Suspendovanie Smeru a Hlasu: A OPOZÍCIA UŽ VYKRIKUJE! Ozvala sa aj Veronika
13 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Strana európskych socialistov vo štvrtok pozastavila členstvo strane Smer-SSD Roberta Fica aj Hlas-SD Petra Pellegriniho, ktoré v stredu oznámili zostavenie vlády na Slovensku, informuje POLITICO. Fico ako premiér bude na rokovaniach EÚ sedieť v kúte, prognózuje opozícia.

„K tomuto kroku došlo v nadväznosti na jasný odklon od hodnôt rodiny PES, ktorý predviedol líder Smeru-SD Robert Fico. A navyše v dôsledku obáv po vyhlásení vládnej koalície Smer-SD, Hlas-SD a radikálne pravicovej strany,“ uvádza sa v tlačovej správ PES.

Oznámilo to predsedníctvo PES deň po tom, ako obe strany oznámili dohodu o vytvorení vládnej koalície na Slovensku spolu so Slovenskou národnou stranou.

Pozastavenie Hlasu, ktorý má skôr pridružené ako plné členstvo v PES, sa nepredpokladalo.

Predseda PES a bývalý švédsky premiér Stefan Löfven sa v rozhovore pre švédske médiá pred voľbami vyhrážal vylúčením Fica pre jeho populistický sklon. Členstvo Smeru bolo dočasne pozastavené už v roku 2006 po zostavení vlády s pravicou.

Tak progresívci alebo socialisti?

Predsedníctvo skupiny sa podľa S&D stretne v utorok v Štrasburgu, aby prediskutovalo vylúčenie troch slovenských členov zo skupiny. „Nedávne verejné komentáre a stanoviská, ktoré zaujali lídri strán SMER a HLAS, týkajúce sa vojny na Ukrajine, migrácie, právneho štátu a komunity LGTBIQ vyvolali vážne obavy a nemajú miesto v progresívnej rodine,“ uvádza sa v tlačovej správe skupiny . .

Poslankyňa Smeru Katarína Roth Neveďalová, ktorá bola súčasťou štvrtkového rokovania, povedala, že očakáva rozhodnutie PES.

Argumentovala, že Slovenská národná strana, ktorá má vládnuť so Smerom a Hlasom, nie je radikálna pravica, ako uviedla PES. "Dúfame, že dokážeme, že to bolo nesprávne," povedala. Súčasťou pozastavenia je dohoda, že Smer aj PES „zostanú v dialógu a budú diskutovať o rozdieloch, ktoré môžeme mať,“ dodala.

Galko CHRLÍ SÍRU na médiá: VY BUBELAJKOVIA! Teraz si to tu všetci za vás ODS***EME!
Toľko hejtu a nenávisti tu snáď nebolo ani pred voľbami! Porazení jednoznačne nezvládajú prehru, a tak chrlia síru na všetky strany. Najnovšie sa k nim pridal aj Ľubomír Galko. Ten si riadne zanadával na bývalý mainstream. Galko sa do parlamentu... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Pellegrini protestuje

Hlas-SD si nie je vedomý akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Uviedla to v reakcii na pozastavenie členstva v Strane európskych socialistov (PES). Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe Hlasu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať.

"Strana vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES," uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Hlas-SD deklaruje, že bude naďalej svojou politikou napĺňať základné hodnotové piliere strany.

Peter Pellegrini, fb/PP

Sociálno-demokratická politika, ktorej základom je presadzovanie kvality života ľudí a členstvo v EÚ a v NATO, bude podľa Hlasu tvoriť základné podmienky na vstup do povolebnej koalície.

Fico ako premiér bude vraj na rokovaniach EÚ sedieť v kúte

Predseda Smeru Robert Fico ako premiér bude na rokovaniach Európskej únie (EÚ) sedieť v kúte. Zahraničná politika mu bude ukradnutá. V diskusnej relácii Na hrane na televízii JOJ sa na tom zhodli novozvolení opoziční poslanci Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) a Michal Šipoš (OĽANO).

"Budeme trpení v rámci EÚ. Fico sa bude snažiť pred svojim voličom na Slovensku hrať obrovského frajera a napínať svaly, ale príde do Bruselu a bude tam niekde v kúte stáť a pozerať, čo sa deje," povedal Šipoš.

Valášek tvrdí, že čas ukáže či Slovensko vybočí zo svojej zahranično-politickej orientácie. Poukázal pri tom na maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý "si urobil z Bruselu fackovacieho panáka a otočil členstvo Maďarska naruby". Ak sa Slovensko dostane do situácie, že bude v EÚ v izolácii a nebude mať rešpekt, tak nebude vedieť meniť veci vo svoj prospech, skonštatoval Valášek.

TO KDE SME?! Policajní funkcionári napísali list ministrovi. MUSIA SKONČIŤ! (VIDEO)
K listu dvoch policajných funkcionárov ministrovi vnútra, ale hlavne k aktivitám, kryjúcim čurillovcov, sa vyjadril aj Tibor Gašpar (Smer-SSD). „Musíte skončiť,“ odkázal totiž Peter Juhász, šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Ministerstva vnútra... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Deň by nestál za to, keby sa neozvala aj Veronika

&v=1661445501012710

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik