J. Mikas: V aktuálnej chrípkovej sezóne sa očakáva vysoká chorobnosť
14 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

V chrípkovej sezóne 2023/2024 sa očakáva vysoká chorobnosť. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Osobám z rizikových skupín, teda ľuďom nad 59 rokov, chronicky chorým, malým deťom a pracujúcim v kolektívoch, opäť odporúča iba očkovanie.

"Čo sa týka vývoja, uvidíme, ako to bude v najbližších týždňoch a mesiacoch prebiehať, ale podľa informácií, ktoré máme z Austrálie, čakáme pomerne vysokú chorobnosť na chrípku," uviedol Mikas. Priebeh nastávajúcej chrípkovej sezóny na severnej pologuli, a teda aj na Slovenska, sa zvyčajne odhaduje aj s ohľadom na vývoj na južnej pologuli.

Účinnou prevenciou proti chrípke je podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR očkovanie. Odborníci poukázali na to, že očkovaním možno zabrániť ťažkému priebehu ochorenia u jednotlivcov, nárastu počtu hospitalizácií v dôsledku komplikácií z chrípky, a tým aj nadbytočnému zaťaženiu zdravotníckeho systému.

Nízka zaočkovanosť

Mikas upozornil na to, že zaočkovanosť celkovej populácie na Slovensku je nízka. Dôvodmi sú podľa neho okrem iného strach z lekárov či nežiaducich účinkov. Zdôraznil, že pri vakcínach proti chrípke evidujú málo nežiaducich účinkov, z tých závažnejších takmer žiadne.

Zvážiť očkovanie by podľa hlavného hygienika mali najmä osoby z rizikových skupín, a to ľudia nad 59 rokov, pacienti s chronickými ochoreniami, pracujúci v kolektívoch aj malé deti. Tie sa môžu od októbra do konca roka zaočkovať proti chrípke aj cez nosový sprej. "Primárni pediatri sú plne informovaní o možnosti očkovania detí proti chrípke 'bez ihly'. Kompletne poznajú indikácie, spôsob použitia, dostupnosť v sieti lekární aj spôsoby a výšky hradenia očkovania jednotlivými zdravotnými poisťovňami," dodala hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Mikas na scéne! Sú tu prvé odporúčania na jeseň
Rizikové skupiny ľudí by mali na jeseň zvážiť očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Odporúča to hlavný hygienik SR Ján Mikas i Ministerstvo zdravotníctva SR v súvislosti s očakávaným nárastom akútnych respiračných ochorení počas chrípkovej sezóny.... Čítať ďalej
18 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!