Absurdné ROZHODNUTIE tesne pred voľbami: Zrušená škola v Lučenci
18 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Vaše dieťa chodí do školy, s ktorou ste spokojní. Vyhovuje vám komunikácia s triednym učiteľom, viete, že dostane vzdelanie, aké potrebuje a vy nemusíte riešiť ani komplikovnú dopravu, lebo školu má „na skok“. V polovici októbra vám však vedenie školy oznámi – milý rodič, do dvoch týždňov musíš pre svoje dieťa vybaviť inú školu, pretože tá naša z rozhodnutia úradníkov z ministerstva školstva končí, lebo nám tesne pred voľbami zrušili akreditácuu. A presne v tejto situácii sa ocitli rodičia Súkromnej ZŠ v Lučenci na Gemerskej ceste.

Jednu z trojice škôl sídliacich v rovnakom objekte, patriacu pod jedného štatutára, sa rozhodlo ministerstvo zrušiť s tým, že toto riešenie navrhovala školská inšpekcia po tom, ako inšpektori odmietli urobiť nápravu v rozhodnutí s chybnými dátumami. Na klasickom príklade "pravá ruka nevie, čo robí ľavá" zriaďovateľ ani nebol oficiálne informovaný o porade, na ktorej malo byť oznámené ukončenie akreditácie pre školu. Zaujímavý je aj fakt, že sa konalo tesne pred výmenou politickej garnitúry na ministerstve školstva. Právnik hovorí o súdnom spore, ktorý môže mať európsky dosah.

Vyradila ich inšpekcia

Prezidentkin minister školstva Bútora, aj s generálnym riaditeľom predprimárneho vzdelávania prišiel v piatok do Lučenca na pracovnú návštevu, aby na porade riaditeľov lučeneckých škôl oznámili, že Súkromná škola na Gemerskej bola vyradená zo systému školských zariadení, informuje portál Online Tu a teraz zriaďovateľ a štatutár školy na Gemerskej, Branislav Becher. Stalo sa tak na základe hlavnej štátnej školskej inšpektorky.

„Na základe subjektívneho pocitu školských inšpektorov, nevšímavosť zo strany personálu sme boli obvinení z marenia školskej inšpekcie tým, že sme nevpustili inšpektorov do budovy školy,“vysvetľuje príčinu Becher. Riaditeľka školy Mária Pálešová vysvetľuje, že štátna školská inšpekcia bola vykonaná koncom minulého roka. Hlavná inšpektorka si pochvaľovala, ako prebieha výchovný proces, ona sama sa cítila príjemne.

„Následne sme sa dozvedeli, že je tam nejaké údajné porušenie, na základe ktorého sa oni rozhodli vykonať v relatívne krátkom čase následnú školskú inšpekciu,“ dopĺňa riaditeľka školy. Ďalšia inšpekcia mala prebehnúť v polovici apríla s tým, že prišli skontrolovať nedostatok, ktorý mali odstrániť do 15. januára, no rozhodnutie im prišlo až na konci mesiaca. Inšpekcia na to bola školou upozornená, no náprava v nesúlade termínov neprišla, naopak prišla ďalšia výzva na odstránenie nedostatku v nezmenenom termíne.

Išli Záleskej DARY za TISÍCE? Natrel ju právnik!
Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská o sebe rada hovorí, ako o čestnej reprezentantke sudcovského stavu. Informácie o tom, že to nie je celkom tak, vyniesol na verejnosť už dávnejšie anonym z čias Záleskej pôsobenia na Okresnom... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Náprava kvôli nereálnemu termínu nenastala

Napriek tomu, že škola informovala o nemožnosti odstránenia nedostatku, inšpektori školu navštívili v čase, keď tam ešte bola len družinárka, preto sa do kancelárie nedostali. Keď priviezol svoje dieťa aj zriaďovateľ, inšpektori sedeli vonku na lavičke s tým, že nechcú rušiť. Neskôr odišli a o veci komunikovali s riaditeľkou, ktorá nie je štatutárkou. So štatutárom komunikovalo až následne ministerstvo.

„Najprv komunikovala inšpekcia iba s riaditeľkou, potom ministerstvo komunikovalo iba so mnou,“ objasňuje Becher. Nedostali tiež žiadne vyjadrenia z ministerstva.

