Jej VELIČENSTVO Ursula
17 | 10 | 2023 I Milan Laca
"Ako kráľovná." V Európe vypukol škandál okolo von der Leyenovej.

Politici v Európskej únii obvinili šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú z prekročenia svojich právomocí, píše Politico.

Urodzená... 

„Čoraz viac sa správa ako kráľovná,“ povedal európsky diplomat, ktorý si želal zostať v anonymite. Podľa zdrojov novín sa nespokojnosť šíri už dlhší čas. Poukázali najmä na von der Leyenovej antisubvenčné vyšetrovanie čínskych elektrických vozidiel, ako aj na vyjadrenia o jej pripravenosti prideliť Tunisku 900 miliónov eur na boj proti migračnej kríze. Tieto a ďalšie rozhodnutia prijala, podľa Politico, bez konzultácie s členmi EÚ.

Maďari kritizujú slovenský mainstream
Slovenský názor na voľby v Poľsku? Orbán, Fico, Orbán, Orbán, píše sa v titulke jedného z článkov maďarského denníka Mandiner. Maďari si všímajú názor v slovenskom denníku SME a vyvracajú ho prostredníctvom reakcie maďarského ministra... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kritické hlasy

Kritika vyvrcholila minulý víkend, keď podnikla neplánovanú cestu do Izraela, čo vyvolalo zúrivé reakcie európskych diplomatov. Niektorí európski predstavitelia nespokojní s cestou, kde vyjadrila sústrasť obetiam útoku Hamasu, ale nevyzvala tamojšiu  vládu, aby rešpektovala medzinárodné právo vo vzťahu k Gaze. Všetkým členom EÚ nevyhovuje ani politika von der Leyenovej voči Ukrajine.

Rozhoduje sama 

„V súkromných rozhovoroch v Bruseli sa diplomati, zákonodarcovia a zamestnanci Európskej komisie sťažujú, že von der Leyenová ide nad rámec svojich oficiálnych povinností, zbavuje orgány EÚ rozhodovania a riadi sa dekrétmi malej skupiny poradcov. “, píše sa v článku. Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell sa dokonca odvážil vysloviť vzácne verejné pokarhanie svojej šéfky. Von der Leyenová, podľa neho, nie je oprávnená zastupovať názory EÚ na zahraničnú politiku, ktoré sú bežne koordinované medzi členskými krajinami.  "Oficiálna pozícia Európskej únie k akejkoľvek zahraničnej politike je stanovená - opakujem - usmerneniami," povedal Borrell. O zahraničnej politike rozhodujú lídri 27 krajín EÚ na medzinárodných summitoch a diskutujú o nej ministri zahraničných vecí na stretnutiach, ktorým „predsedám,“ dodal Borrell. 

Anonymný úradník

Nemenovaný uradník tvrdí: „V pandémii sa chopila moci a (priľnula) k nej. Nikto to nespochybňuje a to aj preto, že jej výsledky sú veľmi pozitívne. Nevýhodou je, že niektoré veci zostávajú veľmi dlho nerozhodnuté.“ Von der Leyenová sa spolieha na mimoriadne súdržnú skupinu pomocníkov. Svojho hlavného politického poradcu Bjoerna Seiberta využíva ako svojho kľúčového sprostredkovateľa pri vydávaní rozhodnutí zvyšku Komisie. Podľa niekoľkých bruselských úradníkov, ktorí dostali anonymitu na diskusiu o citlivých interných záležitostiach, len zriedka konzultuje s tímom 27 komisárov EÚ ktorý vedie, v porovnaní so svojím predchodcom v tejto funkcii Jeanom-Claudom Junckerom.

Sme NAJMOCNEJŠÍ! My môžeme!
Biden zhodnotil, či môžu Spojené štáty súčasne podporovať Ukrajinu a Izrael. Americký prezident povedal, že USA môžu súčasne podporovať Ukrajinu a Izrael Postarajú sa o celý svet Prezident Joe Biden povedal, že Washington bude schopný súčasne... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik