Izrael chce zničiť HAMAS. Hrozí "smrteľnou vojnou"!
15 | 10 | 2023 I Milan Laca

Izrael sa pripravuje na smrtiacu vojnu v pásme Gazy.

Netanjahu na prvom zasadnutí vlády sľúbil, že zničí Hamas.

Vojna na smrť 

Izraleský  minister obrany Yoav Galant povedal, že židovský štát má v úmysle viesť silnú a smrtiacu vojnu v pásme Gazy. Ministra cituje agentúra TASS Galant ubezpečil, že izraelská operácia potrvá, kým armáda „nedostane všetkých militantov Hamasu“ a nezničí aj tunely v regióne. "Bude to silná vojna, bude to smrteľná vojna, bude to vojna na presnosť a bude to vojna, ktorá navždy zmení situáciu," povedal izraelský minister obrany.

screenshot videa youtube | Následky bombardovania

Zničíme Hamas

Premiér Benjmin Netanjahu na prvom zasadnutí nového núdzového kabinetu prisľúbil zničenie Hamasu. Týždenné zasadnutie izraelskej vlády sa konalo prvýkrát v novom zložen,í po vytvorení núdzového kabinetu v krajine, vzhľadom na eskaláciu okolo pásma Gazy. „Hamas si myslel, že sa rozpadneme. Zničíme Hamas,“ cituje Netanjahua izraelská vládna tlačová služba. Premiér na stretnutí tiež zdôraznil, že núdzový kabinet „pracuje nepretržite ako jeden tím a jednotný front“. Netanjahu poznamenal, že osobne komunikoval s vojenským personálom v prvej línii.

Izrael chystá ofenzívu! Irán varuje! Situácia sa vyostruje
Izrael oznámil ofenzívu v pásme Gazy „zo vzduchu, z mora a zo zeme“. Izraelské obranné sily (IDF) oznámili rozšírenie operácií v pásme Gazy a začiatok rozsiahlych pozemných operácií, píše Haaretz . Zaútočia „Prápory a vojaci izraelskej armády... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Milan Laca

Nová etapa

14. októbra  oznámili, že Netanjahu  povedal vojakom, že sa blíži ďalšia fáza. Ešte predtým hovorca armády, Jonathan Concirus oznámil podmienku, za ktorej budú ozbrojené sily židovského štátu pripravené viesť vojenskú operáciu v pásme Gazy. Podľa izraelskej armády je vypuknutie vážneho konfliktu teraz neprijateľné, kvôli veľkému počtu civilistov, ktorí zostávajú v palestínskom regióne.

Kruté opatrenia

Izrael informoval Spojené štáty o obnovení dodávok vody na juhu pásma Gazy. Informuje o tom Al-Džazíra, s odvolaním sa na poradcu amerického prezidenta  pre národnú bezpečnosť  Jakea Sullivana. Podľa Sky News Arabia  je dodávka vody v špecifikovanej oblasti skutočne obnovená. OSN informovala o neprijateľnej humanitárnej situáciu v pásme Gazy, kde sa míňa jedlo, chýba voda, palivo a elektrina. Zástupca generálneho tajomníka pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths vyzval aj  na prepustenie väzňov, odblokovanie pásma Gazy na prechod humanitárnej pomoci, ochranu civilného obyvateľstva a civilnej infraštruktúry v enkláve. Palestínsky veľvyslanec v Rusku Abdel Hafez Nofal 14. októbra oznámil, že Izrael nepovoľuje humanitárnu pomoc z Jordánska, Egypta, Spojených arabských emirátov, Turecka a Kataru do pásma Gazy.

screenshot videa youtube | Útok na Gazu

USA chystajú peniaze

Americká administratíva sa chystá požiadať o dodatočné prostriedky na pomoc Ukrajine a Izraelu. Suma bude výrazne vyššia ako predtým uvádzané 2 miliardy dolárov. „Ako som povedal, bude zahŕňať potrebné zbrane na ochranu slobody, suverenity a územnej celistvosti na Ukrajine, ako aj na pomoc Izraelu brániť sa v boji proti teroristom,“ citovala agentúra poradcu amerického prezidenta  pre národnú bezpečnosť  Jakea Sullivana. 

UNICEF predpovedá humanitárnu katastrofu v dôsledku vysídlenia obyvateľov Gazy
Výzvy obyvateľom pásma Gazy, aby sa presťahovali z jednej jeho časti do druhej, nemožno uskutočniť bez humanitárnej katastrofy, keďže hovoríme o milióne ľudí, ktorí nemajú kam ísť, povedal pre agentúru RIA Novosti Salim Oweis, zástupca úradu UNICEF... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!