Bude mať Sociálna poisťovňa na vyplatenie dôchodkov?
14 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Sociálna poisťovňa (SP). To je to miesto, kde zvyčajne neskutočne dlho čakáme, keď potrebujeme vybaviť dávky v nezamestnanosti, nemocenskú, či čokoľvek, okolo dôchodku. V najbližších rokoch hrozí, že keď už to aj vybavíte, tak práve táto inštitúcia bude mať problém s vyplatením konkrétnej dávky. Návrh jej rozpočtu na roky 2024-2026 je totiž vyšší, ako pôvodný.

Výdavky na výplatu dávok od Sociálnej poisťovne v nasledujúcich troch rokoch budú rásť tak rýchlo, že štát ich bude musieť dofinancovať sumou vyššou, akú na to potreboval v posledných desiatich rokoch. Vyčíslila to inštitúcia po zohľadnení rozpočtu verejnej správy na roky 2024-2026. 

Budeme potrebovať niekoľko miliárd

V novej verzií rozpočtu SP brala ohľad na rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktorý schválila vláda. Vlani štát tejto inštitúcii vypomohol čiastkou 103,5 milióna eur, v tomto roku bude zo štátneho rozpočtu dofinancovaná viac, ako miliardou eur

V budúcom roku by mala byť inštitúcia dofinancovaná sumou takmer 1,7 miliardy eur, v roku 2025 suma prekročí 2,02 miliardy a v roku 2026 suma presiahne 2,22 miliárd eur. Súčet týchto súm je vyšší, ako SP dostala za posledných 10 rokov – v rokoch 2014-2023 zo štátneho rozpočtu inštitúcia dostala 5,21 milárd eur.

„Nové znenie rozpočtu Sociálnej poisťovne, zohľadňujúce vládou schválený návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, pritom požadovanú pomoc od štátu ešte viac zvyšuje. V budúcom roku by poisťovňa zo štátneho rozpočtu potrebovala finančnú výpomoc v sume 2,8 miliardy eur, v ďalšom roku 3,6 miliardy eur a v roku 2026 ďalších 3,5 miliardy eur. Za tri roky by tak do Sociálnej poisťovne zo štátneho rozpočtu smerovalo takmer 10 miliárd eur,“informuje Nový čas.

13. dôchodok už v novembri

Pri novembrovom dôchodku dostanú poberatelia tejto dávky tzv. 13-ty dôchodok. Sociálna poisťovňa pre svojich klientov pripravila jednoduchú kalkulačku, do ktorej keď zadajú potrebnú sumu, systém im vypočíta 13-ty dôchodok, aký im bude vyplatený už pri štandardnej dávke v budúcom mesiaci.

Kalkulačku nájdete TU

13. dôchodok už v novembri! Vypočítajte si aký dôchodok dostanete
Sociálna poisťovňa pripravila pre poberateľov dôchodku Kalkulačku na výpočet 13. dôchodku a zverejnila ju na svojej webovej stránke. Vypočítať výšku dôchodku v novembri zvládne každý, pretože ide o veľmi jednoduchý úkon pozostávajúci iba z dvoch... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!