Dozvedeli sa to v piatok 13-teho

„Z pohľadu školy sa naši žiaci a ich zákonní zástupcovia stali rukojemníkmi nezákonného postupu štátnej školskej inšpekcie a ministerstva školstva, pričom mesto im ponúka riešenie – zákonní zástupcovia dostali odporúčania, do akých škôl môžu deti v priebehu krátkeho času presunúť,“ hovorí Pálešová. Ide o takmer 150 detí a ich rodičov, s ktorými komunikujú od piatka (13. októbra).

Nie zákon, efektivita

V jednom objekte sú tri súkromné školy. Plne organizovaná základná škola, osemročné gymnázium a Základná umelecká škola (ZUŠ) a podľa zriaďovateľa majú tieto tri školy dokopy zhruba 800 detí a školy sú financované z normatívov, ZUŠ financuje mesto. V tom však problém nie je.

Informáciu o porade riaditeľov dostala riaditeľka z ministerstva mailom da dni pred termínom porady. Keď sa štatutár ohradil, že on nedostal žiadny list, z ministerstva mu odpovedali, že pre krátkosť času to riešili len elektronickou pozvánkou. Navyše mesto dostalo pokyn vydať tlačovú správu, z ktorej malo byť každému, aj rodičom, aj učiteľom jasné, že je to definitívne rozhodnutie ministerstva.

Záujem zmeniť zdravotnú poisťovňu prejavilo vyše 170 tisíc ľudí
Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne v tomto roku prejavilo vyše 170.000 ľudí. Vyplýva to z predbežných údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) k prepoisťovacej kampani. Úrad avizoval, že presnejšie dáta poskytne koncom... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

V sieti škôl sú do 31. 10.

„Takisto tam bolo výhražne uvedené, že kto 2. 11. bude mať dieťa v našej škole, tak jeho dieťa nebude mať uznaný celý školský rok dochádzku,“ dokresľuje praktiky ministerstva školstva štatutár a riaditeľka ho dopĺňa, že kým sú zaradení v sieti škôl, robia všetko pre záchranu školy napriek tomu, že niektorí rodičia už konajú, takže to nebude bez dôsledkov.

Politické pozadie

Celá vec sa „zomlela“ pred voľbami, v čom štatutár nachádza aj jednu z možností, v rámci ktorej je jasná politická línia. Martin Kríž, generálny riaditeľ predprimárneho vzdelávania kandidoval za stranu Za ľudí, rovnako, ako primátorka Lučenca, ktorá dokonca na istý čas aj pôsobila v NR SR ako náhradníčka.

„Naša škola je v centre mestskej časti a údajne o pozemky v okolí školy majú záujem nejakí investori,“ hovorí zriaďovateľ o situácii, kde pozemky sú mestské a školská budova je ich, no pozemky majú v 50-ročnom nájme. „Jediný spôsob, ako zmluvu vypovedať je, že škola zanikne.“

Slovo právnika

Právnik Ivan Jánošík hovorí o základnom probléme v prístupe školskej inšpekcie. Tá mala komunikovať o veci so zriaďovateľom školy, nie s jej vedením. Jánošík právne vysvetlil celú situáciu s tým, že sa jedná o zásadné rozhodnutie, ktoré sa týka 144 žiakov, plus práv a povinností ich rodičov a niekoľko desiatok zamestnancov.

„Podľa nášho názoru dochádza k absolútnemu porušeniu vo vzťahu k ústavnému právu vlastníka držať a užívať svoj majetok, došlo k porušeniu práv detí, rodičov,“hovorí Jánošík s tým, že tieto otázky bude treba riešiť súdnou cestou. V rámci súdneho procesu budú musieť riešiť aj náhradu škody, odstupné a dôsledky konania. Právnik tiež nevylučuje, že bude nutné, aby o veci rozhodoval Európsky súd pre ľudské práva.

Miro Heredoš: VEREJNÁ VÝZVA Robertovi Ficovi a STRANE SMER
Miro Heredoš posiela VEREJNÚ VÝZVU, ktorú adresuje Robertovi Ficovi a STRANE SMER: Len preboha nie protislovenského zapredaného agenta Lajčáka! "Vážený pán budúci premiér Fico, médiami prebehla informácia, že ako nomináciu na ministra... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!