Odhad volieb v Poľsku: PiS najsilnejší, ale dokáže zostaviť vládu?
16 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Hoci je Právo a spravodlivosť najväčšou stranou, väčšinu kresiel v 460-člennom parlamente by podľa predbežných výsledkov mali mať tri popredné opozičné strany, píše portál idnes.cz.

Ak by výsledok po sčítaní hlasovacích lístkov obstál, znamenalo by to v Poľsku drastickú zmenu po ôsmich rokoch vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej vzťahy s Európskou úniou boli naštrbené vďaka snahám vlády o presadenie súdneho systému. 

Odhad poľských volieb: PiS je najsilnejší, ale vládu zostaví proeurópska opozícia
    Poľská proeurópska opozícia má podľa odhadov výsledkov nedeľných volieb do Sejmu, dolnej komory parlamentu, šancu zostaviť vládu. Najsilnejšou stranou síce zostáva národno-konzervatívne Právo a spravodlivosť, na väčšinu potrebnú na zostavenie vlády však zrejme nedosiahne. Volebná účasť bola nebývalo vysoká.
     
    Parlamentné voľby pritiahli vysoký počet ľudí, hlasovať prišlo 72,9 percenta oprávnených. Podľa poľskej volebnej komisie bola volebná účasť zrejme najvyššia od pádu komunizmu, uvádza agentúra Reuters.

     

    Podľa odhadov inštitútu Ipsos pre televíziu TVN24 vládna strana Právo a spravodlivosť získalo 36,8 percenta hlasov, opozičná Občianska koalícia 31,6 percenta. Na treťom mieste sa 13 percentami skončila podľa odhadov Tretia cesta, v ktorej sa spojili ľudovci so stranou Poľsko 2050. Štvrtá je Nová ľavica s 8,6 percentami a ako posledná sa do Sejmu dostala Konfederácia, ktorú podporilo 6,2 percenta voličov.

    Na Občiansku koalíciu, stredovú Tretiu cestu a Nová ľavicu by podľa týchto odhadov tak v 460-člennom Sejme pripadalo 248 kresiel. Právu a spravodlivosti by pripadlo 200 mandátov. Ultrapravicová Konfederácia by mala 12 poslancov.

    „Vyhrali sme demokraciu, slobodu, vyhrali sme naše milované Poľsko,“ povedal rozjasaný šéf Občianskej koalície a poľský premiér z rokov 2007 až 2014 Donald Tusk. „Toľko rokov sa to nedarilo (...) Ale dnes môžeme povedať: to je koniec zlých časov. To je koniec PiS,“ dodal.

    Právo a spravodlivosť bolo v Poľsku pri moci v posledných ôsmich rokoch. Zaviedlo kontroverzné justičné reformy, ktoré podľa Európskej komisie narúšajú princíp právneho štátu. Ovládlo štátne firmy a verejné inštitúcie, vrátane verejnoprávnych médií a obmedzilo práva žien.

     

    Morawiecki, foto: TASR

    „Nedovolíme, aby Poľsko stratilo to, čo je najcennejšie, teda nezávislosť, právo rozhodovať o vlastnom osude,“ povedal predseda PiS Jaroslaw Kaczyński, ktorý bol doteraz považovaný za najvplyvnejšieho politika v Poľsku. Pripustil pritom, že nie je isté, či sa jeho strana udrží pri moci. „Vyhrali sme. PiS je víťazom parlamentných volieb 2023,“ uviedol premiér Mateusz Morawiecki. "Ak nám prezident dá šancu, pokúsime sa zostaviť stabilnú vládu," povedal tiež.

    Prezident Andrzej Duda je spojencom vládnucej strany. Agentúra DPA píše, že Duda už pred voľbami dal najavo, že zostavením vlády podľa tradície poverí zástupcov najsilnejšej strany. Pravdepodobne to bude Morawiecki.

    Poľsko volí, emócie sú vybičované až na vrchol
    V Poľsku sa otvorili volebné miestnosti. Ľudia rozhodnú, či vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť zostane pri moci. Podľa prieskumov verejnej mienky pravdepodobne vyhrá, otázkou však je, či bude mať väčšinu na zostavenie vlády,... Čítať ďalej
    15 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

    Dlhé fronty pri volebných miestnostiach aj po polnoci

    Na niektorých miestach Poliaci hlasujú aj po deviatej hodine, kedy sa volebné miestnosti oficiálne uzavreli. V Krakove na strednej škole v ulici Stanisława Skarbińskiego, kde zasadá volebná komisia č.124, ľudia stále stoja v rade. Niektorí čakajú aj tri hodiny, napriek tomu sa nehodlajú vzdať možnosti hlasovať, uvádza poľská tlačová agentúra. Volebná komisia dostala esemesky, že musí vpustiť záujemcov aj po deviatej hodine, problém údajne vznikol nerovnomerným rozdelením voličských zoznamov, kvôli čomu došlo k nečakanému pretlaku.

    Najdlhšia fronta bol podľa denníka Gazeta Wyborcza vo vroclavskej štvrti Jagodno. O polnoci sa niektorí z čakajúcich ešte len blížili k dverám volebnej miestnosti, za nimi stáli stovky ďalších, uvádza denník. Obyvatelia zmrznutým voličom nosili teplý čaj a občerstvenie. „Lepšie čakať štyri hodiny ako štyri roky,“ vysvetľovali ľudia v rade, prečo čakajú aj šesť hodín a dlhšie. Voľby tu skončili až o tretej hodine v pondelok ráno.

    Zároveň s voľbami sa konalo referendum, v ktorom voliči odpovedali na otázky ohľadom migrácie, bariéry na hranici s Bieloruskom, zvýšenie veku odchodu do dôchodku a privatizácie štátneho majetku. Účasť v referende bola 40 percent, nebude teda záväzné.

    Sorosove noviny: V poľských voľbách je v stávke Európa, sloboda a demokracia!
    Rzeczpospolita nenecháva hlasovanie svojich čitateľov na náhodu. V deň volieb ukázal zuby jeden z najčítanejších poľských denníkov Rzeczpospolita, ktorého 40 percent nepriamo vlastní jedna z nadácií Georgea Sorosa.Piatkový vyvážený úvodník "V... Čítať ďalej
    15 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

    Vážení naši čitatelia!

    Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
    Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

    Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
    Do poznámky prosíme uviesť "dar".

    Spoločne budeme naďalej silní!

    Ďakujeme vám!

    Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik