Poľsko volí, emócie sú vybičované až na vrchol
15 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

V Poľsku sa otvorili volebné miestnosti. Ľudia rozhodnú, či vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť zostane pri moci. Podľa prieskumov verejnej mienky pravdepodobne vyhrá, otázkou však je, či bude mať väčšinu na zostavenie vlády, informujú Parlamentní listy.

PiS je pri moci už osem rokov. Odpor voči nemu rastie najmä vo veľkých mestách, ktoré neakceptujú program strany, ktorý sa zameriava na chudobné vidiecke oblasti.

Európska komisia je už roky v spore s vládou vo Varšave a obviňuje ju z podkopávania právneho štátu.

Spory sa týkali najmä reformy súdnictva.

Predstavitelia vládnucej strany sa stavajú do pozície ochrancov tradičnej rodiny založenej na kresťanských hodnotách, čo trápi ľudí z LGBT+ komunity. Konzervatívna vláda medzitým ženám v Poľsku veľmi sťažila legálne podstúpenie potratov.

Tri opozičné strany, ktoré majú šancu vytvoriť koalíciu, prisľúbili, že ak sa dostanú k moci, mnohé opatrenia z čias PiS pri moci zrušia.

PiS je v zložitejšej pozícii, keďže piata strana, ktorá dominuje v prieskumoch verejnej mienky, je ešte radikálnejšie konzervatívna a nateraz odmieta národnú a koaličnú spoluprácu. Ich charizmatický mladý predseda sa nevyhýba antisemitským vyhláseniam.

Viac ako 460 miliónov voličov má právo rozhodovať o zložení 100-členného Sejmu, dolnej komory parlamentu a 29-členného Senátu. Volebné miestnosti sa zatvoria o 21:00 h, potom budú zverejnené odhady výsledkov.

Voľbám predchádzala pravdepodobne najostrejšia volebná kampaň v histórii Poľska, ktorú podporil osobný súboj medzi Jaroslavom Kaczyńským a Donaldom Tuskom. Prvý z nich je predsedom konzervatívnej PiS a "šedou eminenciou" vlády, zatiaľ čo druhý sa ako bývalý premiér vrátil do Poľska po skvelej kariére v inštitúciách EÚ a stal sa hlasom liberálov a politickej ľavice.

Predstavitelia PiS ho posmešne nazývajú "ryšavkou", zatiaľ čo druhá strana nazýva premiéra Mateusza Morawieckého "Pinochio".

Kampaň priniesla aj ďalšie pozoruhodné momenty, ako napríklad to, že Jaroslaw Kaczynski ostro odmieta žiadosť nemeckého kancelára, ktorý hovorí, že určité veci mu mohli prejsť, keď bol Tusk premiérom.

Mlčte! Tu nik nekradne! (VIDEO)
Mlčte až do víťazstva! Zelenskyj zakázal ukrajinským novinárom písať o korupcii. Novinárom sa to nepáči Šéfredaktorka ukrajinského periodika „Zerkalo Nedeli“ Julia Mostovaja uviedla, že prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal, aby novinári... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Milan Laca

V Poľsku prebieha súčasne s voľbami aj referendum

Súčasne s voľbami sa uskutoční referendum, v ktorom ľudia budú odpovedať na otázky týkajúce sa privatizácie štátneho majetku, zvýšenia veku odchodu do dôchodku, zachovania hraničnej bariéry s Bieloruskom a prijímania migrantov. Aby bolo referendum platné, musí sa na nej zúčastniť viac ako polovica voličov. Opozícia kritizovala referendum, ktoré iniciovala vládnuca PiS.

"Týka sa to okrem iného migrácie a je potrebné sa k nej kolektívne vyjadriť," vyzval na účasť v referende aj poľský prezident Andrej Duda. "Výsledok umožní vláde spoliehať sa na verejnú mienku v Európskej únii," dodal.

Cieľom tejto otázky je konkrétne opýtať sa voličov, čo si myslia o prijímaní utečencov z Blízkeho východu a Afriky. Odkazuje na mechanizmus prerozdeľovania, ktorý chce podľa autorov otázok zaviesť "európska byrokracia".

Okrem tém menšín a Európskej únie však vo voľbách zohráva významnú úlohu aj hospodárstvo. Už takmer dva roky vláda udržiava zníženú DPH na základné potraviny, z čoho majú prospech aj českí zákazníci v pohraničných supermarketoch. Opozícia ju obviňuje z kupovania hlasov.

Ale vo vidieckych oblastiach, najmä vo východnej časti krajiny, má PiS dominantné postavenie, najmä preto, že osem rokov jej vlády skutočne prinieslo týmto regiónom hospodársky pokrok.

Poľsko je najúspešnejšou krajinou celého východného bloku z hľadiska rastu HDP na obyvateľa, masívne buduje infraštruktúru a od jesene 2021 sa mu rýchlo darí krotiť infláciu.

Ekonómovia Lukáš Kovanda a Petr Bartoň pre CNN Prima News hovorili o tom, prečo takéto veci v Českej republike nie sú možné. Podľa nich jadro rozdielu spočíva v období Covidu. "V súčasnosti je Poľsko najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v Európskej únii. V dôsledku Covidu zaznamenala len krátkodobý pokles v druhom štvrťroku 2020, keď bola pandemická panika na vrchole. V tom čase každá ekonomika klesla, ale Poliaci sa v nasledujúcom štvrťroku okamžite otriasli a obnovili pôvodný rast," poznamenal s tým, že rast v Čechách sa zastavil kvôli Covidu.

K rozdielu v diaľničnej sieti sa vyjadril ekonóm Lukáš Kovanda. "V našej krajine sú miestne samosprávy roztrieštené. Existuje mnoho orgánov, ktoré sa k tomu môžu vyjadriť. Dajte svoje pečiatky na schválenie veľkých líniových stavieb. V Českej republike má stavebný priemysel snáď najdlhšie povoľovacie konania na svete. Máme tiež najväčší počet miestnych samospráv na obyvateľa v celej Európskej únii, čo je tiež problém," povedal Kovanda.

Pokiaľ ide o súčasné lacné ceny pohonných hmôt v Poľsku, podľa odborníkov sa to po parlamentných voľbách zmení.

"Štátna rafinéria, ktorá teraz dominuje na poľskom trhu, je podhodnotená. Inými slovami, dotuje budúceho daňového poplatníka, pretože pološtátna spoločnosť zaznamenáva straty. Doteraz sa ho držala využívaním povinných rezerv štátu atď. To musí skončiť bez ohľadu na to, ktorá strana to vyhrá," povedal Bartoň, s čím Kovanda súhlasí.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik