Taraba má odkaz pre umelcov! Nikto tu cúvať nebude!
17 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Nikto tu pred Hricovou a spol. cúvať nebude, odkazuje Tomáš Taraba (SNS) umelcom, ktorí proti nemu spustili petíciu potom, ako sa na verejnosti objavila informácia, že jedným z nominantov na post ministra kultúry by mal byť práve Tomáš Taraba.

"Natáčanie filmu Sviňa nie je kultúra, rovnako ako financovanie dúhových festivalov z rozpočtu štátneho fondu podpory umenia," píše na sociálnej sieti Tomáš Taraba.

"Podpora umelcov, ktorí hlavnú agendu majú nadávať na Slovensko, ktorí sa smejú z naších tradícií, z našej identity a myslia si, že budú určovať komu oni dajú pečiatku kvality, je veľký omyl. Som rád, že SNS dostalo ministerstvo kultúry a ak slniečka pôjdu kvôli tomu do štrajku, aspoň ušetríme peniaze a pošleme ich na Maticu slovenskú, ktorá nemá ani na kúrenie," dodáva.

"Nikto tu pred Hricovou a spol. cúvať nebude," odkazuje Taraba na sociálnej sieti.

Taraba reaguje na petíciu: NECHCEM PRIŤAŽIŤ PSYCHIATRICKEJ PACIENTKE HRYCOVEJ

Bývalý mainstream prišiel s informáciou, že Tomáš Taraba má byť novým ministrom kultúry. On sám túto možnosť odmietol, no osobnosti kultúry spustili protest proti tomuto zámeru. V piatok sa k situácii vyjadril bližšie a definitívne aj samotný Taraba, ktorého sa na to pýtajú aj mnohí novinári.

Podľa mnohých umelcov, medzi ktorými sú herci, speváci, kulturológovia, producenti, Tomáš Taraba nie je vhodnou persónou na to, aby viedol ministerstvo kultúry a majú na to hneď niekoľko dôvodov. Okrem iného mu vyčítajú, že po prvýkrát sa do parlamentu dostal cez ĽSNS. Taraba dnes doplnil svoje vyhlásenie, že o tento post nestojí a dvom signatárom výzvy ich výhrady oplatil podobnou mincou.

Protest umeleckej obce

Umelci síce podľa vlastných slov rešpektujú výsledok demokratických volieb a tiež právo víťaza zložiť novú vládu, no v žiadnom prípade nesúhlasia s tým, že ministerstvo kultúry by viedol Tomáš Taraba. Nevedia mu odpustiť, že sa do parlamentu dostal cez fašistickú ĽSNS (Najvyšší súd sa návrhom na rozpustenie parlamentnej Ľudovej strany naše Slovensko zaoberal 2x, takže je potvrdené, že ĽSNS je legitímna strana, pozn. red.) a vyčítajú mu aj nedostatok skúseností v oblasti kultúry. V ich očiach ho diskvalifikuje aj jeho „radikálno-nacionalistická politika“.

„Vyzývame preto predstaviteľov trojkoalície Smer-SD, Hlas a SNS, aby prehodnotili tento výber a postavili na čelo rezortu osobnosť, ktorá požíva prirodzenú vážnosť a rešpekt v oblasti kultúry na Slovensku a nevyvoláva kontroverzné reakcie v spoločnosti. Vyzývame tiež prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby Tomáša Tarabu za ministra kultúry nevymenovala," uvádza sa vo výzve.

Kto výzvu podpísal

Medzi podpísanými môžeme nájsť menej známe, aj známejšie mená, ako Lucia Štasselová, producentka; Wanda Adamik Hrycová, producentka; Zora Jaurová, filmová producentka, poslankyňa NR SR (PS); František Šebej, publicista, psychológ; Michal Havran, teológ a spisovateľ; Magda Vášáryová, Via Cultura; herci a herečky Ady Hajdu, Eva Pavlíková, Alexander Bárta, Henrieta Mičkovicová; Ján Kuric, spevák, hudobník skupiny Vidiek a mnohí ďalší.

Je to verejne známe

Hoci sa Tomáš Taraba už vyjadril, že informácia o jeho nominácii na tento post je čistý hoax, pokoj od novinárskych otázok nemá. V piatok bol preto na Facebooku voči dvom signatárom konkrétnejší.

„K pani Hrycovej sa nechcem verejne vyjadrovať, pretože nedávno verejne uviedla, že viac ako roka a pol trpí silnými depresiami a zažíva panické ataky. Nechcem psychiatrickému pacientovi preto mojou odpoveďou priťažiť," uviedol Taraba.

Taraba reaguje na petíciu: NECHCEM PRIŤAŽIŤ PSYCHIATRICKEJ PACIENTKE HRYCOVEJ
Bývalý mainstream prišiel s informáciou, že Tomáš Taraba má byť novým ministrom kultúry. On sám túto možnosť odmietol, no osobnosti kultúry spustili protest proti tomuto zámeru. V piatok sa k situácii vyjadril bližšie a definitívne aj samotný... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik