Szijjártó: EÚ nemá právo hovoriť Maďarsku, ako má riešiť energetické problémy
14 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Szijjártó: EÚ nemá právo diktovať Maďarsku, ako má budovať energetickú rovnováhu

Európska únia nemá právo hovoriť o tom, ako by mala Budapešť budovať svoju energetickú rovnováhu. Brusel nechce riešiť problémy regiónu v tomto odvetví, povedal maďarský minister zahraničných vecí a zahraničných ekonomických vzťahov Péter Szijjártó pre agentúru RIA Novosti.

Minister povedal, že v juhovýchodnej časti Európy existuje problém s kapacitou prepravnej siete plynu, ktorý ak sa nevyrieši, región nebude schopný prijímať veľké objemy plynu, a to aj z Turecka, či Azerbajdžanu.

"Preto sme požiadali Európsku úniu o finančnú pomoc. EÚ však nie je veľmi šťastná, že má pomôcť krajinám regiónu vyriešiť tento problém. Preto je môj postoj nasledovný: Brusel nemá právo hovoriť nič o tom, ako Maďarsko buduje svoju energetickú rovnováhu," povedal Szijjártó jasne.

Maďarsko a "Gazprom" v septembri 2021 podpísali zmluvy na dodávku 4,5 miliardy kubických metrov plynu ročne počas nasledujúcich 15 rokov, z čoho 3,5 miliardy kubických metrov plynu ročne pripadne na trasu cez Srbsko ("Turecký prúd") a 1 miliarda cez Rakúsko. Prvé objemy plynu cez plynovod Balkan Stream, ktorý prijíma plyn z Turkish Stream, smerovali do Maďarska cez Srbsko  už 1. októbra.

Objem kontraktu zodpovedá približne 12,3 miliónom kubických metrov plynu denne.

V auguste 2022 Szijjártó oznámil, že bol podpísaný súhlas s Gazpromom, podľa ktorej bude od 1. septembra do krajiny denne dodávaných ďalších 5,8 milióna metrov kubických plynu cez Turkish Stream a Srbsko. Počas jeho návštevy Moskvy v marci 2023 bolo oznámené, že dohoda o dodatočných dodávkach bude predĺžená.

Budapešť bude spolupracovať s Moskvou
Maďarsko má v úmysle rozvíjať spoluprácu s Ruskou federáciou v rámci svojich národných záujmov. Maďarsko chce ďalej rozvíjať spoluprácu s Ruskom v strategicky dôležitých oblastiach, na základe svojich národných záujmov. Vyhlásil minister... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Milan Laca

VÁŽENÍ NAŠI ČITATELIA!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!