Izrael udrel na Libanon! Konflikt sa zhoršuje (VIDEO)
14 | 10 | 2023 I Milan Laca

Izraelská armáda oznámila, že podnikla údery proti zdroju ostreľovania v Libanone.

Izraelské obranné sily (IDF) na svojom telegramovom kanáli oznámili, že udreli v reakcii na útok z Libanonu.
Ostreľovanie 

Krátko predtým izraelská armáda oznámila, že zaznamenala ostreľovanie z libanonského územia smerom k oblasti Har Dov. Podľa IDF bolo zo susednej krajiny vypálených asi 30 mínometných striel, z ktorých niektoré dopadli na izraelské územie. Od začiatku eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu si libanonské hnutie Hizballáh a izraelská armáda sporadicky vymieňali údery v pohraničných oblastiach, čím sa vyhýbali rozsiahlej eskalácii. Napriek tomu izraelské úrady nevylučujú zhoršenie situácie na severe a vyslali tam jednotky záloh.

Vojna

Napätie rastie. Z Libanonu neútočia?
Ako povedal ruský veľvyslanec v Libanone Alexander Rudakov, incidenty na libanonsko-izraelskej hranici neznamenajú, že Hizballáh vstupuje do vojenskej konfrontácie. Strany dodržiavajú „zvyčajné pravidlá hry“. Šéf Pentagonu Lloyd Austin zase povedal, že Spojené štáty nevidia koncentráciu síl libanonského hnutia na hraniciach.
Konflikt 
Ráno 7. októbra bol Izrael vystavený rozsiahlemu raketovému útoku z pásma Gazy v rámci operácie Al-Aksá Povodeň, ktorú oznámilo vojenské krídlo palestínskeho hnutia Hamas. Okrem toho po masívnych raketových útokoch bojovníci organizácie prenikli do pohraničných oblastí na juhu židovského štátu. Izraelské sily v reakcii na to spustili operáciu Železné meče proti Hamasu v pásme Gazy. V priebehu niekoľkých dní po útoku armáda prevzala kontrolu nad všetkými osadami v blízkosti hraníc s Gazou a začala vykonávať letecké útoky na ciele, vrátane civilistov v pásme. Izrael tiež oznámil úplnú blokádu územia: boli pozastavené dodávky vody, potravín, elektriny, liekov a paliva.
Z bojov...

Obete
Počet mŕtvych civilistov na každej strane presiahol tisícku a niekoľko tisíc Izraelčanov a Palestínčanov utrpelo zranenia. Hlásených bolo niekoľko mŕtvych a nezvestných občanov iných krajín. Podľa rôznych zdrojov môže Hamas držať v zajatí asi 150 Izraelčanov.
Prečo je vojna? 

Palestínsko-izraelský konflikt je spojený s územnými záujmami oboch strán. Už desaťročia zostáva zdrojom napätia a bojov v regióne. Rozhodnutie OSN v roku 1947 určilo vytvorenie dvoch štátov – Izraela a Palestíny. Vznikol však len Izrael. Hoci ten deklaroval súhlas s princípom dvoch štátov, neopustil úplne palestínske územia.

Útok HAMASu

UNICEF predpovedá humanitárnu katastrofu v dôsledku vysídlenia obyvateľov Gazy
Výzvy obyvateľom pásma Gazy, aby sa presťahovali z jednej jeho časti do druhej, nemožno uskutočniť bez humanitárnej katastrofy, keďže hovoríme o milióne ľudí, ktorí nemajú kam ísť, povedal pre agentúru RIA Novosti Salim Oweis, zástupca úradu UNICEF... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
 

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!