Pellegrini sa smeje mediálnemu lynču: KTO JE TU TERAZ FARIZEJ? (VIDEO)
16 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Kým sa Peter Pellegrini spomínal v súvislosti s možnou koalíciou Hlasu s PS, SaS a KDH, médiá, ako aj politici (hlavne z dvojice strán PS a SaS) mu doslova nadbiehali. Od stredy (11. októbra) je jasné, že Hlas spolu so Smerom a SNS vytvorí národno-sociálnu vládu a spustil sa doslova mediálny lynč.

V rozhovore s Mimi Šramovou Peter Pellegrini poukázal na farizejstvo niektorých politických subjektov a im naklonených médií. Najskôr Hlasu ponúkali nevídané ústupky, no keď sa strana rozhodla pre iných koaličných partnerov, nenechali na ňom nitku suchú.

Tu podľa Pellegriniho vidno aj to, ako pracujú niektoré médiá. On osobne k nim mieni byť seriózny, aj napriek ich prístupu k novej koalícii. Tú vníma, ako veľkú šancu pre Slovensko, kým vláda s PS by bola zrejme uznávaná v zahraničí, no doma by prežívala s veľkými vnútornými problémami. Nepáči sa mu ani kádrovanie kandidátov malou skupinkou aktivistov.

Je mu to smiešne

Peter Pellegrini pre Rozhovory s Mimi Šramovou hovorí, že pokiaľ to ešte vyzeralo na progresívnu koalíciu, dostal ponuku na post predsedu vlády, SaSka chcela ponúknuť aj ministerstvo vnútra a tiež financií.

„Vtedy som bol zrazu dobrý, normálny a demokratický politik, ktorý má zachrániť Slovensko,“konštatuje predseda Hlasu. Keď sa však rozhodli pre inú cestu, od stredy je zradca, človek, ktorý Slovensko vráti do minulosti. Pellegrini sa teda pýta, kto je tu farizej. Veď ak je taký zlý, od začiatku mu nemohli núkať premiérsky post.

Prezidentka: Fico si splnil podmienku poverenia
Podpisom memoranda o porozumení a koaličnej dohody sa naplnila podmienka poverenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica zabezpečiť vláde väčšinovú podporu v Národnej rade SR. Prezidentka Zuzana Čaputová tak reagovala na podpis koaličnej... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Médiá a ich práca

„Či keď im ide o moc, tak som im dobrý, ale keď zrazu zostali v opozícii, a že niektorým médiám sa nesplnil ich sen, tak som zrazu to najväčšie zlo?,“ uvažuje Pellegrini s tým, že  tu si vie občan urobiť aj o médiách pravdivý obraz, kto tu situáciu komentuje a kto do nich vnáša svoju frustráciu a hnev, že to nedopadlo podľa ich predstáv.

Podľa Pellegriniho navyše mnohokrát pracujú s nepravdivými informáciami. Tie rokovania v zákulisí podľa neho prebiehajú úplne ináč, ako sú prezentované v médiách. Podľa predsedu Hlasu sú rokovania konštruktívne a Slovensko nebude žiadnou čiernou dierou Európy.

Bude sa správať slušne

„Napriek tomu, ako sa správajú, ja sa budem k médiám správať slušne a normálne tak, ako vždy. Hoci si o práci mnohých myslím svoje,“prezentuje Pellegrini svoje úmysly, ako mieni pristupovať k médiám bývalého hlavného prúdu. Opierať sa bude o dôveru ľudí na Slovensku, preto tlak, ktorý je na neho vyvíjaný určite ustojí. Očakáva však, že keď bude nová vláda informovať o pozitívnych veciach, účasť na tlačových besedách bude mizivá.

„Takúto veľkú účasť očakávam, keď sa niekde bude črtať nejaký škandál, alebo nejaká senzácia. Vtedy prídu,“ myslí si Pellegrini. Zo svojich skúseností vie, že dobré správy „sa nenosia“, priťahujú tragédie.

Pellegriniho garancia

„Slovensko s touto koalíciou má veľkú šancu mať stabilnú vládu, ktorá Slovensko vyvedie z tohto marazmu, ako mať možno navonok chrumkavú vládu, ktorá by bola možno chválená z Bruselu, alebo zo zahraničia, ale vnútorne by sa zmietala v ideologických konfliktoch,“garantuje občanom predseda Hlasu v Rozhovoroch s Mimi Šramovou. Tiež nie je presvedčený o tom, že koalícia s PS by bola schopná pomôcť Slovensku v aktuálnych problémoch.

Pellegrini, Fico, Danko, foto: TASR

Kádrovanie kandidátov

Rôzni ekologickí aktivisti či osobnosti z kultúry podpisujú výzvy proti jednotlivým horúcim kandidátom na ministrov. Takéto konanie si z minulosti nepamätáme a aj Peter Pellegrini to vníma, ako trend posledných rokov.

„Mnohí namiesto toho, aby vládli a aby ten svoj mandát od ľudí pretavili nie len do právomocí, ale aj povinností, častokrát sa zbavili zodpovednosti a presunuli zdroje na rôzne výzvy na tretí sektor a neziskové organizácie,“ upozorňuje Pellegrini a dodáva, že tie síce sú veľmi dobre zaplatené a teda hlučné, ale nenesú žiadnu zodpovednosť. Navykli si však hovoriť napríklad aj do personálnych záležitostí v štáte.

„Preto som už pred voľbami hovoril, že túto krajinu musí začať riadiť premiér a jednotliví ministri. Nie vybrané médiá s nejakými vybranými neziskovými organizáciami,“pripomína Pellegrini, ktorý verí, že Slovensko povedú schopní a zodpovední ľudia.

Danko: SNS bude dbať na to, aby nesklamala národného voliča
SNS bude aj v rámci tvorby programového vyhlásenia vlády dbať na to, aby nesklamala národného voliča. Po podpise koaličnej zmluvy to deklaroval predseda SNS Andrej Danko. Hovorí o potrebe stabilizácie a skultúrnení politiky. Danko ubezpečil, že... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!