Fico má už termín hlasovania o vládnom programe
16 | 10 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Predseda Smeru-SSD Robert Fico chce, aby sa o programovom vyhlásení a dôvere vláde hlasovalo v parlamente do 17. novembra. Termín by chceli stihnúť v prípade, že vláda bude menovaná na budúci týždeň. "Základné piliere nového programového vyhlásenia vlády sme veľmi jasne zadefinovali v memorande o porozumení, ktoré sme schvaľovali a podpisovali minulý týždeň," dodal.

Cieľom novej vlády bude podľa Fica konsolidovať verejné financie tempom, ktoré neohrozí dosiahnutý sociálny štandard a zároveň umožní veľké investície na podporu hospodárskeho rastu. Zámerom je do roku 2027 rast životnej úrovne a reálnych miezd.

Zahraničnopolitická orientácia Slovenska zostáva nemenná, zdôraznil ďalej Fico. "Bude založená na členstve Slovenskej republiky v Európskej únii a NATO, ale pri veľmi razantnom pôsobení pri ochrane národno-štátnych záujmov," vyhlásil.

Ministerstvo zahraničných vecí už podľa neho nebude hovorcom cudzích, ale slovenských záujmov. "Bude sa robiť slovenská zahraničná politika, bude sa budovať zdravé vlastenectvo, bude sa posilňovať suverenita," dodal. Chce, aby bolo Slovensko solídnym partnerom, no s odvahou odmietnuť opatrenia, ktoré by poškodzovali jeho záujmy.

Načrtol tiež zmeny v trestnom práve a mechanizme ochrany ľudských práv. "Nám je zbytočné mať mechanizmus ochrany ľudských práv, ak od podania, v ktorom sa upozorňuje na vážne defekty v právnom systéme, uplynú tri roky a až po troch rokoch príslušný orgán rozhodne, či niečo je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Musíme sa pozrieť na celý trestný systém z pohľadu efektívnosti sankcií, na manipulácie, ku ktorým došlo za posledné obdobie," uviedol.

FICO O PREROZDELENÍ MINISTERSTIEV: Skončila éra, keď VLÁDLI mimovládne organizácie! (VIDEO)
Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko podpísali koaličnú dohodu. Ustanovujúcu schôdzu Národnej rady by chceli na budúci týždeň. Fico informoval o prerozdelení ministerstiev, mená však zatiaľ neprezradil. Predseda Smeru-SD Robert Fico po... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik