Izrael chystá ofenzívu! Irán varuje! Situácia sa vyostruje
14 | 10 | 2023 I Milan Laca

Izrael oznámil ofenzívu v pásme Gazy „zo vzduchu, z mora a zo zeme“.

Izraelské obranné sily (IDF) oznámili rozšírenie operácií v pásme Gazy a začiatok rozsiahlych pozemných operácií, píše Haaretz .

Zaútočia 

„Prápory a vojaci izraelskej armády sú rozmiestnení po celej krajine a sú pripravení zvýšiť úroveň pripravenosti vojsk na ďalšie fázy vojny s dôrazom na významné pozemné operácie,“ citovali noviny ministerstvo. Teraz sa sily IDF pripravujú na realizáciu útočných plánov. Zahŕňajú okrem iného komplexný a koordinovaný útok zo „vzduchu, mora a zeme,“ uvádza sa v publikácii.

Izrael udrel na Libanon! Konflikt sa zhoršuje (VIDEO)
Izraelská armáda oznámila, že podnikla údery proti zdroju ostreľovania v Libanone. Izraelské obranné sily (IDF) na svojom telegramovom kanáli oznámili, že udreli v reakcii na útok z Libanonu. Ostreľovanie Krátko predtým izraelská armáda... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Milan Laca
Ešte len začínajú

Premiér Benjamin Netanjah oznámil prípravy na ďalšiu fázu operácie v pásme Gazy. Krátko predtým poznamenal, že akcie v reakcii na útoky palestínskeho hnutia Hamas sa len začínajú.

Utekajte!

Ako pre RIA Novosti ovedal oficiálny predstaviteľ generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric, Izrael  nariadil obyvateľom, ako aj jednotkám OSN na severe pásma Gazy, aby sa do 24 hodín presunuli do južnej časti. To je podľa neho približne 1,1 milióna ľudí. Hamas vyzval obyvateľov pásma Gazy, aby túto požiadavku ignorovali. Dujarric dodal, že OSN vyzýva Izrael, aby „zrušil takýto príkaz“, aby sa predišlo katastrofálnym následkom.

Izrael útočí

Izraelské bojové lietadlá zaútočili na letiská v sýrskych mestách Damask a Aleppo. Oznámila to sýrska provládna rozhlasová stanica Sham FM, uvádzajú noviny The Times of Israel. Zatiaľ neexistujú žiadne údaje o následkoch útokov na letiská. Izraelské obranné sily pravidelne útočia na ciele spojené s jednotkami Hizballáhu, nachádzajúcimi sa v Sýrii, ako aj na sýrske vojenské zariadenia.  Izraelské obranné sily (IDF) zaútočili aj  na cieľ Hizballáhu v južnom Libanoe po tom, čo neidentifikovaný vzdušný cieľ prenikol do IzrealInformovala o tom armáda na svojom telegramovom kanáli.

Udreli na utečencov

Izraelské obranné sily (IDF) zaútočili 13. októbra na utečencov, ktorí sa evakuovali z pásma Gazy. V dôsledku toho  bolo zabitých asi 70 ľudí a 200 zranených. Informoval o tom denník The Washington Post, po kontrole videa zobrazujúceho telá mŕtvych. „Video overené denníkom The Washington Post ukazuje následky piatkového smrteľného útoku na hlavnej ceste v Gaze, ktorý si vyžiadal desiatky mŕtvych a viac ako 200 zranených,“ uvádza sa v správe.v materiáli. Militantné krídlo Hamasu neskôr oznámilo, že ostreľuje Tel Aviv v reakcii na izraelské útoky na civilistov v Gaze.

Irán varuje

Irán tvrdí, že Izrael zažije „zemetrasenie“, ak zaútočí Hizballáh. Iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amir Abdollahian povedal, že Izrael bude v prípade útoku Hizballáhu čeliť „zemetraseniu“. Minister sa tak vyjadril po rokovaní s vodcom Hizballáhu Hasanom Nasralláhom. Abdollahian varoval, že Hizballáh môže stáť na strane Hamasu. Vyzval Izrael, aby „zastavil zločiny proti civilistom v Gaze“, inak bude o niekoľko hodín neskoro. „Akýkoľvek krok odporu (zo strany Hizballáhu) spôsobí v sionistickej entite obrovské zemetrasenie,“ povedal Abdollahian. Tvrdí tiež, že lídri Hizballáhu sú jednotní a každý z nich má ruku na spúšti. Ak svetové spoločenstvo zaváha, „podniknú kroky“.

UNICEF predpovedá humanitárnu katastrofu v dôsledku vysídlenia obyvateľov Gazy
Výzvy obyvateľom pásma Gazy, aby sa presťahovali z jednej jeho časti do druhej, nemožno uskutočniť bez humanitárnej katastrofy, keďže hovoríme o milióne ľudí, ktorí nemajú kam ísť, povedal pre agentúru RIA Novosti Salim Oweis, zástupca úradu UNICEF... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!