Jeruzalemský patriarcha sa ponúka výmenou za DETSKÝCH RUKOJEMNÍKOV HAMASU
16 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Kardinál Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemský patriarcha a pápežský zástupca vo Svätej zemi, sa v pondelok ponúkol, že sa vymení za izraelské deti, ktoré boli zajaté ako rukojemníci počas divokého útoku Hamasu minulý víkend, informuje portál Breitbart.

Presný počet ľudí, ktorých Hamas uniesol z izraelských pohraničných dedín, nie je verejnosti známy, no rôzne úrady odhadujú počet na 150 až 200, vrátane najmenej tucta detí. Ďalší palestínsky teroristický gang, Islamský džihád, tvrdí, že zajal 30 vlastných rukojemníkov. Hamas pohrozil zavraždením svojich rukojemníkov, ak Izrael nezastaví svoje odvetné akcie v Gaze.

Som pripravený na výmenu, čokoľvek, ak to môže viesť k slobode, priviesť deti domov. Žiaden problém. Z mojej strany je totálna ochota,“ povedal v pondelok kardinál Pizzaballa.

„Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je pokúsiť sa získať prepustenie rukojemníkov, inak nebude možné zastaviť eskaláciu. Sme ochotní pomôcť, dokonca aj ja osobne,“ povedal.

Kardinál povedal, že sa mu nepodarilo priamo kontaktovať Hamas, aby predložil svoju ponuku, pretože hovoriť s ním je „veľmi ťažké“.

Biden: VEĽKÁ CHYBA, že Izrael v tomto bode okupuje Gazu
Prezident Joe Biden v nedeľu počas rozhovoru v relácii CBS „60 Minutes“ vyjadril svoj nesúhlas s izraelskou okupáciou Gazy po teroristickom útoku Hamasu na Izrael, informuje portál Breitbart. Biden tiež vyzval na „palestínsky štát“, keď sa ho... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Angažuje sa i Turecko, Katar, Egypt

Turecko a Katar bezvýsledne požiadali Hamas, aby prepustil ženy, deti a starších ľudí, ktoré uniesol. Egypt navrhol Hamasu vymeniť ženy a deti, ktoré drží, za palestínske väzenkyne, ale keď Hamas tento návrh neprijal, egyptská vláda údajne ustúpila.

„Odhodili svoje mobilné telefóny a nebolo možné zastihnúť ani jedného z nich. Každá krajina, ktorá má kontakty na Hamas, sa o to pokúsila,“ povedal egyptský predstaviteľ v nedeľu pre Wall Street Journal (WSJ), čím zopakoval, čo povedal kardinál Pizzaballa o ťažkostiach pri rozhovore s lídrami Hamasu.

V Jeruzaleme od roku 1990

Pizzaballa (58) pôsobí v Jeruzaleme od roku 1990. Dlhé roky pôsobil ako generálny vikár patriarchu, kým sa tejto funkcie sám ujal v máji 2020. Pápež František ho v septembri 2023 povýšil na kardinála, čo je pocta, ktorú privítal, pretože povedal, že to pozdvihne „hlas Jeruzalema“ v rámci Cirkvi.

„Jeruzalem je srdcom života sveta. Takže z tohto srdca by sme mali prijímať život z celého sveta. Ale aj toto srdce, Jeruzalem, chce priniesť perspektívu a túžbu života z Jeruzalema do celého sveta,“ povedal v septembri.

Sharon Lifschitz a Noam Sagi, dvaja britskí Izraelčania sídliaci v Londýne, ktorých rodičia sú medzi rukojemníkmi zadržiavanými Hamasom v Gaze, vystúpili na tlačovej konferencii Defend Israeli Democracy UK v hoteli Plaza Westminster Bridge v Londýne. Dátum obrázka: štvrtok 12. októbra 2023. (Lucy North/PA Images cez Getty Images)

V pondelok kardinál Pizzaballa povedal, že sa obáva humanitárnej situácie v Gaze a potenciálnych strát nevinných životov.

„Moje obavy sú v podstate dvojaké: po prvé, po pozemnej operácii, neviem, ako sa to volá, bude oveľa závažnejšia humanitárna kríza, ktorá vznikne. Toto je prvý strach, pretože obetí bude nepochybne veľa,“ povedal.

Jeho druhou obavou bolo, že vojna medzi Izraelom a Hamasom by sa mohla stať „regionálnym konfliktom, ktorý by zahŕňal nielen Gazu, prípadne Západný breh, ale aj Libanon“.

"Potom by sa mohol zapáliť islamský svet, všetky arabské krajiny: neviem, je veľmi ťažké predpovedať vývoj, ale strach z regionálnej expanzie je skutočný a nie som jediný, kto to hovorí," varoval. 

Pápež František vyzýva na ukončenie prelievania „nevinnej krvi“ v Gaze
Dosť bolo vojen! Pápež František v nedeľu vyzval na zastavenie krviprelievania v Gaze, čím zdôraznil potrebu chrániť civilné obyvateľstvo, informuje Breitbart. „S veľkým zármutkom naďalej sledujem, čo sa deje v Izraeli a Palestíne,“ povedal pápež... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik