Panika v Bruseli! Plány sa postupne rúcajú, Poliaci rozhodujú
15 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Brusel je vystrašený! Napriek všetkému ich úsiliu si Poliaci vyberú a vyberú si v Poľsku.

V Bruseli podľa maďarského portálu Mandiner nespali dobre už celé mesiace a príznaky úzkosti sa prejavovali tým viac, čím bolo bližšie voľbám v Poľsku.

Čo ak vyhrá strana Právo a spravodlivosť, súčasná vládnuca strana, a strana Mateusza Morawieckého?

Budú pokračovať v národnej, protiimigračnej politike, ktorú Brusel neschvaľuje ani v Maďarsku a ani v prípade Poľska? Pýta sa komentátor denníka Mandiner.

Okrem toho bezpodmienečná podpora Poliakov počas vojny na Ukrajine klesla po tom, čo ich Kyjev ťažko napadol kvôli dovozu ukrajinského obilia.

Rovnako ako v Maďarsku, západné liberálne médiá a prakticky celý Brusel už mesiace vedú kampaň proti poľskej vláde. A, samozrejme, už existuje scenár, čo povedia, ak zmena vlády neprinesie požadovanú  situáciu, ktorú Brusel vyžaduje: Strana PiS môže byť nahradená, ale zakorenený populistický, nacionalistický spôsob myslenia sa nedá zmeniť zo dňa na deň, píše Mandiner.

Osvedčená (?) taktika

Od začiatku maďarskej zahraničnej politiky bolo len málo ľudí prekvapených, keď pri čítaní medzinárodnej tlače opakovane narazili na tendenčné články o "utláčateľskom" a "diktátorskom" režime prevládajúcom v Maďarsku. Tieto články nezriedka – a nie je prekvapujúce – píšu novinári maďarskej opozície o situácii v Maďarsku, ktorú považujú za zničujúcu.

Pred nedeľňajšími voľbami sa dostávalo poľskej vláde čoraz viac takýchto článkov. Pred niekoľkými dňami napríklad dvaja poľskí experti v New York Times uviedli, že: Strana Právo a spravodlivosť nasmerovala krajinu smerom, ktorý žiadne víťazstvo opozície nemôže zachrániť.

Ale nielen články, ale aj konkrétne programy sú venované diskreditácii poľskej vládnucej strany.

EURACTIV zverejnil svoj podcast počas volebného týždňa, ktorý moderátor uvádza slovami, že by to mohli byť najdôležitejšie voľby v Poľsku od roku 1989, pokiaľ ide o rozhodovanie o tom, čo ľudia chcú: vzdialiť sa od demokracie a právneho štátu alebo sa rozhodnúť pre demokratickejšiu proeurópsku cestu.

Popis videa podrobne rozoberá "zločiny" strany Právo a spravodlivosť, ktorá je pri moci od roku 2015, ako je obmedzovanie reprodukčných práv žien, dištancovanie sa od EÚ a cenzúra médií, ktorá môže ovplyvniť výsledok volieb.

Záhadná podobnosť so situáciou v Maďarsku

Niekoľko medzinárodných portálov však informuje o tom, "čo je v stávke" s voľbami v Poľsku.

 Agentúra Bloomberg v stredu informovala, že "mimo veľkých miest čelia proeurópski, liberálni oponenti nacionalistickej vládnucej strany značným prekážkam pri zmene kurzu krajiny". Inými slovami, preložené do maďarčiny, rovnaký "problém" ako v Maďarsku:

Vo vidieckych oblastiach sú ľudia spokojní s vládou a majú pocit, že sa majú lepšie ako za predchádzajúcich vlád.

V dokumente sa tiež uvádza, že voľby v Poľsku tiež určia, či je Európa schopná naďalej jednotne podporovať Ukrajinu.

"Tretie funkčné obdobie Práva a spravodlivosti by upevnilo pozíciu Poľska ako súčasti trápneho tímu EÚ na východnom krídle NATO spolu s Maďarskom a teraz Slovenskom, kde líder strany, ktorá získala najviac hlasov vo voľbách 30. septembra, sľúbil, že zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu," píše sa v článku.

Toto je len niekoľko príkladov mnohých článkov publikovaných v posledných týždňoch, ktorých platnosť vypršala, ktoré sú veľmi podobné predchádzajúcim článkom kritizujúcim maďarskú vládu, ale aj voľby na Slovensku.

Ale nielen médiá, politici v Bruseli tiež zohrávajú svoju úlohu v boji proti poľskej vláde a konzervatívnym Poliakom

Podobne ako maďarská vláda, aj Poliaci majú početné konflikty s rôznymi inštitúciami Európskej únie v súvislosti s finančnými prostriedkami EÚ, ktoré im boli zadržiavané z dôvodu právneho štátu. Zaujímavé je, že Donald Tusk, líder najväčšej opozičnej strany Občianska platforma, prisľúbil, že v prípade zvolenia okamžite dostane peniaze z EÚ.

To potvrdzuje, že peniaze sa nevyplácajú na základe zásad právneho štátu, ale skôr na základe politických sympatií.

Zároveň z pohľadu Maďarska nie je zanedbateľné, že zdieľame nechuť Bruselu k Poľsku, ako aj skutočnosť, že je rovnako nespôsobilé organizovať demokratické voľby.

Pre časť tlače v západoeurópskych krajinách je nemysliteľné a utopické, aby demokraticky zvolená vláda bola schopná udržať si dôveru svojich voličov niekoľko volebných období, najmä ak ide o politickú stranu, ktorá vládne na základe národných záujmov. V tomto duchu Európsky parlament požiadal o vyslanie riadnej volebnej pozorovateľskej misie na poľské voľby.

Daniel Freund zo Strany zelených, ktorý nie je práve nezávislým pozorovateľom, povedal:

"Existujú vážne obavy, že voľby nebudú slobodné a spravodlivé. Je šokujúce, že by nás mal znepokojovať stav demokracie v jednom z najväčších členských štátov EÚ. Volebným pozorovateľom to nemôže ujsť."

Preto sa Brusel bojí

To všetko jasne ukazuje, že Brusel sa skutočne obáva, že po Maďarsku a Slovensku by národná strana mohla vyhrať aj v Poľsku.

Hoci šance PiS na víťazstvo nie sú ani zďaleka jasné, ak vezmeme do úvahy medzinárodné trendy, promigračná Európa, ktorá chce dať národné záujmy do úzadia a usiluje sa o globalizáciu, sa má čoho obávať. Veď protimigračné a národné hlasy sa v poslednom čase zintenzívnili nielen v krajinách V4, ale aj vo zvyšku EÚ. Len si spomeňte na vzostup ADF alebo vzostup talianskej a rakúskej pravice.

Po septembrovom víťazstve Roberta Fica bude pre EÚ veľmi ťažké, ak protimigračná a čoraz viac protivojnová strana zvíťazí aj v Poľsku. V Európe sa nemôžu vysporiadať ani s maďarskou vládou Orbána, zvolenou dvojtretinovou väčšinou, ktorá bezvýhradne uplatňuje svoje právo veta, už aj spolu so Slovenskom.

Tri z týchto krajín by už mohli spôsobiť vážne bolesti hlavy politickej elite v Bruseli.

Koniec koncov, zatiaľ čo jedna alebo dokonca dve krajiny môžu byť zbavené zdrojov a podmienok, čím viac ľudí sa postaví za nadradenosť suverenity, proti kvótam migrantov a proti financovaniu vojny, tým ťažšie bude potlačiť tieto hlasy.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik