Sorosove noviny: V poľských voľbách je v stávke Európa, sloboda a demokracia!
15 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Rzeczpospolita nenecháva hlasovanie svojich čitateľov na náhodu.

V deň volieb ukázal zuby jeden z najčítanejších poľských denníkov Rzeczpospolita, ktorého 40 percent nepriamo vlastní jedna z nadácií Georgea Sorosa.Piatkový vyvážený úvodník "V stávke je Európa, sloboda a demokracia" napísal šéfredaktor novín Bogusław Chrabota.

Nemenuje konkrétne, ktoré strany žiada svojho láskavého čitateľa, aby dnes hlasoval, ale hovorí, za koho by sa nemalo hlasovať.

"Chceme európske, moderné a priateľské Poľsko, ktoré podáva svetu ruku. Sme znechutení panstvom, oportunizmom a rodinkárstvom," píše Chrabota. Upozorňuje svojich čitateľov na skutočnosť, že konečným výsledkom volieb nebude len číslo, ale "rozhodnutie o budúcnosti Poľska ako liberálnej demokracie, systému, ktorý bol zárukou poľského úspechu za posledné tri desaťročia".

Šéfredaktor nepredáva mačku vo vreci o tom, kto bojuje proti liberálnej demokracii: podľa jeho názoru PiS, o ktorej "môžeme oprávnene nadobudnúť dojem, "...spolu s Konfederáciou sa netaja tým, že majú zatiaľ dosť ústavného systému a sú pripravení hľadať nové riešenia."

V duchu hľadania riešenia by PiS mohla zájsť dokonca tak ďaleko, že "zmení geopolitické spojenectvá bez podpísania nových zmlúv".

S cieľom orientovať voličov má Chrabota jasno aj v tom, kto je zodpovedný za všetky ťažkosti, ktorým čelí poľská ekonomika. 

"Kvôli vlastnej nekompetentnosti a vnútorným sporom vo vládnej pravicovej koalícii sa im nepodarilo získať prístup k finančným prostriedkom Národného plánu rozvoja, ktoré sú pre Poľsko také dôležité, a tiež nás vystavili nebezpečenstvu straty peňazí z kohézneho fondu," varoval šéfredaktor.

Na záver povedal: "Dúfame, že tieto voľby padnú na Poľsko, ktoré je spoľahlivým a rešpektovaným členom jeho slobodného, demokratického, právneho štátu, prirodzených spoločenstiev, Európskej únie a NATO."

Panika v Bruseli! Plány sa postupne rúcajú, Poliaci rozhodujú

V Bruseli podľa maďarského portálu Mandiner nespali dobre už celé mesiace a príznaky úzkosti sa prejavovali tým viac, čím bolo bližšie voľbám v Poľsku.

Čo ak vyhrá strana Právo a spravodlivosť, súčasná vládnuca strana, a strana Mateusza Morawieckého?

Budú pokračovať v národnej, protiimigračnej politike, ktorú Brusel neschvaľuje ani v Maďarsku a ani v prípade Poľska? Pýta sa komentátor denníka Mandiner.

Okrem toho bezpodmienečná podpora Poliakov počas vojny na Ukrajine klesla po tom, čo ich Kyjev ťažko napadol kvôli dovozu ukrajinského obilia.

Rovnako ako v Maďarsku, západné liberálne médiá a prakticky celý Brusel už mesiace vedú kampaň proti poľskej vláde. A, samozrejme, už existuje scenár, čo povedia, ak zmena vlády neprinesie požadovanú  situáciu, ktorú Brusel vyžaduje: Strana PiS môže byť nahradená, ale zakorenený populistický, nacionalistický spôsob myslenia sa nedá zmeniť zo dňa na deň, píše Mandiner.

Viac v článku:

Panika v Bruseli! Plány sa postupne rúcajú, Poliaci rozhodujú
Brusel je vystrašený! Napriek všetkému ich úsiliu si Poliaci vyberú a vyberú si v Poľsku. V Bruseli podľa maďarského portálu Mandiner nespali dobre už celé mesiace a príznaky úzkosti sa prejavovali tým viac, čím bolo bližšie voľbám v Poľsku. Čo... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik