Agrárna komora vyzýva Fialu, aby urobil čelom vzad Ukrajine
17 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Agrárna komora Českej republiky sa na svojom facebookovom profile sťažuje, že Česko je jedinou krajinou Vyšehradskej skupiny, ktorá nechráni svojich farmárov pred dumpingovým dovozom. "Bohužiaľ, záujmy Ukrajiny uprednostňujeme pred záujmami domácich poľnohospodárov," poznamenávajú agrárnici.

"Ďakujeme Ministerstvu poľnohospodárstva Českej republiky za aktívny prístup k regulácii bezcolného dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na Európsky trh. Aby však Komisia zmenila názor, nemôže zostať sama a bude potrebovať podporu premiéra Petra Fialu, Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky a poslancov z Českej republiky pred ďalším zasadnutím Rady," píše Agrárna komora na svojom facebookovom profile.

"Spotrebitelia si zaslúžia bezpečné a kvalitné potraviny a českí poľnohospodári majú právo predávať za výhodné ceny, najmä ak pravidlá EÚ vyžadujú, aby vyrábali výrobu šetrnejšiu k životnému prostrediu, čo znamená nižšie výnosy. Od začiatku mala byť bezcolná poľnohospodárska produkcia z Ukrajiny určená len pre najchudobnejšie krajiny sveta v Afrike alebo Ázii. V skutočnosti však zaplavuje strednú a východnú Európu, čím tlačia ceny nadol, čo vedie k zníženiu ziskovosti európskej výroby. Cena obilnín v Českej republike sa vrátila na úroveň z roku 90," dodáva Agrárna komora.

"Podľa nášho názoru je jediným riešením návrat k colnému a kvótovému režimu, ktorý existoval pred rokom 2022. Plne chápeme pozíciu Slovenska, Poľska a Maďarska, ktoré sa rozhodli pokračovať v zákaze dovozu napriek nesúhlasu Európskej komisie. Sme jedinou krajinou vo Vyšehradskej skupine, ktorá nechráni svojich poľnohospodárov pred dumpingovým dovozom. Bohužiaľ, záujmy Ukrajiny uprednostňujeme pred záujmami domácich poľnohospodárov," uzatvára.

Poľsko, Maďarsko a Slovensko sa vzopreli Európskej komisii a predĺžili dočasný zákaz dovozu ukrajinského obilia. Z Kyjeva nasledovala žaloba na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO). Ukrajina tvrdí, že "takéto obmedzenia sú porušením medzinárodných záväzkov susedov Ukrajiny v EÚ".

Poľsko však dalo jasne najavo, že svoje stanovisko nezmení.

"Stojíme si za svojou pozíciou, myslíme si, že je správna, vyplýva z ekonomickej analýzy a právomocí odvodených z práva EÚ a medzinárodného práva," povedal hovorca vlády Piotr Müller. "Sťažnosť WTO na nás nezapôsobila," dodal.

Následne Ukrajina ustúpila od sťažnosti proti Slovensku, pretože obe krajiny sa dohodli na systéme obchodovania s obilím. Server o tom iDNES.cz píše.

Ukrajina je jedným z najväčších svetových dodávateľov plodín, ako je slnečnica, pšenica, jačmeň a kukurica.

V posledných dňoch vyvolal značné pobúrenie aj niekoľkonásobný výskyt salmonely v kuracom mäse dovážanom do Českej republiky spoločnosťou WE Trade, s.r.o. so sídlom v Bratislave. Kontaminované mäso pochádzajúce z Ukrajiny, ktoré je balené na Slovensku, sa v súčasnosti predávalo v obchodnom reťazci Makro a tá istá spoločnosť pred niekoľkými týždňami dodávala infikované mäso aj do reťazcov Tesco, JIS a Penny Market. Česká poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (CAFIA) ukázala na fotografiách, ako vyzerá kuracie mäso, ktoré sa neodporúča kupovať. Spotrebiteľ môže tiež nahlásiť jeho výskyt.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik