Zábojník prezradil, čo jediné sa Hamranovi vo funkcii podarilo
17 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník roky pôsobil na poste riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Dnes si myslí, že jediný „úspech“ odchádzajúceho prezidenta policajného zboru je politizácia polície.

Bezpečnostný analytik o Hamranovom pôsobení v pozícii prezidenta PZ nehovorí, ako o úspešnom, pretože jediné, čo sa mu podarilo, je politizácia inštitúcie, ktorú riadil. Svedčí o tom aj kauza čurillovcov, „upratovanie“ na odbore špeciálnych činností, ale aj prístup k migrácii, kde zlyhala celá vláda a prezidentka. Bude Hamran stíhaný? Ak áno, Zábojník s iróniou konštatuje, že ešte stále môže veriť, že generálny prokurátor využije paragraf 363.

Hamran na odchode

Policajný prezident Štefan Hamran sa ešte pred voľbami prezentoval úmyslom, že ak voľby vyhrá Smer, on nebude čakať na odvolanie, ale si podá žiadosť do civilu. Tak sa aj stalo – Hamran k 31. októbru z odchádza nie len zo svojho postu, ale všeobecne do civilu. Nevie si totiž predstaviť spolupracovať s ľuďmi, ktorí prídu namiesto jeho aktuálnych nadriadených. Napriek tomu, že Hamran svoju prácu prezentuje, ako najlepšiu zo všetkých policajných prezidentov, bezpečnostný analytik si myslí opak.

TASR | Štefan Hamran

„Pôsobenie Štefana Hamrana vo funkcii prezidenta PZ nie je úspešné. Po prvý krát v histórii došlo k politizácii policajného zboru minimálne na úrovni jeho Prezídia a flagrantným spôsobom tak bol porušený zákon o apolitickosti príslušníkov PZ,“ hovorí Zábojník. Ten pripomína, že o zlepšovaní policajnej práce a jej podmienok, či menežovaní zboru sme sa veľa nedozvedeli.

„Viac sa staral o politické kauzy, venoval sa svojej politickej činnosti cez rôzne médiá, kde prezentoval svoj politický názor a nevenoval sa činnosti polície,“konštatoval nedávno aj policajný generál vo výslužbe Ivan Ševčík, podľa ktorého za Hamranovho pôsobenia takmer neexistovala komunikácia medzi ním a krajskými riaditeľmi na týždennej báze, vďaka ktorej mal byť informovaný o problémoch v regiónoch.

Ševčík: OTVORÍM VYŠETROVANIE SMRTI GENERÁLA LUČANSKÉHO! Mám informácie, ktoré držím v režime utajenia!
Do Národnej rady SR sa dostal aj policajný generál vo výslužbe Ivan Ševčík, dlhoročný spolupracovník zosnulého Milana Lučanského. A práve jeho tragická smrť je opradená množstvom otázok nie len laickej verejnosti. V relácii Teraz takto Ševčík... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Eka Balašková

„Naši chlapci čurillovci

„Štefan Hamran urobil všetko preto, aby sme sa nedozvedeli, či máme byť na „čurillovcov“ hrdí. To by sme sa totiž dozvedeli z vyšetrovania podozrenia na nezákonnosti, ktorých sa mali dopúšťať a dopúšťajú, ktoré realizovala inšpekcia, kým to práve a najmä Hamran neznemožnil,“ konštatuje Zábojník na margo Hamranovho tvrdenia, že na prácu Čurillovcov máme byť hrdí, pričom verí, vyšetrovanie vedené Generálnou prokuratúrou, ktoré Hamran zastaviť nemohol, nám povie viac.

Ešte sa stíha aj „upratovať“

„V nedávnej minulosti som sa pre médiá vyjadril, že neodporúčam nikomu porušovať zákon a že nič, čo už raz bolo zaznamenané, sa zo spisov nemôže stratiť bez stopy. A stôp a záloh dôkazového materiálu bude dostatok. Tiež v prípade neoprávneného nakladania so živými spismi. A malá otázka pre rozmýšľajúcich – o čom svedčí táto činnosť a práve teraz?,“ uvažuje Zábojník nad informáciami o tom, že dokonca aj funkcionári Holosová a Littera sú tiež odvolávaní zo svojich pozícií kvôli listu, v ktorom oslovili zastupujúceho ministra vnútra a premiéra Ľudovíta Ódora.

TO KDE SME?! Policajní funkcionári napísali list ministrovi. MUSIA SKONČIŤ! (VIDEO)
K listu dvoch policajných funkcionárov ministrovi vnútra, ale hlavne k aktivitám, kryjúcim čurillovcov, sa vyjadril aj Tibor Gašpar (Smer-SSD). „Musíte skončiť,“ odkázal totiž Peter Juhász, šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Ministerstva vnútra... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Neexistujúca ilegálna migrácia

Štefan Hamran sa od jari tvrdošijne držal tvrdenia, že ilegálna migrácia bola len predvolebnou témou a že strážením hraníc by sa len zbytočne minuli veľké peniaze na stráženie hraníc, ktoré by bolo aj tak neúčinné. Pritom počas covidu a stretnutia Globsecu sa hranice strážiť dalo. Zábojník si myslí, že je to príklad Hamranovho správania, „ako keby nesedel v stoličke prezidenta PZ, ale v parlamente alebo vo vláde. A možno šéfoval aj útvaru hodnoty za peniaze, len sme o tom nevedeli.“

Migranti vo Vajnoroch, zdroj foto: FB/Michal Vlček

„Nakoniec, odvolal ministra, tak čo sa bude párať s nejakou migráciou. Že si to teraz všetci odskáčeme za oveľa väčšie peniaze – prečo by ho to trápilo ? Mimo službu postavený nebude, lebo zdúchne skôr,“ konštatuje Zábojník. Ten tvrdí, že nie len vlády, vrátane tej prezidentkinej, demonštrovali aj v tejto oblasti obrovskú neschopnosť.

Bude stíhaný?

Jedným z vyjadrení, ktoré Hamran pri oznámení o svojom odchode do civilu bolo aj očakávanie účelového stíhania – aktu pomsty novej vlády, keďže odvádzal poctivú, odvážnu prácu. Existujú podľa bezpečnostného experta dôvody na Hamranovo stíhanie?

„Ak by bol pán Hamran, ako hovorí účelovo stíhaný, odporúčam mu u Generálneho prokurátora SR využiť paragraf 363. Ten sa im našťastie napriek spravodlivému stíhaniu všetkých ostatných organizovaných zločineckých skupín v štáte a s tým spojeným vytrvalým úsilím nepodarilo zrušiť. Dúfam, že ste postrehli drobnú iróniu,“uzatvára Zábojník.

Žilinka TO UŽ NEVYDRŽAL! Opozícii odkazuje TOTO
Prskanie nenávisti pokračuje! Predčasné parlamentné voľby sú už minulosťou. Ich víťazi aj porazení sú už známi, ba formuje sa i nová vláda. No progresívci a liberáli, ktorí mali pred voľbami plné ústa slušnosti a demokracie, akoby nechceli... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!