Robert Kaliňák: ZA KISKU SOM SEDEL JA!
13 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Kauza, v ktorej bol Andrej Kiska zatiaľ neprávoplatne odsúdený, súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s jeho propagáciou pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Kiska sudkyňu, ktorá mu vymerala trest odňatia slobody na dva roky s trojročným podmienečným odkladom, peňažný trest 15 tisíc eur a zákaz vykonávať funkciu konateľa či štatutára obchodnej spoločnosti obvinil z politizácie jeho trestnej veci.

Kisku rozhodnutie súdu prekvapilo a po jeho vypočutí skonštatoval, že v Smere budú oslavovať. Kiska na súde v Poprade odmietol dohodu o vine a treste a jeho advokát už avizoval, že sa odvolá. Kiska stále trvá na tom, že jeho obvinenie je Ficova pomsta. Robert Fico však hovorí, že on a ani Smer s Kiskovými daňami nič nemá. Naopak, Robert Kaliňák tvrdí, že Kiskovo obvinenie si odsedel on. Na Kiskovo zatiaľ neprávoplatné odsúdenie reagovali aj iní politici.

Prokurátor sa odvolávať nemieni

„Rozsudok súdu ma určite prekvapil. Ficovi ide karta. Fico, Kaliňák a Gašpar si otvoria ďalšiu fľašu šampusu a zapijú svoj ďalší úspech v intrigánskom ovládnutí našej krajiny,“  povedal Kiska po tom, ako bol vynesený rozsudok.

Bývalý prezident Andrej Kiska sa vyjadril k rozhodnutiu súdu, ktorý ho uznal vinným
Bývalého prezidenta Andreja Kisku prekvapilo rozhodnutie Okresného súdu Poprad, ktorý ho spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. uznal za vinných z trestného činu pokračovacieho daňového podvodu. Uviedol to v reakcii na rozsudok, v ktorom mu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Nevinný daňový podvodník

Trest, ktorý Okresný súd v Poprade Kiskovi vymeral, sa týkal jeho kauzy s uplatnením nadmerných odpočtov DPH na náklady na prezidentskú kampaň v rokoch 2013 a 2014. Jeho advokát už avizoval, že sa odvolá, takže odvolacie konanie prebehne na Krajskom súde v Prešove.

SITA/Marek Mrviš | Andrej Kiska v r. 2017

Na popradskom súde Kiska odmietol dohodu o vine a treste. Vyhlásil, že je „absolútne nevinný“, pretože  šlo o pomstu Roberta Fica za nevymenovanie za sudcu Ústavného súdu. Fico ešte v roku 2017 na takéto obvinenie reagoval, že on s tým, že Kiska „dane kradol, ako straka“ nič nemá.

„NAKA na nás udrela za priamu reč a za to, že sme hovorili na tlačových konferenciách pravdu o daňových podvodoch Matoviča a Kisku,“ vyhlásil Fico po tom, čo toto Kiskovo obvinenie rezonovalo médiami a na jeho základe Kaliňák strávil vo väzbe 23 dní.

Nie, v Smere sa netešia

„Rozhodne žiadne šampanské nebúchalo, pretože je tragédiou, že pán Kiska sa stal prezidentom podvodom. A keď sme na to upozorňovali, tak nás označil za mafiánsky štát. Rozsudok potvrdil, že máme pravdu, že pán Kiska je daňový podvodník. A to je, si myslím, extrémne smutné pre slovenskú demokraciu,“ podčiarkol Kaliňák s tým, že ak by za rovnakú vec súdili bežného občana, určite by nedostal taký trest ako Kiska. Ako spresnil, exprezidenta súdili vo veci, pri ktorej je trestná sadzba 7 až 12 rokov. „Jediný, kto si odsedel Kiskov daňový podvod, som bol ja,”reagoval exminister vnútra pre Plusku a dodal, že Kiska v Smere rozhodne nie je „témou dňa“.

Reagovali aj iní

Šéf hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík dúfa, že budú vyšetrené aj ďalšie Kiskove kauzy: “Tak “dobrého anjela” Kisku spravodlivosť predsa len dobehla. Ešte sa pozrieť anjelikovi na krídelká a prešetriť ten prelietaný milión eur na súkromné účely… Padni komu padni!,“ okomentoval Uhrík.

Vyjadril sa aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá nedávno prešla z Kiskovej strany Za ľudí do SaS. Na sociálnej sieti  uviedla, že ju nikto nepresvedčí, že Andrej Kiska nie je trestaný pre svoju neoblomnosť a preto, že sa dokázal postaviť Ficovým požiadavkám. “Ktoré išli hrubo proti záujmom Slovenska,“ myslí si Kolíková.

Politici reagujú na Kiskov rozsudok: JE NA RADE ČAPUTOVÁ? (VIDEO)
Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd v Poprade v stredu uznal za vinného v daňovej kauze. Za daňový podvod dostal dvojročný trest s podmienkou na tri roky, peňažný trest 15 tisíc eur a zákaz vykonávať funkciu konateľa či... Čítať ďalej
12 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!