za možné „zjednotiť celú Európu“ a potlačiť vedenie Ruskej federácie. Okrem toho americký prezident vysvetlil svoju túžbu byť znovuzvolený za hlavu štátu tým, že svet teraz dosiahol „bod obratu“ Verí si! Americký prezident... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Milan Laca

Čo hovorí Kyjev 

  • Špeciálne operačné sily Ukrajiny v utorok  potvrdili  zničenie letísk v dočasne okupovanom Berďansku a Luhansku, v dôsledku čoho bolo zničených deväť ruských vrtuľníkov rôznych modifikácií, špeciálna technika, odpaľovacie zariadenie systému protivzdušnej obrany a muničný sklad.
  • Ukrajina už mesiace žiadala USA o rakety dlhého doletu, ktoré by zasiahli ciele ruských okupantov v tyle, ale Washington  to odmietol kvôli obavám  z eskalácie zo strany Ruskej federácie a nedostatku týchto rakiet pre americkú armádu.  
  • Veľká Británia a Francúzsko však už v lete poskytli Kyjevu vlastné rakety dlhého doletu Storm Shadow a SCALP, ktoré ukrajinské sily efektívne používali na dočasne okupovaných územiach, najmä na Kryme.
  • V septembri, podľa médií, povedal americký prezident Joe Biden Volodymyrovi Zelenskému na stretnutí v Bielom dome, že Washington  odovzdá malý počet rakiet ATACMS na pomoc vo vojne s Ruskom. Zatiaľ to oficiálne neoznámili. 
Zelenskyj to potvrdil

Ukrajinský prezident potvrdil, že armáda dostala a použila americké rakety ATACMS. „Ďakujem všetkým, ktorí bojujú a pracujú pre Ukrajinu! Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhajú! A dnes špeciálne poďakovanie Spojeným štátom. Naše dohody s prezidentom Bidenom sa plnia. Vykonávajú sa veľmi presne, útočné systémy sa osvedčili,“ povedal Volodymyr Zelenskyj vo video správe na Telegrame .

Rakety ATACMS

Ruské zdroje informujú

USA v  posledných dňoch tajne dodali na Ukrajinu rakety. Píše o tom Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje. Tento typ zbraní môže zvýšiť potenciál a operačné schopnosti ukrajinskej protiofenzívy, uvádza sa v článku. Predtým oznámili, že Spojené štáty sú pripravené dodať rakety dlhého doletu ATACMS na Ukrajinu, ale vyžaduje si to súhlas amerického prezidenta Joea Bidena. Samotný Biden v odpovedi na zodpovedajúcu otázku uviedol, že Biely dom „vypracoval“ všetky požiadavky Volodymyra Zelenského.

Už ich dodali

Poslanec uikranjinskej Najvyššej rady Alexej Gončarenko tvrdí, že americké rakety dlhého doletu ATACMS sú už na Ukrajine, boli použité pri útoku na mesto Berďansk v Záporožskej oblasti. Wall Street Journal, s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou napísal, že v posledných na Ukrajinu tajne doručili  malé množstvo ATACMS.

Čo to je...

ATACMS je taktická balistická strela, ktorá vstúpila do služby v roku 1991. Raketa sa používa s viacnásobným odpaľovacím raketovým systémom M270 MLRS a M142 HIMARS. Dosah nie je väčší ako 300 kilometrov. Ďalšou vlastnosťou ATACMS je možnosť nastavenia trajektórie v jednotlivých úsekoch letu. Pentagon uznal ATACMS za zastaranú zbraň a vývoj „nástupcu“ – rakety LRPF – už prebieha.

Rusi varujú, ZNIČÍME vám družice! Musk zradil Kyjev!
Ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že terčom by sa mohli stať západné vesmírne satelity. Západné satelity by sa mohli stať legitímnym cieľom. Pozor! Západné kvázi-civilné satelity vo vesmíre, používané v konfliktoch, by sa mohli stať... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Milan Laca
 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!