Americký senátor Bernie Sanders: Obliehanie Gazy je vážnym porušením medzinárodného práva
14 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

USA: V stredu kritizoval americký senátor Bernie Sanders (nezávislý od Vermontu) izraelské sily za to, že odrezali elektrinu, potraviny, palivo a vodu pre viac ako 2 milióny obyvateľov Gazy. 

Senátor označil obliehanie Gary Izraelom za „vážne porušenie medzinárodného práva“, ktoré spôsobí utrpenie stoviek tisíc detí, píše americký denník The Hill.

„Cieľenie na civilistov je vojnový zločin, bez ohľadu na to, kto ho spácha. Izraelom úplné upieranie potravín, vody a ďalších potrieb Gaze je vážnym porušením medzinárodného práva a spôsobí iba škodu nevinným civilistom,“ vyhlásil Sanders, významný progresívny hlas v Kongrese a bývalý prezidentský kandidát.

Sanders pochválil Spojené štáty za to, že "správne" ponúkli podporu Izraelu v reakcii na útoky militantov Hamasu, ktoré si vyžiadali viac ako 1 000 obetí v Izraeli, ale trval na tom, aby izraelské obranné sily nezamerali odvetu proti civilistom v Gaze.

„Musíme tiež trvať na zdržanlivosti izraelských síl útočiacich na Gazu a pracovať na zabezpečení humanitárneho prístupu OSN. Nesmieme zabudnúť, že polovica z dvoch miliónov ľudí v Gaze sú deti. Deti a nevinní ľudia si nezaslúžia byť trestaní za činy Hamasu,“ dodal.

Boj proti netvorom

Izraelský minister obrany Yoav Gallant v pondelok nariadil "úplné obliehanie" Gazy a uviedol, že také tvrdé taktiky sú oprávnené proti "ľudským netvorom".

„Bojujeme proti ľudským netvorom a konáme podľa toho,“ vyhlásil. „Nebude elektrina, žiadne jedlo, žiadna voda. Žiadne palivo.“

Militanti z Hamasu, politickej skupiny, ktorá kontroluje Gazu a je Spojenými štátmi uznaná ako teroristická skupina, v sobotu zaútočili na Izrael. Videozáznamy zabíjania civilistov sa široko šírili a po vpáde vzal Hamas aj rukojemníkov.

Izraelské obranné sily od víkendu bombardovali Gazu leteckými údermi na budovy a kľúčovú infraštruktúru.

Krirická situácia v nemocniciach

Palestínske zdravotnícke úrady varujú, že nemocnice do štvrtka vyčerpajú palivo, a skupina Lekári bez hraníc uvádza, že nemocnice sú už „preťažené“ obrovským prílivom zranených civilistov. V Gaze zomrelo viac ako 1 000 ľudí.

Sanders odsúdil brutálne prekvapivé útoky Hamasu na izraelských civilistov, ktorí boli zavraždení na hudobnom festivale, pri jazde po ceste, čakaní na autobusovej zastávke alebo pri bežnom sobotňajšom dopoludní doma ako „hrozné“.

"Zastrelenie mladých Izraelčanov na hudobnom festivale je obraz, ktorý svet nezabudne," vyhlásil.

Ochrana civilného obyvateľstva má byť prioritou

Avšak varoval, že útoky cez víkend „posilia extrémistov na oboch stranách“ a pokračujú „v kruhu násilia“. Vyzval Spojené štáty a ich spojencov, aby tlačili Izrael na minimalizáciu civilných obetí pri vojenskej invázii do Gazy.

"V tejto chvíli sa musí medzinárodná komunita sústrediť na zníženie humanitárneho utrpenia a ochranu nevinných ľudí na oboch stranách konfliktu," povedal ďalej.

Označil útok Hamasu za „veľký ústup od akejkoľvek nádeje na mier a zmierenie v regióne – a spravodlivosť pre palestínsky ľud“.

Vyhlásil, že útoky len sťažia zlepšenie podmienok obyvateľov Gazy. "Pre mnohých nie je tajomstvom, že Gaza predstavuje väzenie pod holým nebom, kde milióny ľudí bojujú o zabezpečenie základných potrieb," vyhlásil. "Terorizmus Hamasu toto tragické postavenie len sťaží veci riešiť," doplnil záverom.

Dal Kyjev zbrane HAMASu? Putin pochybuje...
Putin pochybuje o dodávkach zbraní z Ukrajiny hnutiu Hamas. Ruský prezident Vladimir Putin pochybuje, že zbrane z Ukrajiny dodávali hnutiu Hamas. Ale... Zároveň poznamenal, že nepochybuje o tom, že z Ukrajiny unikajú zbrane do iných krajín.... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!